Smażone szparagi
- Składniki na 4 porcje:
- - 12 pędów białych szparagów (50 dag),
- - sól, cukier,
- - 2 dymki,
- - małe dojrzałe mango,
- - 10 dag truskawek,
- - łyżka słodkiej musztardy,
- - 3 łyżki octu,
- - 6 łyżek oleju,
- - pieprz,
- - 8 dag startego parmezanu,
- - 3 jajka,
- - 5-6 łyżek mąki,
- - 500 ml oleju do smażenia,
- - rukola, sezam i marynowany,
- - zielony pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy gotuj 7 min w posolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Oczyść dymkę pokrój w talarki, obrane mango potnij w kosteczkę. Również w kostkę pokrój truskawki. Musztardę utrzyj z octem i z olejem. Dodaj dymkę, mango i truskawki. Przypraw solą i pieprzem. Parmezan utrzyj z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze osączone szparagi panieruj najpierw w pozostałej mące. Następnie zanurzaj w cieście. Smaż na złoto (2-3 min) w rozgrzanym oleju. Podawaj na półmisku przybranym rukolą, posyp sezamem i zielonym pieprzem. Polej odrobiną sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze