Ksylitol - E967
Opakowanie gum do żucia jest nieodłącznym elementem zawartości każdej torebki. Często nie wyobrażamy sobie odświeżenia oddechu po szybkim lunchu na mieście czy po wypitej kawie. Jednym ze składników gum do żucia jest związek chemiczny E967. Czy zastanawialiście się kiedyś, czy nie jest on niebezpieczny dla naszego zdrowia?
E967, czyli co?
Związek E967 występuje na „Liście E”, czyli środków dodawanych w przemyśle spożywczym. Numer E967 oznacza, że jest on w grupie „Środki słodzące, nabłyszczające i inne”. Ten organiczny związek chemiczny to ksylitol, czyli pochodna ksylozy. Agencja Żywności i Leków uznała tę substancję za całkowicie nieszkodliwą dla organizmu, bez względu na ilość jej stosowania.
E967 jest naturalnym alkoholem cukrowym, który wytwarza się z drzewa brzozowego. Ma delikatnie miętowy posmak. W procesie przemysłowym pozyskuje się go w wyniku przekształcenia xylanu, czyli włókien roślinnych lub poprzez uwodornienie ksylozy.
Działanie ksylitolu
Ksylitol jest dodatkiem najczęściej stosowanym w produkcji spożywczej do słodzenia. Znajdziemy go jednak nie tylko w cukierkach czy słodziku. Ma również działanie przeciwpróchnicze, dlatego jest używany w produktach związanych z higieną jamy ustnej. Jest całkowicie bezpiecznym składnikiem gum do żucia, past do zębów czy płynów do płukania jamy ustnej. Wspiera także proces likwidacji płytki nazębnej, ma też wpływ na leczenie zakażeń wywołanych drożdżakowcami.
Stosowanie produktów E967 wpływa również pozytywnie na nasze kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą. Jego spożywanie ma działanie probiotyczne – jest pożywką dla dobrych bakterii w naszych jelitach. Jednak to nie wszystko. Ksylitol posiada odczyn zasadowy, co działa jak blokada na bakterie i drożdżaki.
Zastosowanie ksylitolu
Ksylitol stosuje się również w produktach stosowanych przez diabetyków, osoby z nietolerancją glukozy czy przez cierpiących na insulinooporność. Dlaczego? Dzięki niewielkiej ilości insuliny stosowanej do procesów metabolicznych, produkty słodzone ksylitolem mają niski indeks glikemiczny. E967 jest częściej wybierany od sacharozy i glukozy. Jest białą, krystaliczną substancją zawierającą prawie 2 razy mniej kalorii od cukru.
Gdzie znajdziemy E967?
- produkty związane z higieną jamy ustnej (płyny do płukania, pasty do zębów),
- gumy do żucia,
- mrożone owoce morza,
- produkty zbożowe (np. płatki śniadaniowe),
- cukierki miętowe i inne,
- słodziki,
- produkty dietetyczne bez dodatku cukru,
- przetwory owocowe, desery i napoje o obniżonej zawartości cukru,
- skarmelizowany cukier,
- aerozole do nosa.
Czy stosowanie E967 ma negatywny wpływ na nasz organizm?
Nie! Jest on naturalnie wytwarzanym alkoholem cukrowym, który nie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Nazwa „alkohol” nie ma nic wspólnego z etanolem. Jego spożycie w dużych ilościach może jednak skutkować przeczyszczeniem lub wzdęciami, gdyż organizm wolno go wchłania.
Ciekawostki o ksylitolu
Substancja wytwarzana jest w organizmie człowieka podczas procesu trawienia (ok. 15 g dziennie). E967 nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
W warunkach naturalnych ksylitol znajdziemy w: malinach, jagodach, grzybach, warzywach, kolbach kukurydzy czy drewnie.
Magdalena Bury