Jak wyczyścić piekarnik bez użycia chemii?
Wyczyszczenie piekarnika może być prawdziwym wyzwaniem. Kiedy zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia spędzają nam sen z powiek, sięgamy po chemiczne środki czyszczące i zabieramy się za szorowanie. Niestety sklepowe spreje i płyny do mycia wpływają drażniąco na naszą skórę i oczy. A są one również niebezpieczne dla małych dzieci.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ostrym zapachem chemii przesiąka także piekarnik. Jak więc szybko, skutecznie i ekologicznie umyć zabrudzony piekarnik? Nic prostszego! Musimy jedynie przygotować sodę oczyszczoną, ocet spirytusowy, sól, białą pastę do zębów, gąbkę, starą szczoteczkę i miskę z ciepłą wodą.
Czyszczenie parowe
Jeżeli zabrudzenia w piekarniku są świeże, do czyszczenia możemy wykorzystać parę wodną. Napełniamy naczynie żaroodporne ciepłą wodą i ustawiamy na 140 stopni. Po kilku minutach wyłączamy piekarnik i wyjmujemy naczynie. Kiedy urządzenie przestygnie, usuwamy pozostałe zabrudzenia gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń.
Sól na przypalenia
Czyszczenie piekarnika za pomocą soli to sprawdzony babciny sposób. Jeśli po naszych kulinarnych eksperymentach blachy są przypalone, nie musimy ich szorować. Wystarczy obficie posypać je solą, a następnie rozgrzać piekarnik. Kiedy sól będzie brązowa, wyłączamy piekarnik, wysypujemy ją i przecieramy blachy oraz ścianki wilgotną gąbką. W przypadku silniejszych zabrudzeń możemy przygotować pastę z soli i parafiny (parafinę kupimy w aptece). Mieszamy 1 łyżeczkę parafiny i 2 łyżki soli. Pastę nakładamy na zabrudzone miejsca, a po 15-20 minutach ścieramy. Potem wystarczy umyć piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem soli.
Soda dobra na wszystko
Jeśli nasz piekarnik nie jest wyposażony w funkcję pyrolizy, czyli self-cleaning (samoczyszczenia), a my nie chcemy wydawać fortuny na chemiczne środki czyszczące, możemy przygotować pastę z sody oczyszczonej. Soda jest niezbędna w każdym domu. Sprawdzi się nie tylko jako środek spulchniający do wypieków, ale również jako doskonały preparat czyszczący oraz pochłaniający nieprzyjemne zapachy. Jak skutecznie i bez wysiłku wyczyścić piekarnik przy użyciu sody?
Sodę mieszamy w równych proporcjach z solą, wodą i kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, by otrzymać gęstą papkę. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na gąbkę i szorujemy wnętrze piekarnika. Zabrudzoną szybę urządzenia wyczyścimy natomiast pastą przygotowaną jedynie z sody i wody. Do miski wsypujemy 3 szklanki sody i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie nakładamy równomiernie powstałą pastę na szybę i pozostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie zmywamy wszystko szorstką stroną gąbki do naczyń. Szyba jak nowa! Trudniejsze zabrudzenia usuniemy za pomocą pasty do zębów i starej szczoteczki.
Ocet na lżejsze zabrudzenia
Kolejnym sposobem na wyczyszczenie wnętrza piekarnika jest użycie ciepłej wody z octem. Płyny mieszamy w równych proporcjach. Aby zniwelować drażniący zapach octu, możemy wlać do roztworu kilka kropel ulubionego olejku eterycznego lub płynu do mycia naczyń. Przygotowaną w ten sposób miksturą szybko usuniemy lżejsze zabrudzenia. Przypalone resztki oraz tłuszcz pod wpływem octu odejdą od ścianek urządzenia. Na koniec przecieramy piekarnik wilgotną czystą gąbką.
Pamiętajmy, że najważniejsza jest regularna dbałość o piekarnik. Usuwajmy wszelkie zabrudzenia po każdym użyciu. Dzięki temu oszczędzimy sobie czasu i pracy, a przede wszystkim przedłużymy życie naszego urządzenia. Poza tym przypalone resztki i tłuszcz mogą negatywnie wpływać na smak i aromat kolejnych przygotowywanych w piekarniku dań. Chyba nikt nie ma ochoty na szarlotkę pachnącą kurczakiem czy sernik o zapachu pieczonej rybki.
Partnerem artykułu jest Amica.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.