Królik na polskim stole. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Delikatne, soczyste i bardzo zdrowe mięso o wyjątkowym smaku. Choć Polska jest jednym z czołowych producentów króliczego mięsa w Europie, rocznie zjadamy go zaledwie ok. pół kilograma. Warto to zmienić.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF

Mięso królicze może z powodzeniem konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90 proc. białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Dla porównania z wołowiny przyswajamy zaledwie 60 proc. białka. Dodatkowo królicze mięso ma niską zawartość cholesterolu: 35-50 mg w 100 g. Dla porównania żółtko jaja to aż 650-750 mg cholesterolu w 100 g. Znajdziemy w nim również kwas linolenowy. Jest to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3 podobnego do tłuszczu ryb morskich.

/ 5Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Mięso królika można wprowadzić jako pierwsze przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce, już od 6-7 miesiąca życia. Jest lekkostrawne i delikatne, z powodzeniem może być nie tylko podawane dzieciom, ale śmiało mogą po nie sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym, anemią, gruźlicą płuc, kamicą, cukrzycą czy nieżytem jelit. Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych na pewno ucieszy fakt, że królicze mięso rzadko wywołuje reakcje alergiczne.

/ 5Nie tylko w śmietanie

Obraz
© 123RF

Przy zakupie mięsa królika trzeba zwrócić uwagę na kolor, który jest istotną informacją na temat jego jakości i świeżości. Tuszka, comber czy uda powinny mieć beżową barwę. O tym, że mięso jest nieświeże, świadczy żółto-brązowe zabarwienie. W sklepach najczęściej znajdziemy tuszkę króliczą, która daje spore możliwości do popisu. Można ją przyrządzić w całości albo rozebrać i piec, smażyć czy dusić poszczególne elementy. W tej chwili w Biedronce za kilogram mięsa zapłacimy ok. 19 zł. Mięso z królika świetnie nadaje się do zup, potrawek czy pasztetów. Przed przygotowaniem warto je zamarynować, stanie się delikatniejsze i bardziej kruche.

/ 5Potrawka z królika

Obraz
© 123RF

Składniki: 0,5 kg mięsa królika, 4 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 por, pęczek koperku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 szklanka śmietanki 30 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej do smażenia.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż pokrojone na kawałki mięso, tak by stało się złociste. Dodaj pokrojonego pora i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz wino i duś ok. 15 min. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Gotuj, aż sos się zagęści.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?