Trwa ładowanie...
d47p1ze
25-01-2022 09:32

Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać

Przepis

Jeśli raz spróbujecie tych koletów, z pewnością często będziecie wracać do tego przepisu. Kotlety są soczyste, aromatyczne, zanurzone w genialnym sosie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d47p1ze
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na kotlety:

  • 300 g fileta kurczaka
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
  • Mięso z kurczaka oraz szynkę, myję osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Przekładam do miski.
  • Cebulę, czosnek obieram drobno kroję i łączę z mięsem, wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez musztardę.
  • Dodaję posiekany drobno szczypiorek oraz pietruszkę i suszony tymianek. Wszystko dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju.
  • W czasie, kiedy smażą się kotlety, przygotowuję sos. Cebulę oraz czosnek obieram, paprykę myję, usuwam nasiona, drobno kroję. Warzywa przekładam do blendera i blenduję.
  • Warzywa przekładam do garnka, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, wsypuję suszoną bazylię, wlewam szklankę bulionu i gotuję.
  • Po zagotowaniu zagęszczam sos mąką rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję i sosem polewam kotlety.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety ziołowe w sosie. Tak pyszne, że trudno się oderwać
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj