Jak zagęścić zupę? Możesz użyć nie tylko śmietany

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

Domowa zupa w garnkuZupę można zagęścić nie tylko śmietaną
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Czym zagęścić zupę – mąka


Jednym z popularniejszych sposobów na zagęszczenie zupy jest użycie mąki. Należy ją bardzo dokładnie wymieszać z zimną wodą w proporcji 1:1, tak by nie było grudek. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem zawiesinę do zupy, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Potem zupę należy zagotować.


W ten sposób możemy zagęścić zupy grzybowe, fasolowe lub gulaszowe. Z mąki możemy przygotować też zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła lub oleju, dodajemy taką samą ilość mąki, smażymy chwilę, a następnie mieszamy z gorącą zupą. Zasmażka najlepiej pasuje do kapuśniaku i grochówki.

Zasmażka – sekret udanego sosu


Czym zagęścić zupę – zbelndowane warzywa


Oczywisty, choć wciąż rzadko stosowany sposób na zagęszczenie zupy. A wystarczy przecież wyjąć z garnka część ugotowanych warzyw (szczególnie dobrze sprawdzą się: marchewka, pietruszka oraz seler), zmiksować je, ponownie dodać do potrawy i jeszcze chwilę postawić naczynie na ogniu.


Jeszcze lepszym zagęstnikiem są bogate w skrobię ziemniaki – przyrządzając zupę warto dodać do niej 2-3 obrane, ale nie pokrojone kartofle, które po ugotowaniu wystarczy zblendować i ponownie dodać do dania.

Czym zagęścić zupę – pieczywo


Chleb czy bułka to pyszny dodatek do ugotowanej już zupy, ale zapominamy, że mogą okazać się również bardzo skutecznym zagęstnikiem potrawy. Gdy uznamy, że jest ona za rzadka, pod koniec przyrządzania możemy dosypać do garnka pokruszone lub zmiksowane pieczywo (sprawdzi się nawet lekko czerstwe). Dodatek chleba, np. razowego, może również wzbogacić smak zupy, szczególnie ziemniaczanej lub grochowej.

zupa
© Getty Images

Czym zagęścić zupę – jogurt grecki


Jeśli jesteśmy miłośnikami zagęszczania zup śmietaną, spróbujmy zastąpić ją bardziej korzystnym dla zdrowia jogurtem naturalnym. W roli zagęstnika lepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego. Najpierw należy zmieszać go z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero później dodać zawiesinę do potrawy i dokładnie wymieszać.

Czym zagęścić zupę – mascarpone


Świetny pomysł na zagęszczenie tradycyjnej pomidorówki lub kremu z pomidorów. Włoski serek o kremowej, miękkiej i aksamitnej konsystencji z powodzeniem zastąpi śmietanę, a dodatkowo nada potrawie smaku.


Mascarpone sprawdza się zarówno w specjałach słodkich, jak i wytrawnych, choć nie należy przesadzać z jego spożywaniem, ponieważ stanowi prawdziwą "bombę energetyczną" – 100 g produktu dostarcza blisko 400 kcal. Podobnie jak śmietanę dodaje się go pod koniec gotowania, wcześniej "hartując" w niewielkiej ilości gorącej zupy.

Czym zagęścić zupę – kasza manna


Jeden z najchętniej stosowanych w polskiej kuchni zagęstników, nie tylko zup, ale również rozmaitych sosów czy pasztetów. Ma neutralny smak, dlatego nie wpływa na walory zupy.

Czym zagęścić zupę – jajko Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀