Królik na polskim stole. Jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Delikatne, soczyste i bardzo zdrowe mięso o wyjątkowym smaku. Choć Polska jest jednym z czołowych producentów króliczego mięsa w Europie, rocznie zjadamy go zaledwie ok. pół kilograma. Warto to zmienić.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF

Mięso królicze może z powodzeniem konkurować z drobiem, rybami i cielęciną, które przewyższa pod względem wartości odżywczej. Zawiera ponad 20 proc. więcej białka niż inne gatunki mięsa. A do tego aż 90 proc. białka z mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka. Dla porównania z wołowiny przyswajamy zaledwie 60 proc. białka. Dodatkowo królicze mięso ma niską zawartość cholesterolu: 35-50 mg w 100 g. Dla porównania żółtko jaja to aż 650-750 mg cholesterolu w 100 g. Znajdziemy w nim również kwas linolenowy. Jest to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3 podobnego do tłuszczu ryb morskich.

/ 5Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Mięso królika można wprowadzić jako pierwsze przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce, już od 6-7 miesiąca życia. Jest lekkostrawne i delikatne, z powodzeniem może być nie tylko podawane dzieciom, ale śmiało mogą po nie sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym, anemią, gruźlicą płuc, kamicą, cukrzycą czy nieżytem jelit. Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych na pewno ucieszy fakt, że królicze mięso rzadko wywołuje reakcje alergiczne.

/ 5Nie tylko w śmietanie

Obraz
© 123RF

Przy zakupie mięsa królika trzeba zwrócić uwagę na kolor, który jest istotną informacją na temat jego jakości i świeżości. Tuszka, comber czy uda powinny mieć beżową barwę. O tym, że mięso jest nieświeże, świadczy żółto-brązowe zabarwienie. W sklepach najczęściej znajdziemy tuszkę króliczą, która daje spore możliwości do popisu. Można ją przyrządzić w całości albo rozebrać i piec, smażyć czy dusić poszczególne elementy. W tej chwili w Biedronce za kilogram mięsa zapłacimy ok. 19 zł. Mięso z królika świetnie nadaje się do zup, potrawek czy pasztetów. Przed przygotowaniem warto je zamarynować, stanie się delikatniejsze i bardziej kruche.

/ 5Potrawka z królika

Obraz
© 123RF

Składniki: 0,5 kg mięsa królika, 4 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 por, pęczek koperku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 szklanka śmietanki 30 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej do smażenia.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż pokrojone na kawałki mięso, tak by stało się złociste. Dodaj pokrojonego pora i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz wino i duś ok. 15 min. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek. Gotuj, aż sos się zagęści.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja