Kiszona rzodkiewka dobra na wszystko. Leczy jak antybiotyk

Kiszonki są w naszej kuchni od zawsze. Ukisić można niemal każde warzywo, które w takiej formie jest prawdziwą bombą zdrowotną dla naszego organizmu. Tym razem stawiamy na kiszone rzodkiewki!

Kiszone rzodkiewki mają wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Paulina Brzozowska

Rzodkiewki to nie jest pierwszy produkt, o którym myślimy w związku z kiszeniem. Warzywo to jednak idealnie nadaje się na kiszonkę. Działa jak naturalny antybiotyk i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy. Zimą to idealny sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Jak zrobić kiszone rzodkiewki? To bardzo proste!

Składniki:

  • 5-7 pęczków rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi
  • liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:

Rzodkiewki odkrawamy od łodyg i myjemy. Wodę zagotowujemy razem z solą. Studzimy. Do czystego słoika wkładamy rzodkiewki, koper pokrojony w słupki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy przegotowaną soloną wodą. Zostawiamy do kiszenia na blacie w kuchni lub w innym ciepłym miejscu. Po 7 dniach kiszenia możemy zakręcić słoik i wynosimy go w zimne miejsce. Kiszone rzodkiewki są pyszne przez cały, okrągły rok!

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki