Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Ładnie wyglądają, ale są niehigieniczne. Jedzenia na drewnianych deskach lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Fotolia | exclusive-design

Powód jest banalny, a mimo to trend serwowania na drewnianych deskach wciąż obowiązuje. W nacięciach, które powstają w wyniku użytkowania desek, gromadzą się bakterie. Mogą się one przyczyniać do zatruć, a nawet poważnych chorób.

Wiedza ta jest na tyle powszechna, a przypadków zatruć wystarczająco dużo, by za podawanie jedzenia w ten sposób groziła restauratorom kara. Całkiem niedawno za narażanie zdrowia klientów grzywnę zapłacić musiał jeden z lokalów w Birmingham. 14 osób po zjedzeniu dań zaserwowanych na drewnianych deskach cierpiało z powodu zatrucia, a winowajcą nie okazały się składniki, lecz wspomniane bakterie. - Drewno jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Zbyt długie użytkowanie drewnianych elementów, ciągłe ich namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii – mówi dla WP Kuchnia Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort.

Teoretycznie istnieją sposoby na dezynfekcję desek, jednak, jak widać, dla wielu restauratorów ich stosowanie nie jest wcale oczywiste. Dość bezpieczne wydają się też nowe deski, jednak trudno ufać, że na takiej desce dostaniemy np. upragnionego burgera. Słowem, postawcie na klasykę, doceńcie "zwykły" talerz i nie ryzykujcie zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna