Krewetki w tempurze. Pomysł na niebanalną przekąskę

Tempura jest chyba najpopularniejszym rodzajem fast-foodu w Japonii. To typ ciasta smażonego na głębokim oleju, które skrywa smakowitą niespodziankę – krewetki, rybę, warzywa. Tempura pozwoli przekonać do krewetek nawet największych sceptyków.

Krewetki w tempurzeKrewetki w tempurze
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto

  • 0,5 litra zimnej wody mineralnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • przyprawy: szczypta soli i szczypta chilli
  • olej ryżowy (lub z pestek winogron) do smażenia

Składniki

  • ok. 20-25 surowych krewetek tygrysich, obranych i wypatroszonych, z pozostawionym ogonkiem

Przepis

  • W misce wymieszać niedbale składniki na ciasto – mogą być grudki, jest to nawet pożądane. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
  • W dużym rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej – około 2 l. Jego temperatura powinna sięgać 170 stopni Celsjusza.
  • Każdą krewetkę należy chwytać za pozostawiony ogonek i zanurzać w cieście, a następnie szybko wkładać na olej.
  • Smażyć krewetki partiami, pilnując, by temperatura oleju nie spadała, każdą po maksymalnie 3 minuty.
  • Wyciągać krewetki z garnka i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć je z tłuszczu.

Przepis

Krewetki można podawać z dowolnymi sosami: sojowym, słodkim z chilli, czosnkowym. W tempurze można przygotować także kawałki tofu czy cukinię, marchew, brokuła.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy