ycipk-1dsztr

Kaiserschmarrn – omlet cesarski. Śniadanie na bogato

Jest w tym smakołyku coś wytwornego, choć jednocześnie jego prostota sprawia, że można przygotowywać go dzień po dniu. Kaiserschmarrn, za którym przepadał cesarz Austrii Franciszek Józef I, to puszysty omlet serwowany w kawałkach – z konfiturą lub owocami, obficie oprószony cukrem pudrem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt
Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt (123RF)
ycipk-1dsztr

W konkursie na najpiękniej prezentujący się deser Kaiserschmarrn raczej nie zająłby miejsca w czołówce. Ale jego smak rekompensuje wszelkie wizualne niedostatki. Ten tradycyjny austriacki biszkoptowy omlet został wpisany na ministerialną listę austriackich produktów tradycyjnych – to odpowiednik polskiej listy prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.

Kaiserschmarrn – słodka historia

Omletem zajadano się na austriackim dworze, jego sława szybko jednak opuściła mury pałacu i podbiła serca ludzi na całym świecie. Za przysmakiem przepadał żyjący w latach 1830–1916 Franciszek Józef I, od 1848 roku cesarz Austrii (i apostolski król Węgier od roku 1867). Niemieckie słowo "Kaiser" oznacza właśnie "cesarz". Podobno wspomniany omlet był jednym z przysmaków cesarsko-królewskiej cukierni Zauner założonej w uzdrowiskowym mieście Bad Ischl w środkowej Austrii.

ycipk-1dsztr

W Bad Ischl cesarz Franciszek Józef I latem 1853 roku poznał swoją przyszłą żonę Elżbietę Bawarską. Słodki omlet miał zostać po raz pierwszy przyrządzony właśnie na jej cześć (nazwano go Kaiserinschmarrn – "Kaiserin", czyli "cesarzowa"). Elżbieta Bawarska unikała jednak słodkości, za to omlet skradł serce Franciszka Józefa I, więc smakołyk przemianowano na Kaiserschmarrn.

Zobacz też: Puszysty omlet z piekarnika. Prosty przepis

Cesarzowa być może nigdy się nie dowiedziała, jakie doznania smakowe ją ominęły, choć jej obawy o figurę można uznać za zasadne, bo omlet cesarski jest… cesarską bombą kaloryczną. Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt. Po usmażeniu omlet rozrywany jest na patelni – niektórzy robią to dwoma widelcami, ale bezpieczniej dzielić go np. drewnianą łopatką. Uzyskane w ten sposób kawałki należy krótko dosmażyć i od razu podawać.

ycipk-1dsztr

Do masy można dodać cynamon, rodzynki, migdały (posiekane lub w płatkach), wanilię. Niektórzy dla dodatkowych walorów smakowych rodzynki moczą w rumie lub w przestudzonej kawie. Można je też umieścić na wierzchu masy po przelaniu na rozgrzaną patelnię.

Jak podawać?

Omlet cesarski może być podawany jako deser, słodkie danie główne (co często ma miejsce w Austrii) czy na śniadanie. Serwuje się go z dodatkami do wyboru: powidłami albo dżemem (śliwkowymi, truskawkowymi itp.), świeżymi bądź duszonymi owocami czy owocowym sosem, a po przełożeniu na talerz oprósza się cukrem pudrem. Przepyszny jest też Kaiserschmarrn z uprażonymi jabłkami/musem jabłkowym (Kaiserschmarrn mit Apfelmus), żurawiną, miodem albo owocami w syropie.

Kaiserschmarrn doskonale smakuje w towarzystwie kawy – espresso lub latte. Można też podać do niego szklankę soku albo mleka.

ycipk-1dsztr

Niekwestionowanym atutem tego dania jest fakt, że nic się nie stanie, jeśli rozpadnie się podczas próby przewrócenia na drugą stronę – ostatecznie przysmak i tak podaje się w kawałkach.

Przepis na Kaiserschmarrn – cesarski omlet

(na 1 duży omlet)

Składniki:

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (przesianego) + cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
ycipk-1dsztr

Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. W osobnej misce połączyć (można mikserem albo blenderem) żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, miksując do uzyskania gładkiej masy. Do żółtek delikatnie wmieszać pianę z białek (nie mikserem, żeby piana nie opadła). Na patelni rozgrzać tłuszcz.

Metoda 1: wylać masę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż spód zacznie się rumienić. Wtedy podzielić omlet na mniejsze kawałki (np. łopatką), przemieszać i smażyć jeszcze chwilę, upewniając się, że kawałki obsmażyły się ze wszystkich stron.

Metoda 2: wylać masę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut z jednej strony, po czym omlet przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1–2 minuty. Gdy omlet się zetnie, porozrywać go na patelni na kawałki. Można dodać jeszcze odrobinę masła.

ycipk-1dsztr

Usmażone kawałki przełożyć na talerz, podawać z dodatkami i cukrem pudrem.

W wersji zdrowszej można użyć mąki orkiszowej i zmielonego w młynku do kawy cukru kokosowego lub ksylitolu. Istnieje przepis, w którym omlet zapieka się w piekarniku: najpierw należy go podsmażyć z jednej strony (bez pokrywki), po czym naczynie wsunąć do piekarnika i poczekać, aż wierzch się zrumieni. Dopiero wtedy dzieli się go na części.

Osoby na diecie bezmlecznej mogą zamiast mleka sięgnąć po dowolny napój roślinny. Dobrze będzie tutaj pasował uniwersalny w smaku napój orkiszowy lub owsiany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
ycipk-1dsztr
ycipk-1dsztr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1dsztr