Kolacja fine dining’owa przygotowana osobiście przez Joana Rocę - jednego z najwybitniejszych Szefów Kuchni na całym świecie.

Za nami wieczór, który niezaprzeczalnie przejdzie do kulinarnej historii - w restauracji ARCO by Paco Pérez, zlokalizowanej na 33. piętrze najwyższego budynku północnej Polski odbyła się kolacja fine dining’owa przygotowana osobiście przez Joana Rocę - jednego z najwybitniejszych Szefów Kuchni na całym świecie.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Joan Roca to wielokrotnie nagradzany założyciel El Celler de Can Roca - jednej z najlepszych restauracji na świecie i niekwestionowany autorytet świata kulinarnego. W styczniu Szef Joan pojawił się w Polsce po raz pierwszy, dzięki temu wielbiciele światowej klasy fine dining’u mogli spełnić marzenia o jedynej w swoim rodzaju podróży kulinarnej, którą poprowadziła prawdziwa legenda gastronomicznego świata. Okazja ta była tym bardziej wyjątkowa biorąc pod uwagę fakt, iż na rezerwację stolika w restauracji El Celler de Can Roca Goście oczekują nawet kilkanaście miesięcy.

27 stycznia zespoły restauracji ARCO by Paco Pérez, El Celler de Can Roca oraz Miramar stanęły ramię w ramię na 33. piętrze budynku Olivia Star, aby zachwycić Gości pod każdym możliwym względem. Nad wszystkim czuwali wybitni Szefowie: Joan Roca, a także Paco Pérez oraz Antonio Arcieri. Kucharze nagrodzeni łącznie 9. gwiazdkami Przewodnika Michelin stworzyli niezwykle inspirujące menu degustacyjne w którym znalazły się między innymi takie pozycje jak: "Warzywny Surf i Turf. Wodorosty, Zioła i Kwiaty", "Ciemnozielony Groszek" czy flagowe danie Joana Roca - "Brioszka z Pulardą, Truflą i Sosem ze Świeżych Ziół", które Szef Kuchni podał Gościom osobiście.

© materiały partnera

Fine dining to chyba jedyna forma sztuki, która oddziaływuje na wszystkie zmysły: smak, węch, wzrok a nawet słuch. Koneserzy tego typu doświadczeń, mieli okazję doświadczyć ich w całej okazałości… i to w wykonaniu największych mistrzów tej sztuki.

Dopełnieniem wrażeń była hiszpańska muzyka gitarowa w wykonaniu zespołu Dos Recuerdos oraz widok na całe Trójmiasto i Zatokę Gdańską, rozpościerający się z budynku Olivia Star, w którym mieści się restauracja ARCO.

© materiały partnera

Co ważne, kolacja ta była kolejną z cyklu, który kontynuowany jest na 33. piętrze budynku Olivia Star. Restauracje Paco Pérez’a (przyp. Szef Patron restauracji ARCO) przyciągają do siebie nie tylko miłośników kuchni fine dining z całego świata, ale także jego serdecznych przyjaciół nagrodzonych gwiazdkami Przewodnika Michelin, którzy współtworzą z nim wydarzenia kulinarne, zapadające w pamięć Gości na długie lata. Do tej pory w ARCO odbyły się kolacje z takimi gwiazdkowymi Szefami Kuchni jak: Wojciech Modest Amaro (1*), Diego Guerrero (2*), Andoni Luis Aduriz (2*) czy Nacho Manzano (3*).

Gdańsk, dzięki restauracji ARCO by Paco Pérez, nie tylko silnie zaakcentował swoją obecność na kulinarnej mapie Europy, ale także coraz bardziej zakorzenił się w świadomości fanów fine dining’u jako miejsce, które trzeba odwiedzić.

Materiał prasowy: Olivia Star Top
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości