Kiełbasa lisiecka – przysmak papieża

Często gościła na stole Jana Pawła II, zajadał się nią książę Karol oraz japoński cesarz Akihito. Wytwarzana od dziesięcioleci pod Krakowem kiełbasa z szynki wieprzowej, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pieprzu i czosnku, to bez wątpienia jeden z polskich skarbów kulinarnych.

Kiełbasa lisiecka figuruje na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa Kiełbasa lisiecka figuruje na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Liszki i Czernichów to dwie gminy położne w sąsiedztwie Krakowa. Z zachowanych archiwów sądowych i kościelnych wynika, że już w średniowieczu były znane z rozwiniętej hodowli świń. W tutejsze mięso chętnie zaopatrywali się krakowscy rzeźnicy, ale również miejscowi masarze cieszyli się dużą renomą – wspominają o nich m.in. liczne XIX-wieczne dokumenty.

Swoje wyroby sprzedawali na tzw. wolnicach, czyli wolnych targach, które już w 17. stuleciu rozwijały się w Krakowie i okolicach. Jednym z najpopularniejszych była wędlina wywodząca się z kiełbasy krakowskiej, ale ze względu na unikalność receptury przygotowania, utrzymywanej w ścisłej tajemnicy, nazywana lisiecką, co bezpośrednio nawiązywało do miejscowości Liszki.

W okresie międzywojennym produkt można było kupić w wielu krakowskich sklepach, m.in. w słynnym lokalu braci Kopczyńskich przy ul. Grodzkiej. Tradycja wyrobu kiełbasy lisieckiej przetrwała nawet w trudnym okresie PRL-u – wędlinę wytwarzano wówczas zarówno w państwowym zakładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Liszkach, jak w małych, prywatnych masarniach, często działających "w podziemiu". Przyczyniło się to do ugruntowania reputacji kiełbasy, której wielkim miłośnikiem był m.in. kardynał Karol Wojtyła. Już jako Jan Paweł II chętnie sięgał po nią także w Watykanie.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Pieczenie i wędzenie

Lisiecka wędlina świetnie radzi sobie także w XXI wieku. Tradycję wytwarzania kiełbasy kontynuuje wielu podkrakowskich masarzy, a efekty ich pracy zdobywają uznanie nie tylko w Polsce, ale i Europie, o czym świadczą liczne nagrody i wyróżnienia w prestiżowych konkursach.

Kiełbasa lisiecka figuruje na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Posiada również unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego potwierdzający wysoką jakość specjału. Oczywiście pod warunkiem, że jest on wytwarzany tylko w regionie podkrakowskim i według tradycyjnych metod. Warto o tym pamiętać podczas zakupów – sprawdzajmy, czy wędlina oferowana jako kiełbasa lisiecka posiada odpowiednią identyfikację. Możemy być wówczas pewni, że przysmak jest wytwarzany z dobrej jakości mięsa wieprzowego, przynajmniej w 85 procentach z szynki, wykrawanej pomiędzy 48 a 120 godziną po uboju.

Na początku mięso jest peklowane przez 2-4 dni, a następnie rozdrabniane i mieszane z dodatkami, zwłaszcza pieprzem i czosnkiem. Ich proporcje stanowią tajemnicę poszczególnych masarzy. Następnie powstałym farszem wypełnia się naturalne osłonki z jelit, po czym kiełbasy przechodzą proces kilkugodzinnego pieczenia oraz wędzenia, koniecznie w cieple i dymie uzyskanych ze spalania drewna z drzew liściastych, zwykle olchy lub buku. Na koniec wędlinę studzi się w przewiewnym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura nie przekraczająca 12 stopni.

Kiełbasa lisiecka – wartości odżywcze

Dzięki tradycyjnej metodzie produkcji kiełbasa lisiecka wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również sporymi wartościami odżywczymi. Nie zawiera niekorzystnych dla zdrowia dodatków chemicznych, a dzięki temu, że jej bazę stanowi szynka, jest też stosunkowo niskokaloryczna – 100 g wędliny dostarcza około 140 kalorii

Dzięki rewolucji w sposobie hodowli świń wieprzowina stała się mięsem, które kryje dużo cennych dla zdrowia składników, choćby łatwo przyswajalnych białek, w tym wszystkich potrzebnych człowiekowi aminokwasów egzogennych, i to skumulowanych w optymalnych proporcjach. W porównaniu z mięsem wołowym wyróżnia się korzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych – niższą zawartością kwasów nasyconych i znacznie wyższą wielonienasyconych.

Szynka wieprzowa dostarcza niewiele sodu, co w połączeniu z wysoką zawartością cennego potasu przemawia za zasadnością jej stosowania w diecie osób borykających się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Wieprzowina jest też skarbnicą łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy E, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy powstrzymującego m.in. procesy starzenia organizmu (nieprzypadkowo bywa nazywana "witaminą młodości").

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯