Jak suszyć owoce? Zachowaj smak lata

Suszenie to świetny sposób konserwacji żywności znany od pokoleń. Dzięki tej metodzie jesienią i zimną, kiedy trudno o świeże owoce, możemy cieszyć się smakami lata. Dlatego podpowiemy wam, jak najlepiej suszyć owoce w domowych warunkach.

Suszone owoce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Istnieje kilka sposobów na suszenie owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w specjalnej suszarce elektrycznej, w piekarniku, a także na kaloryferze. Najlepiej nadają się do tego: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele i brzoskwinie.

Podczas suszenia owoce wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie. Dlatego są świetną alternatywą dla importowanych do naszego kraju zimą owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Jak ususzyć owoce w domu?

To bardzo proste. Najłatwiej jest zrobić to w specjalnym urządzeniu do suszenia, ale nie każdy je posiada. Równie dobrze i z takim samym skutkiem możesz zrobić to w piekarniku. Ale musisz uważać, by nie spalić owoców — suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze.
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia owoców. Mniejsze owoce, takie jak np. śliwki możesz suszyć w całości, jednak morele, jabłka czy gruszki, lepiej pokrój na ćwiartki lub plasterki. Owoce umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj o tym, by drzwiczki zostawić uchylone, w ten sposób szybciej pozbędziesz się wilgoci z owoców.

Twardsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, najlepiej jest suszyć najpierw w nieco wyższej temperaturze (70-60 stopni), a następnie, po ok. godzinie, zmniejszyć ją do 50 stopni. Natomiast owoce, które charakteryzują się bardziej miękkim miąższem, susz w temperaturze 40 stopni, a dopiero pod koniec procesu podkręć ją do 60 stopni. Już ususzone owoce przechowuj w szklanych pojemnikach lub papierowych torbach.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce