Królik na polskim stole. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Delikatne, soczyste i bardzo zdrowe mięso o wyjątkowym smaku. Choć Polska jest jednym z czołowych producentów króliczego mięsa w Europie, rocznie zjadamy go zaledwie ok. pół kilograma. Warto to zmienić.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF

Mięso królicze może z powodzeniem konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90 proc. białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Dla porównania z wołowiny przyswajamy zaledwie 60 proc. białka. Dodatkowo królicze mięso ma niską zawartość cholesterolu: 35-50 mg w 100 g. Dla porównania żółtko jaja to aż 650-750 mg cholesterolu w 100 g. Znajdziemy w nim również kwas linolenowy. Jest to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3 podobnego do tłuszczu ryb morskich.

/ 5Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Mięso królika można wprowadzić jako pierwsze przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce, już od 6-7 miesiąca życia. Jest lekkostrawne i delikatne, z powodzeniem może być nie tylko podawane dzieciom, ale śmiało mogą po nie sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym, anemią, gruźlicą płuc, kamicą, cukrzycą czy nieżytem jelit. Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych na pewno ucieszy fakt, że królicze mięso rzadko wywołuje reakcje alergiczne.

/ 5Nie tylko w śmietanie

Obraz
© 123RF

Przy zakupie mięsa królika trzeba zwrócić uwagę na kolor, który jest istotną informacją na temat jego jakości i świeżości. Tuszka, comber czy uda powinny mieć beżową barwę. O tym, że mięso jest nieświeże, świadczy żółto-brązowe zabarwienie. W sklepach najczęściej znajdziemy tuszkę króliczą, która daje spore możliwości do popisu. Można ją przyrządzić w całości albo rozebrać i piec, smażyć czy dusić poszczególne elementy. W tej chwili w Biedronce za kilogram mięsa zapłacimy ok. 19 zł. Mięso z królika świetnie nadaje się do zup, potrawek czy pasztetów. Przed przygotowaniem warto je zamarynować, stanie się delikatniejsze i bardziej kruche.

/ 5Potrawka z królika

Obraz
© 123RF

Składniki: 0,5 kg mięsa królika, 4 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 por, pęczek koperku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 szklanka śmietanki 30 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej do smażenia.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż pokrojone na kawałki mięso, tak by stało się złociste. Dodaj pokrojonego pora i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz wino i duś ok. 15 min. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Gotuj, aż sos się zagęści.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki