Jedząc, ryzykujesz zdrowiem. Sprawdź, jakie produkty mogą być toksyczne
Pyszne i niebezpieczne
Na co dzień rzadko myślimy o tym, że popularne produkty spożywcze mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. I wcale nie chodzi o nafaszerowane chemią konserwy, przekąski czy słodycze. Okazuje się, że nawet pomidory czy miód stanowią dla nas zagrożenie. Zobaczcie, na jakie produkty warto uważać i jak uniknąć ciężkiego zatrucia.
Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa
Pomidory
Pomidory, które chętnie kładziemy na kanapki czy dodajemy do sałatek, mogą być trujące. Przyczyną jest tomatyna, czyli jeden z alkaloidów, zawartych w miąższu tych warzyw. W dużym stężeniu wywołuje mdłości, biegunkę, wymioty, kolkę. Oczywiście nie musimy rezygnować z jedzenia pomidorów. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się bowiem w niedojrzałych, jeszcze zielonych okazach. Dlatego bezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te dojrzałe.
Rabarbar
Rabarbar to świetny dodatek do słodkich wypieków i kompotów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że trzeba uważać na liście i korzeń tej rośliny. Dlaczego? Zawierają one sporą ilość kwasu szczawiowego. Jest to toksyna, która nawet w niewielkiej ilości wywołuje wymioty, nudności, biegunkę, prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Spożyty w większej ilości kwas szczawiowy może uszkodzić wątrobę i nerki. Dlatego, kiedy będziemy mieli ochotę pochrupać kwaskowate łodygi rabarbaru lub dodać je do ciasta, należy wcześniej usunąć korzeń i liście. Starsze łodygi, zabarwione na czerwony kolor, powinniśmy natomiast obrać z włókien.
Pestki owoców
Pestki niektórych owoców takich jak morele, brzoskwinie, jabłka, nektarynki i wiśnie zawierają amigdalinę. Jest to bardzo toksyczny związek chemiczny, który przekształca się w cyjanowodór. W dużym stężeniu wywołuje nudności, bóle głowy, wymioty, drgawki, przyspiesza tętno oraz podnosi ciśnienie krwi. Na szczęście zjedzenie jednej czy dwóch pestek nie doprowadzi do zatrucia. Warto jednak uważać.
Surowe mięso i jajka
Kiedy masz ochotę na tatara, upewnij się, że mięso i jajka zostały przebadane weterynaryjnie i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jedzenie surowych produktów niesie bowiem za sobą ryzyko zatrucia pokarmowego. Mięso może być zarażone włośnica lub tasiemcem. Z kolei spożywanie surowych jajek może doprowadzić do zakażenia bakterią salmonelli.
Miód
Choć brzmi to nieprawdopodobnie, miód może być silną trucizną. W zależności od tego, z jakich roślin pochodzi nektar zbierany przez pszczoły, zmienia się nie tylko smak, ale także właściwości miodu. Jeżeli owady będą miały dostęp do silnie trującej rośliny, to miód również będzie zabójczy. Wystarczy niewielka ilość toksycznego nektaru, by skazić "bezpieczny" miód. Na szczęście w Polsce takie sytuacje to rzadkość. Ryzyko zatrucia miodem rośnie natomiast w Japonii, na Kaukazie i w Nowej Zelandii.