Trwa ładowanie...
d2i3lgc
26-10-2021 09:47

Kruche nadziewane ciasteczka. Idealne do kawy

Przepis

Smaczne, kruche i pachnące ciasteczka będą idealnym dodatkiem do kawy. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2i3lgc
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka, fot: ©Monika - stock.adobe.com
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82 proc.)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • około 220 g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia)
  • 1 białko
  • jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy)
Przepis
  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką.
  • Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i rozwałkować je na grubość około 4-5 mm, podsypując mąką blat i wałek.
  • Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 8 cm. Na każdy okrąg nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić.
  • Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem.
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i3lgc
d2i3lgc
d2i3lgc
Więcej tematów
d2i3lgc