ycipk-41g6i5

Kiszona rzodkiewka dobra na wszystko. Leczy jak antybiotyk

Kiszonki są w naszej kuchni od zawsze. Ukisić można niemal każde warzywo, które w takiej formie jest prawdziwą bombą zdrowotną dla naszego organizmu. Tym razem stawiamy na kiszone rzodkiewki!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kiszone rzodkiewki mają wiele zastosowań
Kiszone rzodkiewki mają wiele zastosowań (Instagram.com)
ycipk-41g6i5

Rzodkiewki to nie jest pierwszy produkt, o którym myślimy w związku z kiszeniem. Warzywo to jednak idealnie nadaje się na kiszonkę. Działa jak naturalny antybiotyk i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy. Zimą to idealny sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Jak zrobić kiszone rzodkiewki? To bardzo proste!

Składniki:

  • 5-7 pęczków rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi
  • liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:
Rzodkiewki odkrawamy od łodyg i myjemy. Wodę zagotowujemy razem z solą. Studzimy. Do czystego słoika wkładamy rzodkiewki, koper pokrojony w słupki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy przegotowaną soloną wodą. Zostawiamy do kiszenia na blacie w kuchni lub w innym ciepłym miejscu. Po 7 dniach kiszenia możemy zakręcić słoik i wynosimy go w zimne miejsce. Kiszone rzodkiewki są pyszne przez cały, okrągły rok!

ycipk-41g6i5
Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-41g6i5

ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5