Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać

Jeśli raz spróbujecie tych koletów, z pewnością często będziecie wracać do tego przepisu. Kotlety są soczyste, aromatyczne, zanurzone w genialnym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety ziołowe w sosieKotlety ziołowe w sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kotlety:

  • 300 g fileta kurczaka
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski.
  • Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez musztardę.
  • Dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
  • W czasie, kiedy smażą się kotlety, przygotowuję sos. Cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i blenduję.
  • Warzywa przekładam do garnka, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię, wlewam szklankę bulionu i gotuję.
  • Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.
Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką