Trwa ładowanie...
d45rlik

Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie

Przepis

Wydawałoby się, że są trzy stałe dodatki do schabowego – mąka, jajko, bułka tarta – bez których kotlet pod tą nazwą nie może funkcjonować. A jednak schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak.

2.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Schabowy po lubelsku
123RF
Składniki
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • mąka pszenna (w tradycyjnym przepisie niekiedy pojawia się mąka gryczana, która nadaje ciekawego posmaku kotletowi)
Przepis
  • Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety – plastry o grubości około 1 cm.
  • Rozbić mięso za pomocą tłuczka na niezbyt cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
  • W osobnych miskach umieścić mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
  • Kotlety wkładać do miski z mąką, a następnie otrzepać z nadmiaru.
  • Zanurzać w jajku i od razu przekładać na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  • Smażyć każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.

Podawać jak tradycyjnego schabowego – z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubionymi dodatkami – zasmażaną kapustą, buraczkami bądź surówką z kiszonej kapusty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

2
20
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik