Trwa ładowanie...
d3mjzep
12-01-2021 09:38

Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie

Przepis

Wydawałoby się, że są trzy stałe dodatki do schabowego – mąka, jajko, bułka tarta – bez których kotlet pod tą nazwą nie może funkcjonować. A jednak schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak.

d3mjzep
4.7
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • mąka pszenna (w tradycyjnym przepisie niekiedy pojawia się mąka gryczana, która nadaje ciekawego posmaku kotletowi)
Przepis
  • Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety – plastry o grubości około 1 cm.
  • Rozbić mięso za pomocą tłuczka na niezbyt cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
  • W osobnych miskach umieścić mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
  • Kotlety wkładać do miski z mąką, a następnie otrzepać z nadmiaru.
  • Zanurzać w jajku i od razu przekładać na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  • Smażyć każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.

Podawać jak tradycyjnego schabowego – z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubionymi dodatkami – zasmażaną kapustą, buraczkami bądź surówką z kiszonej kapusty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mjzep
d3mjzep
d3mjzep
d3mjzep
Więcej tematów
d3mjzep

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj