Menemen. Turecki sposób na pożywne śniadanie

Menemen to nic innego jak smażone z dodatkiem aromatycznych przypraw warzyw, w które wbija się jajka i pozwala im delikatnie ściąć. Choć menemen przypomina arabską szakszukę, to jednak nie do końca nią jest – dobór warzyw i przypraw jest inny, a w dodatku turecką wersję podaje się z jogurtem i natką pietruszki. Ciekawostką jest, że w niektórych wersjach menemen przypomina raczej jajko sadzone, w innych – jajecznicę.

MenemenMenemen
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cebula
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 papryka zielona ostra (może być jalapeno) lub 1-2 czerwone chili
  • przyprawy: ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki kozieradki, ¼ łyżeczki kolendry, ¼ ostrej papryki mielonej, sól, pieprz
  • do podania: świeży chleb lub turecka pita, jogurt naturalny, posiekana drobno natka pietruszki

Przepis

  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną drobno cebulę, a także przyprawy.
  • Smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną delikatnie pachnieć.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku sekundach wrzucić posiekaną paprykę i podsmażyć.
  • Obrać pomidory i pokroić w kostkę, poza sezonem można użyć pomidorów z puszki, tylko te trzeba odparować na dużym ogniu z nadmiaru płynu.
  • Gdy warzywa się usmażą, zrobić w sosie 4 wgłębienia za pomocą łyżki. W każde wbić jajko, a następnie sowicie je posilić i obsypać pieprzem.
  • Przykryć pokrywką na 3-4 minuty i smażyć aż do ścięcia białek – żółtko powinno pozostać płynne.
  • Podawać oprószone natką pietruszki z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego i świeżego pieczywa

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne