Jedząc, ryzykujesz zdrowiem. Sprawdź, jakie produkty mogą być toksyczne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i niebezpieczne

Obraz
© 123RF.COM

Na co dzień rzadko myślimy o tym, że popularne produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. I wcale nie chodzi o nafaszerowane chemią konserwy, przekąski czy słodycze. Okazuje się, że nawet pomidory czy miód stanowią dla nas zagrożenie. Zobaczcie, na jakie produkty warto uważać i jak uniknąć ciężkiego zatrucia.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory, które chętnie kładziemy na kanapki czy dodajemy do sałatek, mogą być trujące. Przyczyną jest tomatyna, czyli jeden z alkaloidów, zawartych w miąższu tych warzyw. W dużym stężeniu wywołuje mdłości, biegunkę, wymioty, kolkę. Oczywiście nie musimy rezygnować z jedzenia pomidorów. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się bowiem w niedojrzałych, jeszcze zielonych okazach. Dlatego bezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te dojrzałe.

/ 6Rabarbar

Obraz
© Shutterstock.com

Rabarbar to świetny dodatek do słodkich wypieków i kompotów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że trzeba uważać na liście i korzeń tej rośliny. Dlaczego? Zawierają one sporą ilość kwasu szczawiowego. Jest to toksyna, która nawet w niewielkiej ilości wywołuje wymioty, nudności, biegunkę, prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Spożyty w większej ilości kwas szczawiowy może uszkodzić wątrobę i nerki. Dlatego, kiedy będziemy mieli ochotę pochrupać kwaskowate łodygi rabarbaru lub dodać je do ciasta, należy wcześniej usunąć korzeń i liście. Starsze łodygi, zabarwione na czerwony kolor, powinniśmy natomiast obrać z włókien.

/ 6Pestki owoców

Obraz
© 123RF.COM

Pestki niektórych owoców takich jak morele, brzoskwinie, jabłka, nektarynki i wiśnie zawierają amigdalinę. Jest to bardzo toksyczny związek chemiczny, który przekształca się w cyjanowodór. W dużym stężeniu wywołuje nudności, bóle głowy, wymioty, drgawki, przyspiesza tętno oraz podnosi ciśnienie krwi. Na szczęście zjedzenie jednej czy dwóch pestek nie doprowadzi do zatrucia. Warto jednak uważać.

/ 6Surowe mięso i jajka

Obraz
© iStock.com

Kiedy masz ochotę na tatara, upewnij się, że mięso i jajka zostały przebadane weterynaryjnie i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jedzenie surowych produktów niesie bowiem za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso może być zarażone włośnica lub tasiemcem. Z kolei spożywanie surowych jajek może doprowadzić do zakażenia bakterią salmonelli.

/ 6Miód

Obraz
© 123RF.COM

Choć brzmi to nieprawdopodobnie, miód może być silną trucizną. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi nektar zbierany przez pszczoły, zmienia się nie tylko smak, ale także właściwości miodu. Jeżeli owady będą miały dostęp do silnie trującej rośliny, to miód również będzie zabójczy. Wystarczy niewielka ilość toksycznego nektaru, by skazić "bezpieczny" miód. Na szczęście w Polsce takie sytuacje to rzadkość. Ryzyko zatrucia miodem rośnie natomiast w Japonii, na Kaukazie i w Nowej Zelandii.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej