Kandyzowane, suszone czy liofilizowane? Dietetyk tłumaczy, czym się różnią

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Jakie owoce wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy duży wybór kandyzowanych i suszonych owoców. Bardzo często jednak je mylimy. Czym się od siebie różnią i jak często możemy je jeść bez obaw, że pójdą w boczki? Zapytaliśmy o to dietetyka klinicznego – Annę Wieczorek z NutriCreative. Ekspert wyjaśnia także, czym są liofilizowane owoce – dietetyczny hit ostatnich kilku sezonów, promowany również przez Annę Lewandowską.

Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze

/ 7Owoce kandyzowane

Obraz
© 123RF.COM

Owoce kandyzowane wytwarzane są poprzez zanurzenie świeżych lub mrożonych owoców w roztworze o dużym stężeniu cukru. Co ciekawe technika kandyzowania znana jest już od starożytności. - Starożytni Egipcjanie przygotowywali kandyzowane figi i daktyle (w syropie z kwiatów palmowych), a starożytni Rzymianie owoce moczone w miodzie. Cukier z roztworu przenika do owoców, utrwalając je, ponieważ jest on naturalnym konserwantem. Tak przygotowane owoce dobrze zachowują swój kształt – mówi dietetyk Annę Wieczorek z NutriCreative .

/ 7Słodka przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Cukrowa otoczka, którą są posypywane, chroni je przed zlepianiem się. - Dodatkowo owoce te mogą zawierać dodatek siarczynów (dwutlenek siarki i jego sole), które mają działanie przeciwutleniające i chronią przed rozwojem mikroorganizmów, pleśni i drożdży – wyjaśnia ekspert. - Związki te pozwalają także utrwalić kolor owoców. Zamiast siarczynów producent może użyć do utrwalenia koloru syntetycznych barwników. Owoce kandyzowane cechują się wysoką zawartością cukru. Z tego powodu nie są rekomendowane w zdrowej diecie, do codziennego spożycia. Można po nie sięgnąć sporadycznie. Zdrowszym wyborem będą suszone owoce.

/ 7Suszone owoce

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas produkcji suszonych owoców może być zastosowany cukier, sok, siarczyny oraz oleje. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na etykiety. - Dodatek cukru lub soku (np. jabłkowego) wpływa na smak owoców, a także pełni funkcję naturalnego konserwantu. Tak samo, jak w przypadku owoców kandyzowanych, przy produkcji owoców suszonych, są stosowane siarczyny. Wielu producentów oferuje suszone owoce bez dodatku tego konserwantu. Warto po nie sięgnąć. Olej, dodawany do tych owoców pełni funkcję ochronną i zapobiega ich sklejaniu. Suszone owoce są wartościowym składnikiem urozmaiconej diety – tłumaczy dietetyk.

/ 7Jak często możemy po nie sięgać?

Obraz
© 123RF.COM

Należy pamiętać, że suszone owoce zawierają sporo cukru. - Zalecana ilość tych produktów w zdrowej diecie to 1-2 małe porcje zamiennie ze świeżymi owocami – mówi Anna Wieczorek. - Porcja to ok. pół garstki. Warto wybrać owoce suszone niedosładzane, bez dodatku siarczynów. Lepiej kupić te w opakowaniu niż na wagę, ponieważ luźno leżące owoce łatwiej może zaatakować pleśń czy niepożądane mikroorganizmy. Z owoców suszonych lepiej zrezygnować podczas odchudzania. Suszone figi są cennym źródłem wapnia, suszone morele potasu, a suszone śliwki – magnezu i błonnika.

/ 7Liofilizowane owoce

Obraz
© 123RF.COM

Liofilizacja to metoda przetwarzania żywności polegająca na szybkim mrożeniu, a następnie suszeniu produktów przy obniżonym ciśnieniu. - Owoce uzyskane tą metodą są lekkie i kruche, a ich smak świetnie zachowany. Liofilizacja pozwala także na bardzo dobre zachowanie składników odżywczych oraz koloru. Produkty owocowe przygotowane tym sposobem nie wymagają dodatku cukru ani użycia konserwantów. Z tego powodu będą one zdrowsze niż owoce suszone czy kandyzowane. Owoce liofilizowane można włączyć do swojej diety, także podczas odchudzania – radzi ekspert NutriCreative.

/ 7Zdrowy dodatek do deserów i koktajli

Obraz
© 123RF.COM

Liofilizowane owoce można dodawać do zdrowych deserów, owsianek, a te w postaci proszku nadadzą się do przygotowania koktajli. - We wszystkich metodach produkcji możemy spodziewać się znacznego ubytku witaminy C. – podkreśla dietetyk Anna Wieczorek. - Przy czym najlepsze jej zachowania uzyska się przy metodzie liofilizacji. Spośród tych trzech metod utrwalania owoców liofilizacja wypada najkorzystniej.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce