Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie
Wydawałoby się, że są trzy stałe dodatki do schabowego – mąka, jajko, bułka tarta – bez których kotlet pod tą nazwą nie może funkcjonować. A jednak schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety – plastry o grubości około 1 cm.
- Rozbić mięso za pomocą tłuczka na niezbyt cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
- W osobnych miskach umieścić mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
- Kotlety wkładać do miski z mąką, a następnie otrzepać z nadmiaru.
- Zanurzać w jajku i od razu przekładać na patelnię z rozgrzanym smalcem.
- Smażyć każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.
Przepis
Podawać jak tradycyjnego schabowego – z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubionymi dodatkami – zasmażaną kapustą, buraczkami bądź surówką z kiszonej kapusty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl