Kotlety z dorsza i boczku
Kotlety rybne to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku będą pyszną alternatywą dla klasycznych mielonych. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 350 g świeżego boczku
- 250 g filetów z dorsza
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki smalcu do smażenia
- 2 łyżki masła
Dorsza, boczek i bułkę odciśniętą z mleka przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Usmażone kotlety układamy w rondlu, dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę pod przykryciem.
Zobacz także: szakszuka - zdrowa konkurencja dla jajecznicy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze