Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Ładnie wyglądają, ale są niehigieniczne. Jedzenia na drewnianych deskach lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Fotolia | exclusive-design

Powód jest banalny, a mimo to trend serwowania na drewnianych deskach wciąż obowiązuje. W nacięciach, które powstają w wyniku użytkowania desek, gromadzą się bakterie. Mogą się one przyczyniać do zatruć, a nawet poważnych chorób.

Wiedza ta jest na tyle powszechna, a przypadków zatruć wystarczająco dużo, by za podawanie jedzenia w ten sposób groziła restauratorom kara. Całkiem niedawno za narażanie zdrowia klientów grzywnę zapłacić musiał jeden z lokalów w Birmingham. 14 osób po zjedzeniu dań zaserwowanych na drewnianych deskach cierpiało z powodu zatrucia, a winowajcą nie okazały się składniki, lecz wspomniane bakterie. - Drewno jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Zbyt długie użytkowanie drewnianych elementów, ciągłe ich namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii – mówi dla WP Kuchnia Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort.

Teoretycznie istnieją sposoby na dezynfekcję desek, jednak, jak widać, dla wielu restauratorów ich stosowanie nie jest wcale oczywiste. Dość bezpieczne wydają się też nowe deski, jednak trudno ufać, że na takiej desce dostaniemy np. upragnionego burgera. Słowem, postawcie na klasykę, doceńcie "zwykły" talerz i nie ryzykujcie zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód