Jak suszyć owoce? Zachowaj smak lata

Suszenie to świetny sposób konserwacji żywności znany od pokoleń. Dzięki tej metodzie jesienią i zimną, kiedy trudno o świeże owoce, możemy cieszyć się smakami lata. Dlatego podpowiemy wam, jak najlepiej suszyć owoce w domowych warunkach.

Suszone owoce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Istnieje kilka sposobów na suszenie owoców. Możesz to zrobić na słońcu, w specjalnej suszarce elektrycznej, w piekarniku, a także na kaloryferze. Najlepiej nadają się do tego: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele i brzoskwinie.

Podczas suszenia owoce wraz z utratą wody, nie tracą cennych wartości odżywczych i zachowują je wszystkie. Dlatego są świetną alternatywą dla importowanych do naszego kraju zimą owoców.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Jak ususzyć owoce w domu?

To bardzo proste. Najłatwiej jest zrobić to w specjalnym urządzeniu do suszenia, ale nie każdy je posiada. Równie dobrze i z takim samym skutkiem możesz zrobić to w piekarniku. Ale musisz uważać, by nie spalić owoców — suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze.
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia owoców. Mniejsze owoce, takie jak np. śliwki możesz suszyć w całości, jednak morele, jabłka czy gruszki, lepiej pokrój na ćwiartki lub plasterki. Owoce umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj o tym, by drzwiczki zostawić uchylone, w ten sposób szybciej pozbędziesz się wilgoci z owoców.

Twardsze owoce, takie jak gruszki czy jabłka, najlepiej jest suszyć najpierw w nieco wyższej temperaturze (70-60 stopni), a następnie, po ok. godzinie, zmniejszyć ją do 50 stopni. Natomiast owoce, które charakteryzują się bardziej miękkim miąższem, susz w temperaturze 40 stopni, a dopiero pod koniec procesu podkręć ją do 60 stopni. Już ususzone owoce przechowuj w szklanych pojemnikach lub papierowych torbach.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟