Menemen. Turecki sposób na pożywne śniadanie
Menemen to nic innego jak smażone z dodatkiem aromatycznych przypraw warzyw, w które wbija się jajka i pozwala im delikatnie ściąć. Choć menemen przypomina arabską szakszukę, to jednak nie do końca nią jest – dobór warzyw i przypraw jest inny, a w dodatku turecką wersję podaje się z jogurtem i natką pietruszki. Ciekawostką jest, że w niektórych wersjach menemen przypomina raczej jajko sadzone, w innych – jajecznicę.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 4 jajka
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 papryka zielona ostra (może być jalapeno) lub 1-2 czerwone chili
- przyprawy: ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki kozieradki, ¼ łyżeczki kolendry, ¼ ostrej papryki mielonej, sól, pieprz
- do podania: świeży chleb lub turecka pita, jogurt naturalny, posiekana drobno natka pietruszki
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną drobno cebulę, a także przyprawy.
- Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną delikatnie pachnieć.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku sekundach wrzucić posiekaną paprykę i podsmażyć.
- Obrać pomidory i pokroić w kostkę, poza sezonem można użyć pomidorów z puszki, tylko te trzeba odparować na dużym ogniu z nadmiaru płynu.
- Gdy warzywa się usmażą, zrobić w sosie 4 wgłębienia za pomocą łyżki. W każde wbić jajko, a następnie sowicie je posilić i obsypać pieprzem.
- Przykryć pokrywką na 3-4 minuty i smażyć aż do ścięcia białek – żółtko powinno pozostać płynne.
- Podawać oprószone natką pietruszki z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego i świeżego pieczywa
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze