Jedząc, ryzykujesz zdrowiem. Sprawdź, jakie produkty mogą być toksyczne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i niebezpieczne

Obraz
© 123RF.COM

Na co dzień rzadko myślimy o tym, że popularne produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. I wcale nie chodzi o nafaszerowane chemią konserwy, przekąski czy słodycze. Okazuje się, że nawet pomidory czy miód stanowią dla nas zagrożenie. Zobaczcie, na jakie produkty warto uważać i jak uniknąć ciężkiego zatrucia.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory, które chętnie kładziemy na kanapki czy dodajemy do sałatek, mogą być trujące. Przyczyną jest tomatyna, czyli jeden z alkaloidów, zawartych w miąższu tych warzyw. W dużym stężeniu wywołuje mdłości, biegunkę, wymioty, kolkę. Oczywiście nie musimy rezygnować z jedzenia pomidorów. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się bowiem w niedojrzałych, jeszcze zielonych okazach. Dlatego bezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te dojrzałe.

/ 6Rabarbar

Obraz
© Shutterstock.com

Rabarbar to świetny dodatek do słodkich wypieków i kompotów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że trzeba uważać na liście i korzeń tej rośliny. Dlaczego? Zawierają one sporą ilość kwasu szczawiowego. Jest to toksyna, która nawet w niewielkiej ilości wywołuje wymioty, nudności, biegunkę, prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Spożyty w większej ilości kwas szczawiowy może uszkodzić wątrobę i nerki. Dlatego, kiedy będziemy mieli ochotę pochrupać kwaskowate łodygi rabarbaru lub dodać je do ciasta, należy wcześniej usunąć korzeń i liście. Starsze łodygi, zabarwione na czerwony kolor, powinniśmy natomiast obrać z włókien.

/ 6Pestki owoców

Obraz
© 123RF.COM

Pestki niektórych owoców takich jak morele, brzoskwinie, jabłka, nektarynki i wiśnie zawierają amigdalinę. Jest to bardzo toksyczny związek chemiczny, który przekształca się w cyjanowodór. W dużym stężeniu wywołuje nudności, bóle głowy, wymioty, drgawki, przyspiesza tętno oraz podnosi ciśnienie krwi. Na szczęście zjedzenie jednej czy dwóch pestek nie doprowadzi do zatrucia. Warto jednak uważać.

/ 6Surowe mięso i jajka

Obraz
© iStock.com

Kiedy masz ochotę na tatara, upewnij się, że mięso i jajka zostały przebadane weterynaryjnie i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jedzenie surowych produktów niesie bowiem za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso może być zarażone włośnica lub tasiemcem. Z kolei spożywanie surowych jajek może doprowadzić do zakażenia bakterią salmonelli.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Choć brzmi to nieprawdopodobnie, miód może być silną trucizną. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi nektar zbierany przez pszczoły, zmienia się nie tylko smak, ale także właściwości miodu. Jeżeli owady będą miały dostęp do silnie trującej rośliny, to miód również będzie zabójczy. Wystarczy niewielka ilość toksycznego nektaru, by skazić "bezpieczny" miód. Na szczęście w Polsce takie sytuacje to rzadkość. Ryzyko zatrucia miodem rośnie natomiast w Japonii, na Kaukazie i w Nowej Zelandii.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru