Jak wykorzystać piwo w kuchni?

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania.

Obraz

/ 6Przepisy z piwem

Obraz

Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy przez swoje walory smakowe potrafi nadać znanym i prostym potrawom nowy charakter. Co ważne, chmielowy trunek nie musi kojarzyć się wyłącznie z ciężkostrawną golonką w piwie. Może być jednym z kluczowych składników także innych, nie tak oczywistych dań.

/ 6Zupa piwna

Obraz

Składniki: 1,5 l jasnego piwa, 30 g masła, 20 g mąki, 4 żółtka, 100 g przecieru z jabłek gotowanych, goździki, cynamon, 5 łyżek płynnego miodu, starta skórka z cytryny, grzanki. * Przygotowanie:* do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Dodaj też miód i goździki. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

/ 6Dorsz w cieście piwnym

Obraz

Składniki: 800 g filetu z dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 3 jajka, 0,5 l piwa, 2 szklanki mąki.

Przygotowanie: przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz przypraw. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.

/ 6Ciasto naleśnikowe z piwem

Obraz

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 2 jajka, 30 ml oleju, 1 szczypta kminku, 30 g tłuszczu do smażenia.

Przygotowanie: do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pietruszką. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.

/ 6Śląska piwoszka

Obraz

Składniki: litr jasnego piwa, 4 spore kromki chleba razowego na miodzie (wczorajszego), 0,5 kg białego sera, szklanka kwaśnej śmietany, sól, cukier.

Przygotowanie: z chleba usuń skórkę, a środek pokrój w kostkę. Piwo zagotuj w rondelku z solą, cukrem i chlebem na niewielkim ogniu. Mieszaj do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Dodaj śmietanę, mieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Ser pokrój w kostkę, dodaj do zupy i mieszaj na małym ogniu. Taka zupa nie wymaga już żadnych dodatków.

/ 6Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa

Obraz

Składniki: 300 ml jasnego piwa, ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału, 1 średni kalafior, 150 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ok. 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne. Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami. Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Przepis i zdjęcie: www.tanio-szybko-smacznie.pl

<

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę