WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Kolacja fine dining’owa przygotowana osobiście przez Joana Rocę - jednego z najwybitniejszych Szefów Kuchni na całym świecie.

Za nami wieczór, który niezaprzeczalnie przejdzie do kulinarnej historii - w restauracji ARCO by Paco Pérez, zlokalizowanej na 33. piętrze najwyższego budynku północnej Polski odbyła się kolacja fine dining’owa przygotowana osobiście przez Joana Rocę - jednego z najwybitniejszych Szefów Kuchni na całym świecie.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Joan Roca to wielokrotnie nagradzany założyciel El Celler de Can Roca - jednej z najlepszych restauracji na świecie i niekwestionowany autorytet świata kulinarnego. W styczniu Szef Joan pojawił się w Polsce po raz pierwszy, dzięki temu wielbiciele światowej klasy fine dining’u mogli spełnić marzenia o jedynej w swoim rodzaju podróży kulinarnej, którą poprowadziła prawdziwa legenda gastronomicznego świata. Okazja ta była tym bardziej wyjątkowa biorąc pod uwagę fakt, iż na rezerwację stolika w restauracji El Celler de Can Roca Goście oczekują nawet kilkanaście miesięcy.

27 stycznia zespoły restauracji ARCO by Paco Pérez, El Celler de Can Roca oraz Miramar stanęły ramię w ramię na 33. piętrze budynku Olivia Star, aby zachwycić Gości pod każdym możliwym względem. Nad wszystkim czuwali wybitni Szefowie: Joan Roca, a także Paco Pérez oraz Antonio Arcieri. Kucharze nagrodzeni łącznie 9. gwiazdkami Przewodnika Michelin stworzyli niezwykle inspirujące menu degustacyjne w którym znalazły się między innymi takie pozycje jak: "Warzywny Surf i Turf. Wodorosty, Zioła i Kwiaty", "Ciemnozielony Groszek" czy flagowe danie Joana Roca - "Brioszka z Pulardą, Truflą i Sosem ze Świeżych Ziół", które Szef Kuchni podał Gościom osobiście.

© materiały partnera

Fine dining to chyba jedyna forma sztuki, która oddziaływuje na wszystkie zmysły: smak, węch, wzrok a nawet słuch. Koneserzy tego typu doświadczeń, mieli okazję doświadczyć ich w całej okazałości… i to w wykonaniu największych mistrzów tej sztuki.

Dopełnieniem wrażeń była hiszpańska muzyka gitarowa w wykonaniu zespołu Dos Recuerdos oraz widok na całe Trójmiasto i Zatokę Gdańską, rozpościerający się z budynku Olivia Star, w którym mieści się restauracja ARCO.

© materiały partnera

Co ważne, kolacja ta była kolejną z cyklu, który kontynuowany jest na 33. piętrze budynku Olivia Star. Restauracje Paco Pérez’a (przyp. Szef Patron restauracji ARCO) przyciągają do siebie nie tylko miłośników kuchni fine dining z całego świata, ale także jego serdecznych przyjaciół nagrodzonych gwiazdkami Przewodnika Michelin, którzy współtworzą z nim wydarzenia kulinarne, zapadające w pamięć Gości na długie lata. Do tej pory w ARCO odbyły się kolacje z takimi gwiazdkowymi Szefami Kuchni jak: Wojciech Modest Amaro (1*), Diego Guerrero (2*), Andoni Luis Aduriz (2*) czy Nacho Manzano (3*).

Gdańsk, dzięki restauracji ARCO by Paco Pérez, nie tylko silnie zaakcentował swoją obecność na kulinarnej mapie Europy, ale także coraz bardziej zakorzenił się w świadomości fanów fine dining’u jako miejsce, które trzeba odwiedzić.

Materiał prasowy: Olivia Star Top
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów