Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy

Smaczne, kruche i pachnące ciasteczka będą idealnym dodatkiem do kawy. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawyKruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82 proc.)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • około 220 g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia)
  • 1 białko
  • jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy)

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką.
  • Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i rozwałkować je na grubość około 4-5 mm, podsypując mąką blat i wałek.
  • Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 8 cm. Na każdy okrąg nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić.
  • Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem.
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja