Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
Znudziła ci się tradycyjna surówka z kapusty lub marchewka z groszkiem? Podpowiadamy jak odmienić zwykły obiad w oryginalne danie. Do mięsa i kaszy podaj karmelizowane warzywa korzeniowe. Nie dość, że pięknie wyglądają na talerzu, to dzięki aromatycznym dodatkom wspaniale smakują.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 pęczek młodej marchewki,
- 1 pęczek pietruszki,
- 2 czerwone cebule,
- sól morska,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- świeżo mielony pieprz,
- 0,5 cytryny,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 5-6 ząbków czosnku.
Marchewki i pietruszki dokładnie wyszoruj, cebulę pokrój na ćwiartki lub w krążki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski włóż warzywa, polej je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem i ułóż na blasze. Dodaj ząbki czosnku w łupinkach oraz tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze