Trwa ładowanie...
d1au42e
Katarzyna Gileta
08-08-2017 12:53

Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

Przepis

Znudziła ci się tradycyjna surówka z kapusty lub marchewka z groszkiem? Podpowiadamy jak odmienić zwykły obiad w oryginalne danie. Do mięsa i kaszy podaj karmelizowane warzywa korzeniowe. Nie dość, że pięknie wyglądają na talerzu, to dzięki aromatycznym dodatkom wspaniale smakują.

d1au42e
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 pęczek młodej marchewki,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 czerwone cebule,
  • sól morska,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 0,5 cytryny,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 5-6 ząbków czosnku.
Przepis

Marchewki i pietruszki dokładnie wyszoruj, cebulę pokrój na ćwiartki lub w krążki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski włóż warzywa, polej je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem i ułóż na blasze. Dodaj ząbki czosnku w łupinkach oraz tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce

Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d1au42e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1au42e
d1au42e
d1au42e
d1au42e
Więcej tematów
d1au42e