WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Już nie z mleka. Ser zrób z… ziemniaka!

Ser z ziemniaka – to brzmi dziwacznie, nieprawdaż? A jednak, podobnie jak beza z aquafaby czy parmezan z nerkowców lub kultowa już tofucznica i tofurnik, tak i ten zamiennik zyskał sobie uznanie nie tylko wśród wegan. Czym jest i jak zrobić ser z ziemniaka?

Ser z ziemniaka Ser z ziemniaka to propozycja nie tylko dla wegan
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wegański ser z ziemniaka

Z założenia ser z ziemniaka ma zastępować nabiał, którego próżno szukać w diecie wegańskiej. Niezależnie od motywacji fanów diet roślinnych, ser z ziemniaka ma smakować i wyglądać jak klasyczny, ciągnący się, roztopiony ser żółty.

Czy tak w rzeczywistości jest? Owszem, to świetna alternatywa sera nie tylko dla wegan, ale także osób z nietolerancją laktozy, ale również i tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Całkowicie roślinny ser można wykorzystać jako sos do makaronu, dip do warzyw czy zamiennik sera w zapiekankach lub zupach. Kwintesencja serowego smaku opiera się na dodatku płatków drożdżowych, które kochają nie tylko miłośnicy diet roślinnych, bo to kopalni umami i witamin z grupy B. Do tego charakterna wędzona papryka, bardzo nietypowa sól z dodatkiem siarki, która w kuchniach roślinnych zastępuje jajka i niemała ilość pieprzu.

Co się może stać z twoim ciałem, gdy odstawisz nabiał?

Jak zrobić ser z ziemniaka?

Wersja podstawowa sera czy też sosu serowego z ziemniaka jest bardzo prosta i wymaga kilku zaledwie składników. Ale gdy już raz posmakujecie tego niebanalnego przysmaku, możecie zacząć eksperymenty z ulubionymi dodatkami: przyprawami i ziołami.

Składniki:

  • 3 ugotowane do miękkości ziemniaki
  • 1 ugotowana marchew średniej wielkości
  • 1-2 łyżki napoju roślinnego (sojowego lub owsianego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oleju lnianego
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • przyprawy: sól (najlepiej tzw. czarna sól, czyli Kala Namak), grubo mielony pieprz, szczypta mielonej kolendry, ¼ łyżeczki kurkumy, szczypta mielonej papryki wędzonej

Przygotowanie:

  1. Ugotowane warzywa wrzucić do blendera wraz z olejem i mlekiem roślinnym oraz przyprawami.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zblendować na bardzo gładką pastę – konsystencja musi być stosunkowo gęsta, ale nie tak gęsta, jak pasty kanapkowe.
  4. W razie potrzeby dodać więcej napoju roślinnego lub wody.
  5. Jeśli ser będzie za rzadki lub mało wyrazisty w smaku, zwiększyć ilość płatków drożdżowych – to one odpowiadają za charakterystyczny, serowy posmak.

Gotowy ser można przechowywać w lodówce około 2-3 dni. Można go także podgrzewać – świetnie imituje ser na zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych. By podkręcić jego smak, warto dodać do niego świeżych ziół – np. rozmarynu czy tymianku lub zaostrzyć jego smak harissą lub sosem sambal oelek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód