Jak zmniejszyć ilość cukru w owocach

Długo można wyliczać korzyści płynące z regularnego spożywania owoców dostarczających potężnej dawki cennych dla zdrowia składników. Jednocześnie są one bogatym źródłem cukrów prostych, które nie zawsze wpływają korzystnie na nasz organizm. Jak sobie z tym poradzić?

Pizza z owocamiŚwiatowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Getty Images

Warzywa i owoce stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Te produkty powinny dominować w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników oraz przyczyniają się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia (nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, niewydolności serca), cukrzycy, a także wielu nowotworów.

 

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców (400 g), jednak ze znaczną przewagą tych pierwszych (w stosunku 4:1). Owoce są bowiem nie tylko bogatym źródłem witamin, minerałów czy antyoksydantów, ale również cukrów prostych (przede wszystkim fruktozy), których największe dawki skrywają banany, granaty, mango, winogrona czy figi.

 

W jedzeniu tych przysmaków trzeba zachować umiar, ponieważ nadmiar fruktozy w organizmie może zaburzać metabolizm wątrobowy, prowadząc do rozwoju insulinooporności, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Tym bardziej, że nasza dieta jest zwykle bogata również w tłuszcz i cholesterol, co dodatkowo zwiększa ryzyko tych poważnych schorzeń.

Truskawki. Jak przedłużyć im życie

Fruktoza podwyższa również poziom kwasu moczowego we krwi, w konsekwencji prowadząc np. do dny moczanowej.

 

Jak uniknąć tego typu problemów? Przed sięgnięciem po owoc, zwłaszcza z grupy produktów bogatych w cukry, warto poznać pewne zasady.

Kiedy jeść owoce


 

Dietetycy zalecają, aby nie przekraczać dwóch porcji owoców dziennie. Najlepiej spożywać je w pierwszej połowie dnia, gdy enzymy trawienne są szczególnie aktywne. Poza tym organizm ma wówczas większą szansę na spalenie zwiększonej dawki cukrów prostych.

 

Czy można jeść owoce na czczo? W tej kwestii zdania są podzielone. Na przykład zjadając dojrzałego banana zawierającego dużą dawkę magnezu narażamy się na gwałtowny skok jego poziomu we krwi, a w konsekwencji – osłabienie serca. "Zastrzyk" cukru może z kolei doprowadzić do niebezpiecznego skoku insuliny. Jednocześnie doskonale odżywi nasz mózg, zaś witaminy i minerały pobudzą organizm do działania.



Trzeba też pamiętać, że słodki owoc zjedzony zaraz po posiłku, po upływie kilkudziesięciu minut podniesie zarówno kaloryczność, jak też indeks glikemiczny dania.

 

Na pewno niewskazane jest objadanie się owocami wieczorem, gdyż sprzyja to szybkiemu przybieraniu na wadze. Cukry dodają wówczas energii, której nie zdążymy spożytkować przed pójściem do łóżka. Jeśli dostarczona do wątroby fruktoza nie zostanie zmagazynowana w postaci glikogenu, w czasie snu zamienia się w tłuszcz. W ten sposób teoretycznie zdrowa przekąska zamienia się w bombę z opóźnionym zapłonem, czego efektem staje się oponka na brzuchu.

Uwaga na sok


 

Jeśli chcemy ograniczyć ilość cukru dostarczanego wraz z owocami, warto jak najczęściej sięgać po jagody, jeżyny, maliny, arbuzy, truskawki, cytryny, limonki, brzoskwinie czy nektarynki – produkty zawierające najmniej fruktozy.

 

Dla naszego organizmu najbardziej korzystne jest spożywanie owoców w całości, ponieważ nie dochodzi wtedy do znaczącego wzrostu stężenia glukozy we krwi, zaś trzustka wytwarza mniejszą ilość insuliny. Dostarczamy wówczas także większą dawkę błonnika pokarmowego zapewniającego dłużej trwające uczucie sytości.

Owoce na talerzu
© Getty Images

By zmniejszyć tempo wchłaniania cukrów prostych, warto spożywać owoce z białkowymi lub pełnoziarnistymi dodatkami, np. w postaci sałatki z orzechami albo koktajlu z jogurtem naturalnym. W trawieniu fruktozy czy glukozy pomaga niekiedy zdrowy tłuszcz, dlatego wartościową przekąską bywają plasterki jabłka posmarowane masłem orzechowym czy migdałowym.

 

Kontrowersje budzi natomiast sok owocowy. Wprawdzie stanowi skoncentrowaną formę przyswajania cennych składników odżywczych, ale ma wadę – po wyciśnięciu owoców do soku trafiają przede wszystkim naturalne cukry, natomiast błonnik zostaje w miąższu, który bywa zazwyczaj wyrzucany. To sprawia, że cukier bardzo szybko przedostaje się do krwi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇