Kluski kładzione z serem. Proste i szybkie danie
W cyklu "Smaki Polski" polecamy kluski kładzione z serem na słodko. To pyszna wersja podania popularnych kluseczek. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna. Za sprawą masła cynamonowego, którym całość jest oblana danie pachnie i smakuje wręcz obłędnie! Sprawdzony przepis z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kluski:
- 80 ml wody
- 1 jajko
- ok. 170 g mąki żytniej typ 720
- sól do smaku
Dodatki:
- ok. 150g sera białego
- 4 łyżeczki cukru
- ok. 2-4 łyżki masła
- cynamon do smaku
Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednolitą masę. Porcje ciasta wrzucaj na wrzątek i gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Sugestie: ciasto możesz formować przy pomocy dwóch lub jednej łyżeczki. Do klusek kładzionych możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Mąkę żytnią możesz zastąpić np. pszenną. Aby kluski się nie sklejały, do gotującej się wody możesz dodać 1 łyżkę oliwy.
Ugotowane i odcedzone kluski kładzione wymieszaj z pokruszonym i połączonym z cukrem białym serem. Całość oblej roztopionym masłem zmieszanym z cynamonem i już.
Zobacz także: naleśniki z czekoladą i bananami
src="https://d.wpimg.pl/1069612332-1880024546/nal.jpg"/>
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: makaron carbobara
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze