WP

Kaiserschmarrn – omlet cesarski. Śniadanie na bogato

Jest w tym smakołyku coś wytwornego, choć jednocześnie jego prostota sprawia, że można przygotowywać go dzień po dniu. Kaiserschmarrn, za którym przepadał cesarz Austrii Franciszek Józef I, to puszysty omlet serwowany w kawałkach – z konfiturą lub owocami, obficie oprószony cukrem pudrem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt
Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt (123RF)
WP

W konkursie na najpiękniej prezentujący się deser Kaiserschmarrn raczej nie zająłby miejsca w czołówce. Ale jego smak rekompensuje wszelkie wizualne niedostatki. Ten tradycyjny austriacki biszkoptowy omlet został wpisany na ministerialną listę austriackich produktów tradycyjnych – to odpowiednik polskiej listy prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.

Kaiserschmarrn – słodka historia

Omletem zajadano się na austriackim dworze, jego sława szybko jednak opuściła mury pałacu i podbiła serca ludzi na całym świecie. Za przysmakiem przepadał żyjący w latach 1830–1916 Franciszek Józef I, od 1848 roku cesarz Austrii (i apostolski król Węgier od roku 1867). Niemieckie słowo "Kaiser" oznacza właśnie "cesarz". Podobno wspomniany omlet był jednym z przysmaków cesarsko-królewskiej cukierni Zauner założonej w uzdrowiskowym mieście Bad Ischl w środkowej Austrii.

WP

W Bad Ischl cesarz Franciszek Józef I latem 1853 roku poznał swoją przyszłą żonę Elżbietę Bawarską. Słodki omlet miał zostać po raz pierwszy przyrządzony właśnie na jej cześć (nazwano go Kaiserinschmarrn – "Kaiserin", czyli "cesarzowa"). Elżbieta Bawarska unikała jednak słodkości, za to omlet skradł serce Franciszka Józefa I, więc smakołyk przemianowano na Kaiserschmarrn.

Zobacz też: Puszysty omlet z piekarnika. Prosty przepis

Cesarzowa być może nigdy się nie dowiedziała, jakie doznania smakowe ją ominęły, choć jej obawy o figurę można uznać za zasadne, bo omlet cesarski jest… cesarską bombą kaloryczną. Kaiserschmarrn jest gruby, puszysty i smakuje jak biszkopt. Po usmażeniu omlet rozrywany jest na patelni – niektórzy robią to dwoma widelcami, ale bezpieczniej dzielić go np. drewnianą łopatką. Uzyskane w ten sposób kawałki należy krótko dosmażyć i od razu podawać.

WP

Do masy można dodać cynamon, rodzynki, migdały (posiekane lub w płatkach), wanilię. Niektórzy dla dodatkowych walorów smakowych rodzynki moczą w rumie lub w przestudzonej kawie. Można je też umieścić na wierzchu masy po przelaniu na rozgrzaną patelnię.

Jak podawać?

Omlet cesarski może być podawany jako deser, słodkie danie główne (co często ma miejsce w Austrii) czy na śniadanie. Serwuje się go z dodatkami do wyboru: powidłami albo dżemem (śliwkowymi, truskawkowymi itp.), świeżymi bądź duszonymi owocami czy owocowym sosem, a po przełożeniu na talerz oprósza się cukrem pudrem. Przepyszny jest też Kaiserschmarrn z uprażonymi jabłkami/musem jabłkowym (Kaiserschmarrn mit Apfelmus), żurawiną, miodem albo owocami w syropie.

Kaiserschmarrn doskonale smakuje w towarzystwie kawy – espresso lub latte. Można też podać do niego szklankę soku albo mleka.

WP

Niekwestionowanym atutem tego dania jest fakt, że nic się nie stanie, jeśli rozpadnie się podczas próby przewrócenia na drugą stronę – ostatecznie przysmak i tak podaje się w kawałkach.

Przepis na Kaiserschmarrn – cesarski omlet

(na 1 duży omlet)

Składniki:

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (przesianego) + cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
WP

Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. W osobnej misce połączyć (można mikserem albo blenderem) żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, miksując do uzyskania gładkiej masy. Do żółtek delikatnie wmieszać pianę z białek (nie mikserem, żeby piana nie opadła). Na patelni rozgrzać tłuszcz.

Metoda 1: wylać masę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż spód zacznie się rumienić. Wtedy podzielić omlet na mniejsze kawałki (np. łopatką), przemieszać i smażyć jeszcze chwilę, upewniając się, że kawałki obsmażyły się ze wszystkich stron.

Metoda 2: wylać masę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut z jednej strony, po czym omlet przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1–2 minuty. Gdy omlet się zetnie, porozrywać go na patelni na kawałki. Można dodać jeszcze odrobinę masła.

WP

Usmażone kawałki przełożyć na talerz, podawać z dodatkami i cukrem pudrem.

W wersji zdrowszej można użyć mąki orkiszowej i zmielonego w młynku do kawy cukru kokosowego lub ksylitolu. Istnieje przepis, w którym omlet zapieka się w piekarniku: najpierw należy go podsmażyć z jednej strony (bez pokrywki), po czym naczynie wsunąć do piekarnika i poczekać, aż wierzch się zrumieni. Dopiero wtedy dzieli się go na części.

Osoby na diecie bezmlecznej mogą zamiast mleka sięgnąć po dowolny napój roślinny. Dobrze będzie tutaj pasował uniwersalny w smaku napój orkiszowy lub owsiany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP