Jak suszyć owoce? Zachowaj smak lata

Suszenie to świetny sposób konserwacji żywności znany od pokoleń. Dzięki tej metodzie jesienią i zimną, kiedy trudno o świeże owoce, możemy cieszyć się smakami lata. Dlatego podpowiemy wam, jak najlepiej suszyć owoce w domowych warunkach.

Suszone owoce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga
SKOMENTUJ

Istnieje kilka sposobów na suszenie owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w specjalnej suszarce elektrycznej, w piekarniku, a także na kaloryferze. Najlepiej nadają się do tego: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele i brzoskwinie.

Podczas suszenia owoce wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie. Dlatego są świetną alternatywą dla importowanych do naszego kraju zimą owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Jak ususzyć owoce w domu?

To bardzo proste. Najłatwiej jest zrobić to w specjalnym urządzeniu do suszenia, ale nie każdy je posiada. Równie dobrze i z takim samym skutkiem możesz zrobić to w piekarniku. Ale musisz uważać, by nie spalić owoców — suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze.
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia owoców. Mniejsze owoce, takie jak np. śliwki możesz suszyć w całości, jednak morele, jabłka czy gruszki, lepiej pokrój na ćwiartki lub plasterki. Owoce umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj o tym, by drzwiczki zostawić uchylone, w ten sposób szybciej pozbędziesz się wilgoci z owoców.

Twardsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, najlepiej jest suszyć najpierw w nieco wyższej temperaturze (70-60 stopni), a następnie, po ok. godzinie, zmniejszyć ją do 50 stopni. Natomiast owoce, które charakteryzują się bardziej miękkim miąższem, susz w temperaturze 40 stopni, a dopiero pod koniec procesu podkręć ją do 60 stopni. Już ususzone owoce przechowuj w szklanych pojemnikach lub papierowych torbach.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich