Trwa ładowanie...

Jak zagęścić zupę? Możesz użyć nie tylko śmietany

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

Zupę można zagęścić nie tylko śmietanąZupę można zagęścić nie tylko śmietanąŹródło: Getty Images
d2a3foh
d2a3foh

Czym zagęścić zupę – mąka


Jednym z popularniejszych sposobów na zagęszczenie zupy jest użycie mąki. Należy ją bardzo dokładnie wymieszać z zimną wodą w proporcji 1:1, tak by nie było grudek. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem zawiesinę do zupy, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Potem zupę należy zagotować.


W ten sposób możemy zagęścić zupy grzybowe, fasolowe lub gulaszowe. Z mąki możemy przygotować też zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła lub oleju, dodajemy taką samą ilość mąki, smażymy chwilę, a następnie mieszamy z gorącą zupą. Zasmażka najlepiej pasuje do kapuśniaku i grochówki.

Zasmażka – sekret udanego sosu


Czym zagęścić zupę – zbelndowane warzywa


Oczywisty, choć wciąż rzadko stosowany sposób na zagęszczenie zupy. A wystarczy przecież wyjąć z garnka część ugotowanych warzyw (szczególnie dobrze sprawdzą się: marchewka, pietruszka oraz seler), zmiksować je, ponownie dodać do potrawy i jeszcze chwilę postawić naczynie na ogniu.

d2a3foh


Jeszcze lepszym zagęstnikiem są bogate w skrobię ziemniaki – przyrządzając zupę warto dodać do niej 2-3 obrane, ale nie pokrojone kartofle, które po ugotowaniu wystarczy zblendować i ponownie dodać do dania.

Czym zagęścić zupę – pieczywo


Chleb czy bułka to pyszny dodatek do ugotowanej już zupy, ale zapominamy, że mogą okazać się również bardzo skutecznym zagęstnikiem potrawy. Gdy uznamy, że jest ona za rzadka, pod koniec przyrządzania możemy dosypać do garnka pokruszone lub zmiksowane pieczywo (sprawdzi się nawet lekko czerstwe). Dodatek chleba, np. razowego, może również wzbogacić smak zupy, szczególnie ziemniaczanej lub grochowej.

zupa Getty Images
Źródło: Getty Images

Czym zagęścić zupę – jogurt grecki


Jeśli jesteśmy miłośnikami zagęszczania zup śmietaną, spróbujmy zastąpić ją bardziej korzystnym dla zdrowia jogurtem naturalnym. W roli zagęstnika lepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego. Najpierw należy zmieszać go z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero później dodać zawiesinę do potrawy i dokładnie wymieszać.

d2a3foh

Czym zagęścić zupę – mascarpone


Świetny pomysł na zagęszczenie tradycyjnej pomidorówki lub kremu z pomidorów. Włoski serek o kremowej, miękkiej i aksamitnej konsystencji z powodzeniem zastąpi śmietanę, a dodatkowo nada potrawie smaku.


Mascarpone sprawdza się zarówno w specjałach słodkich, jak i wytrawnych, choć nie należy przesadzać z jego spożywaniem, ponieważ stanowi prawdziwą "bombę energetyczną" – 100 g produktu dostarcza blisko 400 kcal. Podobnie jak śmietanę dodaje się go pod koniec gotowania, wcześniej "hartując" w niewielkiej ilości gorącej zupy.

Czym zagęścić zupę – kasza manna


Jeden z najchętniej stosowanych w polskiej kuchni zagęstników, nie tylko zup, ale również rozmaitych sosów czy pasztetów. Ma neutralny smak, dlatego nie wpływa na walory zupy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2a3foh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
Więcej tematów