Jakich produktów lepiej nie łączyć

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Osobno - zdrowe, w parze – bezwartościowe

Obraz
© 123RF

Połączenie niektórych składników w kuchni może być bardzo niekorzystne. Czasem potrawa traci swoje właściwości zdrowotne, a czasem nawet "zyskuje" szkodliwe. Dlatego też powinniśmy wiedzieć, jakich połączeń unikać. Oto nasz poradnik.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Wołowina i wino

Obraz
© 123RF

Mimo że smak wołowiny i wina doskonale się uzupełniają i istnieje wiele przepisów z użyciem tych dwóch składników (chociażby kultowa francuska wołowina po burgundzku)
, to jednak nie powinniśmy zbyt często łączyć czerwonego mięsa z winem. Wino zawiera bowiem mnóstwo garbników, które bardzo ograniczają wchłanianie żelaza, a tego pierwiastka wołowina zawiera mnóstwo. Jeśli zależy nam na smaku – jedzmy mięso i popijajmy winem. Ale jeśli zależy nam na przyswojeniu zawartego w mięsie żalaza – ograniczajmy do minimum takie połączenie.

/ 7Herbata i cytryna

Obraz
© 123RF

Wielu z nas nie wyobraża sobie herbaty bez plasterka cytryny. Prawdziwi smakosze tego życiodajnego naparu z liści, czyli mieszkańcy Azji, w życiu nie wpadliby na pomysł dodawania cytryny do herbaty. Nie bez powodu. W liściach herbaty jest mnóstwo glinu, pierwiastka szkodliwego dla zdrowia, powodującego m.in. nieodwracalne zmiany w mózgu. Glin z czystej herbaty nie jest przyswajalny dla organizmu, więc można pić napój bez obaw. Dodatek soku z cytrusów powoduje jednak reakcję i tworzenie się cytrynianu glinu, który jest już przyswajalny i szkodliwy. Lepiej więc unikać herbaty z cytryną. Jeśli jednak uwielbiamy to połączenie, pamiętajmy, by dodać soku z cytryną, gdy wyjmiemy już z naparu liście herbaty lub torebkę.

/ 7Pomidor i ogórek

Obraz
© 123RF

Sałatka z ogórków i pomidorów to bardzo smaczne danie, kojarzące się z gorącym latem. Jest orzeźwiająca, świeża i mogłaby być pełna witamin, gdyby nie łączyć pomidorów z ogórkami. Przyczyną tego jest askorbinaza, enzym znajdujący się w ogórkach. Askorbinaza utlenia witaminę C. Działa ona tak mocno, że wystarczy łyżeczka soku z ogórka, by zniszczyć całą witaminę C znajdującą się w kilku litrach soku z pomidorów! Enzym ten niszczy także witaminę C z papryki, zielonej pietruszki czy kapusty. Jeśli więc chcemy jeść sałatki warzywne, nie dodawajmy do nich ogórków. Zielone warzywa jedzmy po prostu osobno!

/ 7Ryby i olej słonecznikowy

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy wykorzystać wszystkie drogocenne składniki, jakie zawierają ryby, szczególnie morskie, powinniśmy jeść je gotowane na parze lub pieczone. Jednak najsmaczniejsze są ryby smażone. Zawsze powinniśmy je smażyć na oleju. Inne tłuszcze są zbyt mocne i zabijają delikatny smak ryby. Olej jednak olejowi nierówny. Jednym z najważniejszych składników ryb są kwasy omega-3. Ich działanie niweczą jednak kwasy omega-6, a tych jest mnóstwo w dwóch rodzajach oleju: w słonecznikowym i kukurydzianym. Tego drugiego rzadko używamy do smażenia, ale olej słonecznikowy jest bardzo popularny. Nie używajmy go do przygotowania ryb. Lepiej wykorzystać olej rzepakowy. A najlepiej – nie smażmy ryb, tylko pieczmy!

/ 7Ciasto drożdżowe i kawa

Obraz
© iStock.com

Swój lekko cierpki smak kawa zawdzięcza garbnikom. Garbniki z kolei powodują mniejsze wchłanianie białek i ograniczają wchłanianie cennych mikroelementów: magnezu, wapnia, żelaza, miedzi czy cynku, a tych pierwiastków w cieście drożdżowym jest mnóstwo. Ciasto, z powodu zawartości drożdży, jest cennym źródłem witaminy B1, która reguluje działanie układu nerwowego. Garbniki niszczą tę witaminę. Jeśli więc chcemy popić ciasto kawą, warto dwa razy się zastanowić.

/ 7Grzyby i alkohol

Obraz
© 123RF

Grzyby są, wbrew pozorom, bardzo wartościowym produktem. Jednak nie powinniśmy nigdy jeść ich, popijając alkoholem. Są gatunki, które po połączeniu z alkoholem stają się silnie szkodliwe. Alkohol ścina białko występujące we wszystkich grzybach, powodując, że stają się one niestrawne. Dlatego przyjęcie z grzybami popijanymi wódką czy piwem, nierzadko kończy się poważnymi żołądkowymi dolegliwościami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości