Jak wyczyścić piekarnik bez użycia chemii?

Wyczyszczenie piekarnika może być prawdziwym wyzwaniem. Kiedy zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia spędzają nam sen z powiek, sięgamy po chemiczne środki czyszczące i zabieramy się za szorowanie. Niestety sklepowe spreje i płyny do mycia wpływają drażniąco na naszą skórę i oczy. A są one również niebezpieczne dla małych dzieci.

Domowe sposoby na zabrudzony piekarnik - prostsze niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Ostrym zapachem chemii przesiąka także piekarnik. Jak więc szybko, skutecznie i ekologicznie umyć zabrudzony piekarnik? Nic prostszego! Musimy jedynie przygotować sodę oczyszczoną, ocet spirytusowy, sól, białą pastę do zębów, gąbkę, starą szczoteczkę i miskę z ciepłą wodą.

Czyszczenie parowe

Jeżeli zabrudzenia w piekarniku są świeże, do czyszczenia możemy wykorzystać parę wodną. Napełniamy naczynie żaroodporne ciepłą wodą i ustawiamy na 140 stopni. Po kilku minutach wyłączamy piekarnik i wyjmujemy naczynie. Kiedy urządzenie przestygnie, usuwamy pozostałe zabrudzenia gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń.

Sól na przypalenia

Czyszczenie piekarnika za pomocą soli to sprawdzony babciny sposób. Jeśli po naszych kulinarnych eksperymentach blachy są przypalone, nie musimy ich szorować. Wystarczy obficie posypać je solą, a następnie rozgrzać piekarnik. Kiedy sól będzie brązowa, wyłączamy piekarnik, wysypujemy ją i przecieramy blachy oraz ścianki wilgotną gąbką. W przypadku silniejszych zabrudzeń możemy przygotować pastę z soli i parafiny (parafinę kupimy w aptece). Mieszamy 1 łyżeczkę parafiny i 2 łyżki soli. Pastę nakładamy na zabrudzone miejsca, a po 15-20 minutach ścieramy. Potem wystarczy umyć piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem soli.

Soda dobra na wszystko

Jeśli nasz piekarnik nie jest wyposażony w funkcję pyrolizy, czyli self-cleaning (samoczyszczenia), a my nie chcemy wydawać fortuny na chemiczne środki czyszczące, możemy przygotować pastę z sody oczyszczonej. Soda jest niezbędna w każdym domu. Sprawdzi się nie tylko jako środek spulchniający do wypieków, ale również jako doskonały preparat czyszczący oraz pochłaniający nieprzyjemne zapachy. Jak skutecznie i bez wysiłku wyczyścić piekarnik przy użyciu sody?

Sodę mieszamy w równych proporcjach z solą, wodą i kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, by otrzymać gęstą papkę. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na gąbkę i szorujemy wnętrze piekarnika. Zabrudzoną szybę urządzenia wyczyścimy natomiast pastą przygotowaną jedynie z sody i wody. Do miski wsypujemy 3 szklanki sody i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie nakładamy równomiernie powstałą pastę na szybę i pozostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie zmywamy wszystko szorstką stroną gąbki do naczyń. Szyba jak nowa! Trudniejsze zabrudzenia usuniemy za pomocą pasty do zębów i starej szczoteczki.

Ocet na lżejsze zabrudzenia

Kolejnym sposobem na wyczyszczenie wnętrza piekarnika jest użycie ciepłej wody z octem. Płyny mieszamy w równych proporcjach. Aby zniwelować drażniący zapach octu, możemy wlać do roztworu kilka kropel ulubionego olejku eterycznego lub płynu do mycia naczyń. Przygotowaną w ten sposób miksturą szybko usuniemy lżejsze zabrudzenia. Przypalone resztki oraz tłuszcz pod wpływem octu odejdą od ścianek urządzenia. Na koniec przecieramy piekarnik wilgotną czystą gąbką.

Pamiętajmy, że najważniejsza jest regularna dbałość o piekarnik. Usuwajmy wszelkie zabrudzenia po każdym użyciu. Dzięki temu oszczędzimy sobie czasu i pracy, a przede wszystkim przedłużymy życie naszego urządzenia. Poza tym przypalone resztki i tłuszcz mogą negatywnie wpływać na smak i aromat kolejnych przygotowywanych w piekarniku dań. Chyba nikt nie ma ochoty na szarlotkę pachnącą kurczakiem czy sernik o zapachu pieczonej rybki.

Partnerem artykułu jest Amica.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany