Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Wystarczy postukać w kapelusz

Wiesz już, jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących, ale wciąż nie masz pojęcia jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy, czy stary i robaczywy? Kapelusz prawdę ci powie.

GrzybyGrzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób lubi chodzić na grzyby, jednak nie wszyscy z nas są grzybowymi ekspertami. Wiele rzeczy może więc sprawiać nam trudność, na przykład to, jak poznać, że grzyb jest świeży i zdrowy? Okazuję się, że wystarczy stuknąć w jego kapelusz. Być może nie słyszeliście nigdy o tej metodzie sprawdzania świeżości grzyba, ale zapewniamy was, że jest ona sprawdzona i doskonale znana wszystkim grzybiarzom.

Czego dowiemy się, pukając w kapelusz grzyba?

Jeśli pukając w grzyba, usłyszycie głuchy dźwięk, to znak, że grzyb jest zdrowy. Kapelusz takiego grzyba będzie twardy i jędrny. Jeśli zaś nie usłyszycie żadnego odgłosu, grzyb jest już stary i możliwe, że stał się siedliskiem robaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Stukanie w grzyba pomaga również pozbyć się z niego piasku, dzięki czemu łatwiej jest później oczyścić go przed gotowaniem. Wszyscy przecież wiemy, że czasem bardzo trudno usunąć jest piasek bez nadmiernego moczenia grzyba, które z kolei nie wpływa pozytywnie na jego smak.

Taki sposób sprawdzania świeżości grzyba ma korzystny wpływ również na las. Po puknięciu w kapelusz wylatują z niego bowiem zarodniki, które znajdują się pod kapeluszem. Z tych zarodników wyrastają potem nowe grzyby.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów