Jak zrobić kartacze? Ziemniaczany specjał prosto z Podlasia

Wizyta na Podlasiu nie może się obyć bez zjedzenia jednego z najbardziej popularnych w tym regionie dań, czyli kartaczy. Nigdzie nie dostaniemy tak dobrze przygotowanych i smacznych ziemniaczanych klusek nadziewanych mięsem.

kartaczeKartacze podajemy z cebulą zasmażaną z wędzonym boczkiem lub z samą smażoną cebulą
Źródło zdjęć: © 123RF

Kartacze, podłużne, duże pyzy, swą nazwę od pocisków artyleryjskich z XVII i XVIII wieku. Imponujące kluski bardzo przypominają je kształtem i wielkością. Mają najczęściej około 10-12 centymetrów długości, a jeden kartacz waży około 90 gramów.

Kiedy kartacze pojawiły się na stołach Podlasia?

Do końca nie wiadomo. Prawdopodobnie wymyślono je zaraz po rozpowszechnieniu uprawy ziemniaków, które przywędrowały na te tereny na początku XVIII wieku dzięki królowi Augustowi III Sasowi. Ziemniaki szybko zyskały popularność, głównie ze względu na brak specjalnych wymagań dotyczących uprawy i stały się podstawowym składnikiem wielu lokalnych potraw.

Dziś wyobrazić sobie polską kuchnię bez nich. Potrawy z ziemniaków przede wszystkim były bardzo syte, co powodowało, że jedzono je niemal codziennie.

Kartacze początkowo można było zjeść głównie w przydrożnych karczmach. Podróżni, kupcy czy wędrowni żołnierze nie wymagali skomplikowanego jedzenia. Wystarczyło coś, co zaspokoi głód. Kartacze szybko jednak trafiły pod strzechy. Ich popularność rosła tak bardzo, że gdy pojawiły się na Litwie, pod nazwą cepeliny stały się potrawą narodową. Do dziś Litwini i mieszkańcy Podlasia rywalizują, gdzie te ziemniaczane pyzy są lepsze.

Sękacz – tradycyjne podlaskie ciasto

Jeśli szukamy jedzenia lekkostrawnego i zdrowego, zapomnijmy o kartaczach. Są one ciężkie i bardzo tuczące. Warto jednak ich chociaż spróbować, bo smak jest niezwykły. Choć przyrządzane są z podobnego ciasta co ziemniaczane pyzy, różnią się one od nich zdecydowanie.

Jak zrobić kartacze?

Nie jest to trudne, choć trzeba mieć wprawę. Ciasto na kartacze musi bowiem mieć odpowiednią konsystencję: zbyt twarde będzie niesmaczne, zbyt rzadkie spowoduje, że kluski się rozpadną.

W podstawowym przepisie potrzebne nam będą: trzy kilogramy ziemniaków, kilka łyżek mąki, dwie cebule, kilogram wieprzowej łopatki, boczek wędzony, jajko, majeranek, sól, pieprz. Połowę ziemniaków gotujemy w mundurkach, a drugą połowę - surową - ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Kartacze
© 123RF

Tarte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę do miski, odciśnięty sok odstawiamy na pół godziny. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Sok ostrożnie zlewamy, pozostawiając znajdującą się na dnie miski skrobię. Gotowane ziemniaki łączymy z tartymi i skrobią. Dodajemy jajko, trochę soli i starannie mieszamy. Mięso mielimy z cebulą, farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Czas na lepienie kartaczy. Z masy ziemniaczanej robimy dość grube placki wielkości dłoni, kładziemy na to farsz i zwijamy dokładnie, formując podłużny kształt. Ulepione kluski wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy nie doprowadzając do wrzenia około 45 minut. Kartacze podajemy z cebulą zasmażaną z wędzonym boczkiem lub z samą smażoną cebulą. W obu wersjach są znakomite.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach