Kasza jaglana powraca na polskie stoły

Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Rośnie zainteresowanie zdrowym trybem życia, a co za tym idzie – coraz więcej ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, lekkostrawność i aromatyczny smak nazywana jest królową kasz.

– Przede wszystkim powróciła moda na kasze i taką niekwestionowaną gwiazdą stała się kasza jaglana. My to widzimy również w zakresie takim typowo sprzedażowym, bo jest to hit. Polacy przechodzą metamorfozę w sensie troski o własne zdrowie. Ta świadomość wzrasta, wraca zdrowy styl życia, czego dowodem jest chociażby wielki powrót kaszy jaglanej, odkrycia wielu Polaków i takich rzeczywiście rekordowych sprzedaży – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Gabriela Antczak, dyrektor do spraw marketingu firmy Kupiec.

Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, posiada też dobroczynne działanie w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Jest bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas i lecytynę. Dzięki wysokiej zawartości krzemu poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także wspomaga regenerację stawów.

– Walory kasz są ogromne, począwszy od tych prozdrowotnych, dietetycznych, aż walory typowo smakowe, o czym trochę zapominamy. Bo tak naprawdę wychowaliśmy się na kaszach i to jest taka typowo polska kuchnia. I również te stare, dobre, polskie kasze można jeść w fantastyczny, zdrowy, lekki sposób i traktować jako produkty stricte dietetyczne i bardzo zdrowe – dodaje Gabriela Antczak.

Dietetycy podkreślają, że kasza jaglana wskazana jest dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego związane z nietolerancją glutenu. Z umiarem powinny ją natomiast spożywać osoby z dolegliwościami tarczycowymi. Zawiera bowiem niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają metabolizm jodu.

Źródło artykułu: Newseria
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności