Kruche ciasteczka z konfiturą
Te ciasteczka pokochają wszystkie dzieci. Są kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach. Uprzyjemnią każde spotkanie z przyjaciółmi, można je też zabrać do pracy lub na piknik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
To są bardzo kruche świąteczne ciasteczka. To właśnie dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że wręcz rozpływają się w ustach. Do sklejania najlepiej wybrać konfiturę z własnej spiżarni lub dobrej jakości sklepową. Oczywiście z tego ciasta można też zrobić inne kształty ciastek. Nie namawiam jednak do figurek czy innych misternych form, bowiem ciasto jest bardzo kruche. Uroczo wyglądają klejone serduszka :)
Jak zrobić ciasteczka?
- utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- w trakcie ucierania dodaj żółtka i dalej ucieraj
- kiedy masa będzie puszysta dodaj dwa rodzaje mąki i wymieszaj
- włóż ciasto na 30 min. do lodówki
- po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm
- wkrawaj krążki i kładź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 - 12 min.
- kiedy ciasteczka przestygną sklejaj je za pomocą konfitury
- możesz dodatkowo wierzchnie krążki ozdobić czekoladą
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/kruche-ciasteczka-z-konfitura.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze