Trwa ładowanie...

Kiszona rzodkiewka dobra na wszystko. Leczy jak antybiotyk

Kiszonki są w naszej kuchni od zawsze. Ukisić można niemal każde warzywo, które w takiej formie jest prawdziwą bombą zdrowotną dla naszego organizmu. Tym razem stawiamy na kiszone rzodkiewki!

Kiszona rzodkiewka dobra na wszystko. Leczy jak antybiotykŹródło: Instagram.com
d2br7kg
d2br7kg

Rzodkiewki to nie jest pierwszy produkt, o którym myślimy w związku z kiszeniem. Warzywo to jednak idealnie nadaje się na kiszonkę. Działa jak naturalny antybiotyk i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy. Zimą to idealny sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Jak zrobić kiszone rzodkiewki? To bardzo proste!

Składniki:

  • 5-7 pęczków rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi
  • liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:

Rzodkiewki odkrawamy od łodyg i myjemy. Wodę zagotowujemy razem z solą. Studzimy. Do czystego słoika wkładamy rzodkiewki, koper pokrojony w słupki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy przegotowaną soloną wodą. Zostawiamy do kiszenia na blacie w kuchni lub w innym ciepłym miejscu. Po 7 dniach kiszenia możemy zakręcić słoik i wynosimy go w zimne miejsce. Kiszone rzodkiewki są pyszne przez cały, okrągły rok!

d2br7kg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2br7kg
Więcej tematów