WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy

Smaczne, kruche i pachnące ciasteczka będą idealnym dodatkiem do kawy. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawyKruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82 proc.)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • około 220 g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia)
  • 1 białko
  • jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy)

Przepis

  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką.
  • Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i rozwałkować je na grubość około 4-5 mm, podsypując mąką blat i wałek.
  • Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 8 cm. Na każdy okrąg nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić.
  • Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem.
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia