Książka kucharska. Dobry prezenty nie tylko dla amatorów gotowania

Jaką wybrać książkę kucharską? Na co zwrócić uwagę? Książka kucharska może być trafionym prezentem, jeśli będzie często używana. A to przede wszystkim zależy od spisanych przepisów.

Trafiona książka kucharska może być świetnym prezentem
Źródło zdjęć: © Fotolia | ZoomTeam
Radosław Rosiejka

Przy wyborze książki kucharskiej trzeba uważać na dwie bardzo ważne rzeczy. Pierwsza to osoba obdarowywana. Chyba nie chcemy, żeby poczuła się urażona. Jeśli wiemy, że gotowanie nie jest jej pasją, a książkę kucharską na prezent może odebrać jako krytykę zdolności kulinarnych, to lepiej nie ryzykować.

Jednak jeśli znacie się na tyle, że taki prezent nie będzie potraktowany jako złośliwość, to książka kucharska może okazać się strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza gdy dobrze ją wybierzesz. Warto zastanowić się nad stylem obdarowywanej osoby. Jeśli lubi szybkie posiłki, wówczas zbiór przepisów gotowych w 15 czy 20 min może zostać szybko wypróbowany.

Warto też przejrzeć taką książkę. Faux pas byłoby wręczanie stu przepisów przy użyciu mąki osobie uczulonej na pszenicę. Albo poradnik, jak przygotowywać dziczyznę dla wegetarianina. Niby to oczywiste, ale takie rzeczy mogą się zdarzyć. Chyba nie chodzi o to, żeby dać cokolwiek, ale książkę kucharską, do której często będzie się zaglądać.

Bezpiecznym rozwiązaniem jest książka z przepisami wegetariańskimi. Nawet największy wielbiciel steków lubi od czasu do czasu zjeść trochę warzyw. Akurat książek z tym rodzajem diety nie brakuje. A w nich przepisów na proste, pomysłowe i smaczne dania, które nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych.

Ogromną zaletą książek kucharskich jest to, że można w nich znaleźć nie tylko konkretne przepisy, ale też inspiracje do własnych dań i w ten sposób eksperymentować w kuchni. Mogą też przyczynić się do oszczędności, bo nagle może okazać się, że z kilku tanich składników można ugotować przepyszne danie, a niewykorzystywane dotąd części warzyw wykorzystać.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca