Jedzenie, które nawadnia organizm

Jeśli nie przepadamy za wodą z butelki, zadbajmy chociaż, by w naszym letnim menu pojawiało się jak najwięcej produktów szczególnie bogatych w wodę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Bogate w wodę

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie przepadamy za wodą z butelki, zadbajmy chociaż, by w naszym letnim menu pojawiało się jak najwięcej produktów szczególnie bogatych w wodę. Zwłaszcza, że pod taką postacią ma więcej witamin i cennych pierwiastków niż ta, która płynie z kranu czy najczystszych nawet górskich źródeł. Co więc jeść w upalne dni?

Jest soczysty, smaczny i orzeźwiający - to doskonały owoc na gorące dni. W 92 proc. składa się z wody. Znajdziemy w nim też witaminy (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerały takie jak magnez, wapń, fosfor, sód i potas. Spożywany regularnie pomaga obniżyć wysokie ciśnienie, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie. Badacze odkryli też, że arbuz jest świetny na... męską potencję. Dzieje się tak za sprawą cytruliny, aminokwasu wpływającego na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Działa ona podobnie jak podstawowy składnik viagry - sildenafil. Z arbuzem nie powinni przesadzać jednak diabetycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak niskokaloryczny - w 100 g ma 36 kcal.

/ 8Seler naciowy

Obraz
© Shutterstock.com

Od warzywnego koktajlu z selerem wiele celebrytek zaczyna dzień. Podobno nie obejdzie się bez niego też żadna dieta odchudzająca. Chrupiące warzywo w 96 procentach składa się z wody, ale jest też bogate w składniki odżywcze, między innymi sód, potas, magnez, beta-karoten, witaminy: C, A, B1, B2 i K oraz kwas nikotynowy. Regularne spożywanie selera może pomóc w zwalczaniu raka trzustki. Niezwykłe właściwości selera uczeni tłumaczą wysoką zawartością flawonoidów: apigeniny, która zwiększa podatność komórek na chemioterapię i luteoliny - związku o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych.

/ 8Ogórki

Obraz
© Shutterstock.com

W przeciwieństwie do wielu zielonych warzyw ogórek zawiera niewiele witamin i związków mineralnych, ale za to w 96 proc. składa się z wody! Czego chcieć więcej w czasie letnich upałów? Jest bardzo niskokaloryczny, dlatego stanowi idealną przekąska dla osób na diecie. Poza tym jego sok znany jest z właściwości oczyszczających. Jedzenie ogórków zaleca się w przypadku chorób dróg moczowych, a także chorób serca i schorzeniach reumatycznych. Pamiętajmy, by w letnich sałatkach nie łączyć go z innymi warzywami zawierającymi witaminę C - ogórek po prostu ją zniszczy.

/ 8Truskawki

Obraz
© Shutterstock.com

Truskawki oczyszczają z toksyn, poprawiają przemianę materii i działają bakteriobójczo, a ze względu na dużą zawartość żelaza chronią przed anemią. Sprawdzają się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. Owoce są też bogate w wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem - również obecnym w truskawkach - odkwaszają organizm. Trzeba pamiętać także o potasie, który reguluje gospodarkę wodną. Truskawki dostarczają też witamin: C, A, B1, B2 oraz PP.

/ 8Rzodkiewka

Obraz
© Shutterstock.com

Chrupiąca, świeża rzodkiewka jest orzeźwiającą i zdrową przekąską. Usprawnia trawienie i funkcjonowanie wątroby. Oprócz witaminy C znajdziemy w niej również spore zasoby witaminy B1, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Specyficzny smak nadaje jej olejek gorczyczny zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Duża ilość siarki bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na włosy. Rzodkiewka zapobiega niedokrwistości - dzięki obecności żelaza, miedzi i manganu. W 100 g rzodkiewki znajduje się tylko 14 kcal.

/ 8Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Dojrzałe na słońcu duże i soczyste pomidory smakują wyśmienicie. W 90 proc. składają się z wody, ale mają w sobie też mnóstwo cennych substancji. Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe warzywa (zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka czy piersi). Z badań wynika także, że dzięki zawartości kwasu liponowego pomidory usprawniają metabolizm i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość potasu, błonnika, a także choliny i witaminy C zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów, a w dodatku pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową, gęstość kości i uniknąć powstawania kamieni nerkowych.

/ 8Szpinak i sałata

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast ciężkiej kolacji wybierz lekki talerz sałat i szpinaku. Nie bez powodu mówi się, że modelki żywią się niemal wyłącznie zielonymi listkami. 94 proc. wody i cenne pierwiastki to gwarancja zdrowia i idealnego nawilżenia skóry. Liście działają jak miotła, oczyszczając organizm z toksyn. Sałata jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej - w żelazo i magnez. Szpinak z kolei jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Nie tylko ma mało kalorii, ale także reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki.

/ 8Papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Papryka charakteryzuje się ogromną zawartością witaminy C. Miąższ zawiera też sporo rutyny, co ułatwia przyswajanie cennej witaminy. Do tego dochodzi potas i wapń, a także polifenole, które usuwają wolne rodniki. To wszystko sprawia, że jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. Warzywo wspomaga także system immunologiczny, chroniąc nas przed przeziębieniami i infekcjami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości