Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy
Smaczne, kruche i pachnące ciasteczka będą idealnym dodatkiem do kawy. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 200 g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82 proc.)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- około 220 g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia)
- 1 białko
- jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy)
- Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką.
- Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
- Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i rozwałkować je na grubość około 4-5 mm, podsypując mąką blat i wałek.
- Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 8 cm. Na każdy okrąg nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić.
- Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem.
- Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze