WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Jakich produktów lepiej nie łączyć

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Osobno - zdrowe, w parze – bezwartościowe

Obraz
© 123RF

Połączenie niektórych składników w kuchni może być bardzo niekorzystne. Czasem potrawa traci swoje właściwości zdrowotne, a czasem nawet "zyskuje" szkodliwe. Dlatego też powinniśmy wiedzieć, jakich połączeń unikać. Oto nasz poradnik.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Wołowina i wino

Obraz
© 123RF

Mimo że smak wołowiny i wina doskonale się uzupełniają i istnieje wiele przepisów z użyciem tych dwóch składników (chociażby kultowa francuska wołowina po burgundzku)
, to jednak nie powinniśmy zbyt często łączyć czerwonego mięsa z winem. Wino zawiera bowiem mnóstwo garbników, które bardzo ograniczają wchłanianie żelaza, a tego pierwiastka wołowina zawiera mnóstwo. Jeśli zależy nam na smaku – jedzmy mięso i popijajmy winem. Ale jeśli zależy nam na przyswojeniu zawartego w mięsie żalaza – ograniczajmy do minimum takie połączenie.

/ 7Herbata i cytryna

Obraz
© 123RF

Wielu z nas nie wyobraża sobie herbaty bez plasterka cytryny. Prawdziwi smakosze tego życiodajnego naparu z liści, czyli mieszkańcy Azji, w życiu nie wpadliby na pomysł dodawania cytryny do herbaty. Nie bez powodu. W liściach herbaty jest mnóstwo glinu, pierwiastka szkodliwego dla zdrowia, powodującego m.in. nieodwracalne zmiany w mózgu. Glin z czystej herbaty nie jest przyswajalny dla organizmu, więc można pić napój bez obaw. Dodatek soku z cytrusów powoduje jednak reakcję i tworzenie się cytrynianu glinu, który jest już przyswajalny i szkodliwy. Lepiej więc unikać herbaty z cytryną. Jeśli jednak uwielbiamy to połączenie, pamiętajmy, by dodać soku z cytryną, gdy wyjmiemy już z naparu liście herbaty lub torebkę.

/ 7Pomidor i ogórek

Obraz
© 123RF

Sałatka z ogórków i pomidorów to bardzo smaczne danie, kojarzące się z gorącym latem. Jest orzeźwiająca, świeża i mogłaby być pełna witamin, gdyby nie łączyć pomidorów z ogórkami. Przyczyną tego jest askorbinaza, enzym znajdujący się w ogórkach. Askorbinaza utlenia witaminę C. Działa ona tak mocno, że wystarczy łyżeczka soku z ogórka, by zniszczyć całą witaminę C znajdującą się w kilku litrach soku z pomidorów! Enzym ten niszczy także witaminę C z papryki, zielonej pietruszki czy kapusty. Jeśli więc chcemy jeść sałatki warzywne, nie dodawajmy do nich ogórków. Zielone warzywa jedzmy po prostu osobno!

/ 7Ryby i olej słonecznikowy

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy wykorzystać wszystkie drogocenne składniki, jakie zawierają ryby, szczególnie morskie, powinniśmy jeść je gotowane na parze lub pieczone. Jednak najsmaczniejsze są ryby smażone. Zawsze powinniśmy je smażyć na oleju. Inne tłuszcze są zbyt mocne i zabijają delikatny smak ryby. Olej jednak olejowi nierówny. Jednym z najważniejszych składników ryb są kwasy omega-3. Ich działanie niweczą jednak kwasy omega-6, a tych jest mnóstwo w dwóch rodzajach oleju: w słonecznikowym i kukurydzianym. Tego drugiego rzadko używamy do smażenia, ale olej słonecznikowy jest bardzo popularny. Nie używajmy go do przygotowania ryb. Lepiej wykorzystać olej rzepakowy. A najlepiej – nie smażmy ryb, tylko pieczmy!

/ 7Ciasto drożdżowe i kawa

Obraz
© iStock.com

Swój lekko cierpki smak kawa zawdzięcza garbnikom. Garbniki z kolei powodują mniejsze wchłanianie białek i ograniczają wchłanianie cennych mikroelementów: magnezu, wapnia, żelaza, miedzi czy cynku, a tych pierwiastków w cieście drożdżowym jest mnóstwo. Ciasto, z powodu zawartości drożdży, jest cennym źródłem witaminy B1, która reguluje działanie układu nerwowego. Garbniki niszczą tę witaminę. Jeśli więc chcemy popić ciasto kawą, warto dwa razy się zastanowić.

/ 7Grzyby i alkohol

Obraz
© 123RF

Grzyby są, wbrew pozorom, bardzo wartościowym produktem. Jednak nie powinniśmy nigdy jeść ich, popijając alkoholem. Są gatunki, które po połączeniu z alkoholem stają się silnie szkodliwe. Alkohol ścina białko występujące we wszystkich grzybach, powodując, że stają się one niestrawne. Dlatego przyjęcie z grzybami popijanymi wódką czy piwem, nierzadko kończy się poważnymi żołądkowymi dolegliwościami.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika