Już nie z mleka. Ser zrób z… ziemniaka!

Ser z ziemniaka – to brzmi dziwacznie, nieprawdaż? A jednak, podobnie jak beza z aquafaby czy parmezan z nerkowców lub kultowa już tofucznica i tofurnik, tak i ten zamiennik zyskał sobie uznanie nie tylko wśród wegan. Czym jest i jak zrobić ser z ziemniaka?

Ser z ziemniaka Ser z ziemniaka to propozycja nie tylko dla wegan
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wegański ser z ziemniaka

Z założenia ser z ziemniaka ma zastępować nabiał, którego próżno szukać w diecie wegańskiej. Niezależnie od motywacji fanów diet roślinnych, ser z ziemniaka ma smakować i wyglądać jak klasyczny, ciągnący się, roztopiony ser żółty.

Czy tak w rzeczywistości jest? Owszem, to świetna alternatywa sera nie tylko dla wegan, ale także osób z nietolerancją laktozy, ale również i tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Całkowicie roślinny ser można wykorzystać jako sos do makaronu, dip do warzyw czy zamiennik sera w zapiekankach lub zupach. Kwintesencja serowego smaku opiera się na dodatku płatków drożdżowych, które kochają nie tylko miłośnicy diet roślinnych, bo to kopalni umami i witamin z grupy B. Do tego charakterna wędzona papryka, bardzo nietypowa sól z dodatkiem siarki, która w kuchniach roślinnych zastępuje jajka i niemała ilość pieprzu.

Co się może stać z twoim ciałem, gdy odstawisz nabiał?

Jak zrobić ser z ziemniaka?

Wersja podstawowa sera czy też sosu serowego z ziemniaka jest bardzo prosta i wymaga kilku zaledwie składników. Ale gdy już raz posmakujecie tego niebanalnego przysmaku, możecie zacząć eksperymenty z ulubionymi dodatkami: przyprawami i ziołami.

Składniki:

  • 3 ugotowane do miękkości ziemniaki
  • 1 ugotowana marchew średniej wielkości
  • 1-2 łyżki napoju roślinnego (sojowego lub owsianego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oleju lnianego
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól (najlepiej tzw. czarna sól, czyli Kala Namak), grubo mielony pieprz, szczypta mielonej kolendry, ¼ łyżeczki kurkumy, szczypta mielonej papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Ugotowane warzywa wrzucić do blendera wraz z olejem i mlekiem roślinnym oraz przyprawami.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zblendować na bardzo gładką pastę – konsystencja musi być stosunkowo gęsta, ale nie tak gęsta, jak pasty kanapkowe.
  4. W razie potrzeby dodać więcej napoju roślinnego lub wody.
  5. Jeśli ser będzie za rzadki lub mało wyrazisty w smaku, zwiększyć ilość płatków drożdżowych – to one odpowiadają za charakterystyczny, serowy posmak.

Gotowy ser można przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Można go także podgrzewać – świetnie imituje ser na zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych. By podkręcić jego smak, warto dodać do niego świeżych ziół – np. rozmarynu czy tymianku lub zaostrzyć jego smak harissą lub sosem sambal oelek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀