Kanapki na gorąco. Postaw na praktyczny opiekacz

Śniadanie na ciepło, które przygotujesz w kilka minut pozwoli zaoszczędzić całkiem sporo czasu. Dlatego warto pomyśleć o praktycznym opiekaczu, który przyda się zarówno tobie, jak i całej rodzinie.

Obraz
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Pyszne kanapki możesz zjeść od razu na ciepło lub zabrać ze sobą do pracy. Możesz użyć dowolnego rodzaju pieczywa białego lub pełnoziarnistego i wybrać ulubione składniki. Możliwości są spore, dlatego jeśli stary opiekacz odmawia posłuszeństwa, być może czas zainwestować w nowy model.

Delikatne płyty

Nowoczesne opiekacze potrafią podgrzać kanapki zaledwie w dwie minuty. Odpowiednia temperatura sprawi, że ser rozpłynie się, a chleb będzie przyjemnie chrupiący. Dzięki powłoce nieprzywierającej nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu do smarowania foremek, pamiętaj jednak, by odpowiednio się z nimi obchodzić. Nie wolno czyścić ich metalowym druciakiem, ani zdejmować kanapek przy pomocy metalowej szpatułki czy noża. Pamiętaj również, że nieprzywieralność nie oznacza ochrony przed przypaleniem. Porysowana powłoka nie spełnia swojego zadania, dlatego jeśli masz stary opiekacz, być może czas wymienić go na nowy.

Obraz
© pixabay.com

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Przede wszystkim liczy się moc opiekacza – to od niej zależy, jak szybko urządzenie będzie w stanie przygotować kanapki. Poza tym warto zwrócić uwagę na samą obudowę urządzenia. Niedrogie modele wykonane z tańszych materiałów są bardzo delikatne, a rączka może mocno się nagrzewać. Lepiej będzie zainwestować w opiekacz z metalową obudową, która będzie bardziej odporna oraz rączką wykonaną z nienagrzewającego się tworzywa. Jeśli masz w domu dzieci, dobrze będzie zainwestować w model na stabilnych nóżkach.

Trzy dania w jednym urządzeniu

Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się urządzenia 3w1, stanowiące połączenie gofrownicy, opiekacza do kanapek i elektrycznego grilla. Dzięki dodatkowym płytom grzewczym o różnych kształtach możesz nie tylko przyrządzić smaczne śniadanie, ale zorganizować słodki podwieczorek lub nawet obiad. Aby wymienić nakładkę, należy jedynie wcisnąć przycisk znajdujący się wewnątrz urządzenia, w ten sposób tacka sama wyskoczy, a ty możesz zamontować następną. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne szczególnie pod względem czyszczenia. Zamiast wycierać je wilgotną gąbeczką i przecierać do sucha, możesz umyć je pod bieżącą wodą i odstawić do wyschnięcia.

Kanapki na ciepło, chrupiące gofry z domową konfiturą czy kiełbasa z grilla bez szkodliwego dymu to kilka możliwości tego prostego urządzenia. Pamiętaj jednak, że o ile opiekacz do kanapek z powodzeniem nie potrzebuje wiele mocy, to gofry przygotowywane na urządzeniu, które wolno się nagrzewa mogą wyjść gumowate i blade. Dlatego warto wybrać sprzęt, który ma do zaoferowania nie mniej niż 800 W. Dobrej jakości gofrownica powinna osiągać moc około 1300 W, a taki sprzęt może sporo kosztować. Jeśli wybierasz opiekacz 3w1, dobrze będzie dodatkowo zaopatrzyć się w model z regulacją temperatury. W ten sposób przygotujesz potrawy tak wypieczone jak lubisz.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji