Już nie z mleka. Ser zrób z… ziemniaka!

Ser z ziemniaka – to brzmi dziwacznie, nieprawdaż? A jednak, podobnie jak beza z aquafaby czy parmezan z nerkowców lub kultowa już tofucznica i tofurnik, tak i ten zamiennik zyskał sobie uznanie nie tylko wśród wegan. Czym jest i jak zrobić ser z ziemniaka?

Ser z ziemniaka Ser z ziemniaka to propozycja nie tylko dla wegan
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wegański ser z ziemniaka

Z założenia ser z ziemniaka ma zastępować nabiał, którego próżno szukać w diecie wegańskiej. Niezależnie od motywacji fanów diet roślinnych, ser z ziemniaka ma smakować i wyglądać jak klasyczny, ciągnący się, roztopiony ser żółty.

Czy tak w rzeczywistości jest? Owszem, to świetna alternatywa sera nie tylko dla wegan, ale także osób z nietolerancją laktozy, ale również i tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Całkowicie roślinny ser można wykorzystać jako sos do makaronu, dip do warzyw czy zamiennik sera w zapiekankach lub zupach. Kwintesencja serowego smaku opiera się na dodatku płatków drożdżowych, które kochają nie tylko miłośnicy diet roślinnych, bo to kopalni umami i witamin z grupy B. Do tego charakterna wędzona papryka, bardzo nietypowa sól z dodatkiem siarki, która w kuchniach roślinnych zastępuje jajka i niemała ilość pieprzu.

Co się może stać z twoim ciałem, gdy odstawisz nabiał?

Jak zrobić ser z ziemniaka?

Wersja podstawowa sera czy też sosu serowego z ziemniaka jest bardzo prosta i wymaga kilku zaledwie składników. Ale gdy już raz posmakujecie tego niebanalnego przysmaku, możecie zacząć eksperymenty z ulubionymi dodatkami: przyprawami i ziołami.

Składniki:

  • 3 ugotowane do miękkości ziemniaki
  • 1 ugotowana marchew średniej wielkości
  • 1-2 łyżki napoju roślinnego (sojowego lub owsianego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oleju lnianego
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól (najlepiej tzw. czarna sól, czyli Kala Namak), grubo mielony pieprz, szczypta mielonej kolendry, ¼ łyżeczki kurkumy, szczypta mielonej papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Ugotowane warzywa wrzucić do blendera wraz z olejem i mlekiem roślinnym oraz przyprawami.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zblendować na bardzo gładką pastę – konsystencja musi być stosunkowo gęsta, ale nie tak gęsta, jak pasty kanapkowe.
  4. W razie potrzeby dodać więcej napoju roślinnego lub wody.
  5. Jeśli ser będzie za rzadki lub mało wyrazisty w smaku, zwiększyć ilość płatków drożdżowych – to one odpowiadają za charakterystyczny, serowy posmak.

Gotowy ser można przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Można go także podgrzewać – świetnie imituje ser na zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych. By podkręcić jego smak, warto dodać do niego świeżych ziół – np. rozmarynu czy tymianku lub zaostrzyć jego smak harissą lub sosem sambal oelek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce