Kotlet schabowy po lubelsku. Ten przepis znają tylko lublinianie

Wydawałoby się, że są trzy stałe dodatki do schabowego – mąka, jajko, bułka tarta – bez których kotlet pod tą nazwą nie może funkcjonować. A jednak schabowe po lubelsku panierowane są tylko w mące i roztrzepanym jajku. Stąd ich charakterystyczny wygląd i nieco odmienny od tradycyjnego smak.

Schabowy po lubelskuSchabowy po lubelsku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • mąka pszenna (w tradycyjnym przepisie niekiedy pojawia się mąka gryczana, która nadaje ciekawego posmaku kotletowi)

Przepis

  • Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety – plastry o grubości około 1 cm.
  • Rozbić mięso za pomocą tłuczka na niezbyt cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
  • W osobnych miskach umieścić mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
  • Kotlety wkładać do miski z mąką, a następnie otrzepać z nadmiaru.
  • Zanurzać w jajku i od razu przekładać na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  • Smażyć każdy kotlet po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając by jajko się nie przypaliło.

Przepis

Podawać jak tradycyjnego schabowego – z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem i ulubionymi dodatkami – zasmażaną kapustą, buraczkami bądź surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości