Jedząc, ryzykujesz zdrowiem. Sprawdź, jakie produkty mogą być toksyczne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i niebezpieczne

Obraz
© 123RF.COM

Na co dzień rzadko myślimy o tym, że popularne produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. I wcale nie chodzi o nafaszerowane chemią konserwy, przekąski czy słodycze. Okazuje się, że nawet pomidory czy miód stanowią dla nas zagrożenie. Zobaczcie, na jakie produkty warto uważać i jak uniknąć ciężkiego zatrucia.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory, które chętnie kładziemy na kanapki czy dodajemy do sałatek, mogą być trujące. Przyczyną jest tomatyna, czyli jeden z alkaloidów, zawartych w miąższu tych warzyw. W dużym stężeniu wywołuje mdłości, biegunkę, wymioty, kolkę. Oczywiście nie musimy rezygnować z jedzenia pomidorów. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się bowiem w niedojrzałych, jeszcze zielonych okazach. Dlatego bezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te dojrzałe.

/ 6Rabarbar

Obraz
© Shutterstock.com

Rabarbar to świetny dodatek do słodkich wypieków i kompotów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że trzeba uważać na liście i korzeń tej rośliny. Dlaczego? Zawierają one sporą ilość kwasu szczawiowego. Jest to toksyna, która nawet w niewielkiej ilości wywołuje wymioty, nudności, biegunkę, prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Spożyty w większej ilości kwas szczawiowy może uszkodzić wątrobę i nerki. Dlatego, kiedy będziemy mieli ochotę pochrupać kwaskowate łodygi rabarbaru lub dodać je do ciasta, należy wcześniej usunąć korzeń i liście. Starsze łodygi, zabarwione na czerwony kolor, powinniśmy natomiast obrać z włókien.

/ 6Pestki owoców

Obraz
© 123RF.COM

Pestki niektórych owoców takich jak morele, brzoskwinie, jabłka, nektarynki i wiśnie zawierają amigdalinę. Jest to bardzo toksyczny związek chemiczny, który przekształca się w cyjanowodór. W dużym stężeniu wywołuje nudności, bóle głowy, wymioty, drgawki, przyspiesza tętno oraz podnosi ciśnienie krwi. Na szczęście zjedzenie jednej czy dwóch pestek nie doprowadzi do zatrucia. Warto jednak uważać.

/ 6Surowe mięso i jajka

Obraz
© iStock.com

Kiedy masz ochotę na tatara, upewnij się, że mięso i jajka zostały przebadane weterynaryjnie i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jedzenie surowych produktów niesie bowiem za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso może być zarażone włośnica lub tasiemcem. Z kolei spożywanie surowych jajek może doprowadzić do zakażenia bakterią salmonelli.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Choć brzmi to nieprawdopodobnie, miód może być silną trucizną. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi nektar zbierany przez pszczoły, zmienia się nie tylko smak, ale także właściwości miodu. Jeżeli owady będą miały dostęp do silnie trującej rośliny, to miód również będzie zabójczy. Wystarczy niewielka ilość toksycznego nektaru, by skazić "bezpieczny" miód. Na szczęście w Polsce takie sytuacje to rzadkość. Ryzyko zatrucia miodem rośnie natomiast w Japonii, na Kaukazie i w Nowej Zelandii.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami