Kalamary po grecku. Gratka dla fanów owoców morza
Przed laty jedynymi dostępnymi w Polsce owocami morza były kalmary, najczęściej sprzedawane w formie pociętych na krążki tuszek. Dziś bez problemu kupimy zarówno świeże, jak i mrożone całe sztuki, z których można zrobić wiele smacznych dań. Kalmary można dusić, smażyć lub grillować. Świetnie sprawdzają się w zupach i sałatkach. Można je też faszerować i podawać jako przystawkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Tuszki kalmarów rozmrozić, umyć, zbić tłuczkiem i pokroić na kawałki. Oczyszczony czosnek i cebulę posiekać.
- Do szybkowaru włożyć wszystkie składniki, szybkowar zamknąć i podgrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
- Podawać na gorąco.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl