Jak suszyć owoce? Zachowaj smak lata

Suszenie to świetny sposób konserwacji żywności znany od pokoleń. Dzięki tej metodzie jesienią i zimną, kiedy trudno o świeże owoce, możemy cieszyć się smakami lata. Dlatego podpowiemy wam, jak najlepiej suszyć owoce w domowych warunkach.

Suszone owoce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Istnieje kilka sposobów na suszenie owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w specjalnej suszarce elektrycznej, w piekarniku, a także na kaloryferze. Najlepiej nadają się do tego: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele i brzoskwinie.

Podczas suszenia owoce wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie. Dlatego są świetną alternatywą dla importowanych do naszego kraju zimą owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Jak ususzyć owoce w domu?

To bardzo proste. Najłatwiej jest zrobić to w specjalnym urządzeniu do suszenia, ale nie każdy je posiada. Równie dobrze i z takim samym skutkiem możesz zrobić to w piekarniku. Ale musisz uważać, by nie spalić owoców — suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze.
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia owoców. Mniejsze owoce, takie jak np. śliwki możesz suszyć w całości, jednak morele, jabłka czy gruszki, lepiej pokrój na ćwiartki lub plasterki. Owoce umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj o tym, by drzwiczki zostawić uchylone, w ten sposób szybciej pozbędziesz się wilgoci z owoców.

Twardsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, najlepiej jest suszyć najpierw w nieco wyższej temperaturze (70-60 stopni), a następnie, po ok. godzinie, zmniejszyć ją do 50 stopni. Natomiast owoce, które charakteryzują się bardziej miękkim miąższem, susz w temperaturze 40 stopni, a dopiero pod koniec procesu podkręć ją do 60 stopni. Już ususzone owoce przechowuj w szklanych pojemnikach lub papierowych torbach.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć