Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Ładnie wyglądają, ale są niehigieniczne. Jedzenia na drewnianych deskach lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Fotolia | exclusive-design
21

Powód jest banalny, a mimo to trend serwowania na drewnianych deskach wciąż obowiązuje. W nacięciach, które powstają w wyniku użytkowania desek, gromadzą się bakterie. Mogą się one przyczyniać do zatruć, a nawet poważnych chorób.

Wiedza ta jest na tyle powszechna, a przypadków zatruć wystarczająco dużo, by za podawanie jedzenia w ten sposób groziła restauratorom kara. Całkiem niedawno za narażanie zdrowia klientów grzywnę zapłacić musiał jeden z lokalów w Birmingham. 14 osób po zjedzeniu dań zaserwowanych na drewnianych deskach cierpiało z powodu zatrucia, a winowajcą nie okazały się składniki, lecz wspomniane bakterie. - Drewno jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Zbyt długie użytkowanie drewnianych elementów, ciągłe ich namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii – mówi dla WP Kuchnia Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort.

Teoretycznie istnieją sposoby na dezynfekcję desek, jednak, jak widać, dla wielu restauratorów ich stosowanie nie jest wcale oczywiste. Dość bezpieczne wydają się też nowe deski, jednak trudno ufać, że na takiej desce dostaniemy np. upragnionego burgera. Słowem, postawcie na klasykę, doceńcie "zwykły" talerz i nie ryzykujcie zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne