Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

Znudziła ci się tradycyjna surówka z kapusty lub marchewka z groszkiem? Podpowiadamy jak odmienić zwykły obiad w oryginalne danie. Do mięsa i kaszy podaj karmelizowane warzywa korzeniowe. Nie dość, że pięknie wyglądają na talerzu, to dzięki aromatycznym dodatkom wspaniale smakują.

Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównegoKarmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 czerwone cebule,
  • sól morska,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 0,5 cytryny,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 5-6 ząbków czosnku.

Przepis

Marchewki i pietruszki dokładnie wyszoruj, cebulę pokrój na ćwiartki lub w krążki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski włóż warzywa, polej je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem i ułóż na blasze. Dodaj ząbki czosnku w łupinkach oraz tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja