Smażone szparagi

Obraz

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
    • - 12 pędów białych szparagów (50 dag),
  • - sól, cukier,
  • - 2 dymki,
  • - małe dojrzałe mango,
  • - 10 dag truskawek,
  • - łyżka słodkiej musztardy,
  • - 3 łyżki octu,
  • - 6 łyżek oleju,
  • - pieprz,
  • - 8 dag startego parmezanu,
  • - 3 jajka,
  • - 5-6 łyżek mąki,
  • - 500 ml oleju do smażenia,
  • - rukola, sezam i marynowany,
  • - zielony pieprz

Przepis

Przygotowanie:

Przepis

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw w pozostałej mące. Następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoto (2-3 min) w rozgrzanym oleju. Podawaj na półmisku przybranym rukolą, posyp sezamem i zielonym pieprzem. Polej odrobiną sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź