Jak suszyć owoce? Zachowaj smak lata

Suszenie to świetny sposób konserwacji żywności znany od pokoleń. Dzięki tej metodzie jesienią i zimną, kiedy trudno o świeże owoce, możemy cieszyć się smakami lata. Dlatego podpowiemy wam, jak najlepiej suszyć owoce w domowych warunkach.

Suszone owoce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Istnieje kilka sposobów na suszenie owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w specjalnej suszarce elektrycznej, w piekarniku, a także na kaloryferze. Najlepiej nadają się do tego: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele i brzoskwinie.

Podczas suszenia owoce wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie. Dlatego są świetną alternatywą dla importowanych do naszego kraju zimą owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Jak ususzyć owoce w domu?

To bardzo proste. Najłatwiej jest zrobić to w specjalnym urządzeniu do suszenia, ale nie każdy je posiada. Równie dobrze i z takim samym skutkiem możesz zrobić to w piekarniku. Ale musisz uważać, by nie spalić owoców — suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze.
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia owoców. Mniejsze owoce, takie jak np. śliwki możesz suszyć w całości, jednak morele, jabłka czy gruszki, lepiej pokrój na ćwiartki lub plasterki. Owoce umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj o tym, by drzwiczki zostawić uchylone, w ten sposób szybciej pozbędziesz się wilgoci z owoców.

Twardsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, najlepiej jest suszyć najpierw w nieco wyższej temperaturze (70-60 stopni), a następnie, po ok. godzinie, zmniejszyć ją do 50 stopni. Natomiast owoce, które charakteryzują się bardziej miękkim miąższem, susz w temperaturze 40 stopni, a dopiero pod koniec procesu podkręć ją do 60 stopni. Już ususzone owoce przechowuj w szklanych pojemnikach lub papierowych torbach.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm