Trwa ładowanie...

Książka kucharska. Dobry prezenty nie tylko dla amatorów gotowania

Jaką wybrać książkę kucharską? Na co zwrócić uwagę? Książka kucharska może być trafionym prezentem, jeśli będzie często używana. A to przede wszystkim zależy od spisanych przepisów.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Książka kucharska. Dobry prezenty nie tylko dla amatorów gotowaniaŹródło: Fotolia, fot: ZoomTeam
daa46p4
daa46p4

Przy wyborze książki kucharskiej trzeba uważać na dwie bardzo ważne rzeczy. Pierwsza to osoba obdarowywana. Chyba nie chcemy, żeby poczuła się urażona. Jeśli wiemy, że gotowanie nie jest jej pasją, a książkę kucharską na prezent może odebrać jako krytykę zdolności kulinarnych, to lepiej nie ryzykować.

Jednak jeśli znacie się na tyle, że taki prezent nie będzie potraktowany jako złośliwość, to książka kucharska może okazać się strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza gdy dobrze ją wybierzesz. Warto zastanowić się nad stylem obdarowywanej osoby. Jeśli lubi szybkie posiłki, wówczas zbiór przepisów gotowych w 15 czy 20 min może zostać szybko wypróbowany.

Warto też przejrzeć taką książkę. Faux pas byłoby wręczanie stu przepisów przy użyciu mąki osobie uczulonej na pszenicę. Albo poradnik, jak przygotowywać dziczyznę dla wegetarianina. Niby to oczywiste, ale takie rzeczy mogą się zdarzyć. Chyba nie chodzi o to, żeby dać cokolwiek, ale książkę kucharską, do której często będzie się zaglądać.

Bezpiecznym rozwiązaniem jest książka z przepisami wegetariańskimi. Nawet największy wielbiciel steków lubi od czasu do czasu zjeść trochę warzyw. Akurat książek z tym rodzajem diety nie brakuje. A w nich przepisów na proste, pomysłowe i smaczne dania, które nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych.

daa46p4

Ogromną zaletą książek kucharskich jest to, że można w nich znaleźć nie tylko konkretne przepisy, ale też inspiracje do własnych dań i w ten sposób eksperymentować w kuchni. Mogą też przyczynić się do oszczędności, bo nagle może okazać się, że z kilku tanich składników można ugotować przepyszne danie, a niewykorzystywane dotąd części warzyw wykorzystać.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

daa46p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daa46p4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj