Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać
Jeśli raz spróbujecie tych koletów, z pewnością często będziecie wracać do tego przepisu. Kotlety są soczyste, aromatyczne, zanurzone w genialnym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 100 g śmietany 18 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski.
- Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez musztardę.
- Dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
- W czasie, kiedy smażą się kotlety, przygotowuję sos. Cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i blenduję.
- Warzywa przekładam do garnka, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię, wlewam szklankę bulionu i gotuję.
- Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze