Jak zagęścić zupę? Możesz użyć nie tylko śmietany

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

Domowa zupa w garnkuZupę można zagęścić nie tylko śmietaną
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Czym zagęścić zupę – mąka


Jednym z popularniejszych sposobów na zagęszczenie zupy jest użycie mąki. Należy ją bardzo dokładnie wymieszać z zimną wodą w proporcji 1:1, tak by nie było grudek. Następnie wlewamy niewielkim strumieniem zawiesinę do zupy, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Potem zupę należy zagotować.


W ten sposób możemy zagęścić zupy grzybowe, fasolowe lub gulaszowe. Z mąki możemy przygotować też zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła lub oleju, dodajemy taką samą ilość mąki, smażymy chwilę, a następnie mieszamy z gorącą zupą. Zasmażka najlepiej pasuje do kapuśniaku i grochówki.

Zasmażka – sekret udanego sosu


Czym zagęścić zupę – zbelndowane warzywa


Oczywisty, choć wciąż rzadko stosowany sposób na zagęszczenie zupy. A wystarczy przecież wyjąć z garnka część ugotowanych warzyw (szczególnie dobrze sprawdzą się: marchewka, pietruszka oraz seler), zmiksować je, ponownie dodać do potrawy i jeszcze chwilę postawić naczynie na ogniu.


Jeszcze lepszym zagęstnikiem są bogate w skrobię ziemniaki – przyrządzając zupę warto dodać do niej 2-3 obrane, ale nie pokrojone kartofle, które po ugotowaniu wystarczy zblendować i ponownie dodać do dania.

Czym zagęścić zupę – pieczywo


Chleb czy bułka to pyszny dodatek do ugotowanej już zupy, ale zapominamy, że mogą okazać się również bardzo skutecznym zagęstnikiem potrawy. Gdy uznamy, że jest ona za rzadka, pod koniec przyrządzania możemy dosypać do garnka pokruszone lub zmiksowane pieczywo (sprawdzi się nawet lekko czerstwe). Dodatek chleba, np. razowego, może również wzbogacić smak zupy, szczególnie ziemniaczanej lub grochowej.

zupa
© Getty Images

Czym zagęścić zupę – jogurt grecki


Jeśli jesteśmy miłośnikami zagęszczania zup śmietaną, spróbujmy zastąpić ją bardziej korzystnym dla zdrowia jogurtem naturalnym. W roli zagęstnika lepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego. Najpierw należy zmieszać go z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero później dodać zawiesinę do potrawy i dokładnie wymieszać.

Czym zagęścić zupę – mascarpone


Świetny pomysł na zagęszczenie tradycyjnej pomidorówki lub kremu z pomidorów. Włoski serek o kremowej, miękkiej i aksamitnej konsystencji z powodzeniem zastąpi śmietanę, a dodatkowo nada potrawie smaku.


Mascarpone sprawdza się zarówno w specjałach słodkich, jak i wytrawnych, choć nie należy przesadzać z jego spożywaniem, ponieważ stanowi prawdziwą "bombę energetyczną" – 100 g produktu dostarcza blisko 400 kcal. Podobnie jak śmietanę dodaje się go pod koniec gotowania, wcześniej "hartując" w niewielkiej ilości gorącej zupy.

Czym zagęścić zupę – kasza manna


Jeden z najchętniej stosowanych w polskiej kuchni zagęstników, nie tylko zup, ale również rozmaitych sosów czy pasztetów. Ma neutralny smak, dlatego nie wpływa na walory zupy.

Czym zagęścić zupę – jajko Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę