Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Wystarczy postukać w kapelusz

Wiesz już, jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących, ale wciąż nie masz pojęcia jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy, czy stary i robaczywy? Kapelusz prawdę ci powie.

GrzybyGrzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób lubi chodzić na grzyby, jednak nie wszyscy z nas są grzybowymi ekspertami. Wiele rzeczy może więc sprawiać nam trudność, na przykład to, jak poznać, że grzyb jest świeży i zdrowy? Okazuję się, że wystarczy stuknąć w jego kapelusz. Być może nie słyszeliście nigdy o tej metodzie sprawdzania świeżości grzyba, ale zapewniamy was, że jest ona sprawdzona i doskonale znana wszystkim grzybiarzom.

Czego dowiemy się, pukając w kapelusz grzyba?

Jeśli pukając w grzyba, usłyszycie głuchy dźwięk, to znak, że grzyb jest zdrowy. Kapelusz takiego grzyba będzie twardy i jędrny. Jeśli zaś nie usłyszycie żadnego odgłosu, grzyb jest już stary i możliwe, że stał się siedliskiem robaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Stukanie w grzyba pomaga również pozbyć się z niego piasku, dzięki czemu łatwiej jest później oczyścić go przed gotowaniem. Wszyscy przecież wiemy, że czasem bardzo trudno usunąć jest piasek bez nadmiernego moczenia grzyba, które z kolei nie wpływa pozytywnie na jego smak.

Taki sposób sprawdzania świeżości grzyba ma korzystny wpływ również na las. Po puknięciu w kapelusz wylatują z niego bowiem zarodniki, które znajdują się pod kapeluszem. Z tych zarodników wyrastają potem nowe grzyby.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟