Klopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminem

Najsłynniejsze greckie klopsiki pochodzą ze Smyrny. Nazywają się soutzoukakia. Ich bazą jest mięso wołowe mieszane czasem z baraniną lub wieprzowiną. Doprawia się je kuminem oraz cynamonem i podaje z sosem pomidorowym doprawionym świeżym liściem laurowym. Soutzoukakia pojawiła się w Grecji wraz z uchodźcami ze Smyrny, dzisiejszego tureckiego Izmiru. I jak łatwo się domyślić, te klopsy są popularne również tam, choć oczywiście nikt nie dodaje wieprzowiny. Są też znane pod inną nazwą, bo mówi się na nie izmir köfte.

Klopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminemKlopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminem
oprac. Katarzyna Gileta

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • Duża bułka
  • Jajko "zerówka"
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki kuminu
  • Łyżeczka cynamonu
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Garść posiekanej mięty
  • 25 ml ouzo
  • 25 ml oliwy extra vergine
  • Sól, pieprz

SOS:

  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży liść laurowy
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 50 ml czerwonego wina
  • Oliwa extra vergine
  • Sól, pieprz

DODATKOWO:

  • Oliwa extra vergine do smażenia

Przepis

  • Zaczynamy od sosu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na oliwie. Dodajemy liść laurowy. Pomidory przekrawamy na pół i ścieramy na tarce do miski, tak by zetrzeć miąższ, a skórkę wyrzucić do kosza.
  • Gdy cebula będzie się rumienić, wlewamy wino, wrzucamy pomidory i dusimy na sporym ogniu, by sos miał szansę się zredukować.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę namaczamy w czerwonym winie. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, ouzo, kumin i cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozkłócamy jajko i również dodajemy do mięsa. Mieszamy dokładnie. Dorzucamy zioła i odciśniętą z wina bułkę. Zagniatamy mięso przez trzy, może cztery minuty, by dobrze wyrobić masę na pulpety.
  • Formujemy podłużne klopsiki i smażymy je na oliwie, tak by były rumiane z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i wkładamy do gorącego sosu. Dusimy razem przez pięć minut i podajemy.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni