Jak prawidłowo smażyć rybę?

W jaki sposób przyrządzamy rybę? Najczęściej ją smażymy. Nie ma większego znaczenia, czy będzie to pstrąg, mintaj, morszczuk czy łosoś. Każdą rybę można przyrządzić na patelni, a jeśli usmażymy ją w prawidłowy sposób, zachwyci nas swoim zapachem i smakiem. O czym trzeba pamiętać, by dobrze usmażyć rybę?

Smażona rybaRyba z patelni wcale nie musi być trudna do przyrządzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tom Baker

Przygotowanie ryby do smażenia

Właściwe przygotowanie ryby do smażenia to klucz do sukcesu. Poszczególne kroki nieco różnią się w zależności od tego, jaką formę ryby posiadamy. Do smażenia doskonale nadaje się zarówno ta świeża, jak i mrożona.

Mrożoną rybę przede wszystkim należy najpierw rozmrozić. Trzeba to robić powoli, więc najlepiej wyjąć ją z zamrażalnika na dzień przed planowanym przyrządzaniem i wstawić do lodówki. Nie wolno rozmrażać ryby, namaczając ją w wodzie. Traci wtedy wiele cennych właściwości i składników odżywczych.

Rybę świeżą przed przygotowaniem należy wypatroszyć i oczyścić z łusek i płetw. Przyda się do tego ostry nóż.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Następnie rybę należy wypłukać pod zimną bieżącą wodą, a potem dokładnie ją osuszyć – najlepiej papierowym ręcznikiem. Dzięki temu nie będzie pryskać na patelni, a panierka nie będzie od niej odstawać.

Pozostaje nam jeszcze podzielić rybę na mniejsze części. Całe osobniki warto pokroić w dzwonki, filety wystarczy przekroić na 2-3 kawałki.

Aby ryba miała łagodniejszy zapach, a bardziej wyrazisty smak, można ją skropić sokiem z cytryny zanim przystąpimy do panierowania.

Przygotowanie panierki i tłuszczu

Owszem, rybę można z powodzeniem smażyć bez panierki, jednak z pewnością większość z nas woli taką w złocistej i chrupiącej panierce.

Najpierw rybę można posolić, ale to przed samym panierowaniem, gdyż sól wyciąga wilgoć. Zbyt wcześnie posolenie sprawiłoby, że nasze danie po prostu będzie suche. Następnie obsypujemy rybę mąką i strzepujemy jej nadmiar. Potem konieczne jest dokładne obtoczenie ryby w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Do ostatniej warstwy panierki warto domieszać przyprawy. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, możemy dodać sproszkowane chili, mieloną paprykę, kurkumę, zioła prowansalskie.

Ciekawym rozwiązaniem jest również dodanie tartego parmezanu do bułki tartej, w której będziemy panierować naszą rybkę. Niektórzy filety obtaczają w cieśnie naleśnikowym, które pięknie zrumienia się w czasie smażenia, a jeszcze inni stosują samą mąkę. Warto wypróbować różne wersje panierki i wybrać tę, która najbardziej przypadnie nam do gustu.

Smażona ryba
© Adobe Stock

Z kolei w kwestii tłuszczu do smażenia, to ryba zdecydowanie najlepiej dogaduje się z olejem. Odpowiedni będzie właściwie każdy rafinowany olej o temperaturze dymienia wyższej niż 170 stopni, gdyż ryba powinna być smażona w temperaturze średnio 170-190 stopni.

Niektórzy polecają również masło klarowane, które dodaje potrawie nieco maślanego smaku i aromatu.

Smażenie ryby

Smażenie ryby musimy zacząć od rozgrzania patelni i oleju. Nie możemy nic położyć na patelnię, jeśli nie będzie ona wystarczająco gorąca. Jeśli olej będzie zbyt zimny, wsiąknie nam w panierkę i wszystko zacznie nam przywierać. Ryba rozpadnie się, a patelnia zniszczy.

Czas smażenia w znacznej mierze zależy od grubości ryby, ale sposób przyrządzania ma też związek z jej formą.

Ryba ze skórą powinna być położona na patelni właśnie od strony skóry. Dopiero po ok. 8 minutach można przekręcić ją na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 5 minut.

Jeśli mamy filet średniej grubości, zazwyczaj wystarczy 5 minut smażenia z każdej strony. Cienki z kolei usmaży się szybciej i już po 2-3 minutach można go będzie przewrócić. Ważne, by nie przesuwać i nie przekręcać ryby zbyt wcześnie. Musi się zrumienić, by nie rozpadała się i zachowała w sobie więcej soków.

Pamiętamy też, by rybę smażyć zawsze na odkrytej patelni i nie przykrywać jej po usmażeniu. Tylko wtedy będzie odpowiednio chrupiąca.

Ryba z patelni wcale nie musi być trudna do przyrządzenia. Jeśli zapamiętamy i wprowadzimy w życie powyższe rady, z pewnością potrawa ta będzie mogła częściej gościć na naszych stołach. Smażona ryba najlepiej smakuje z ziemniakami tłuczonymi albo frytkami oraz surówką. Idealnie pasuje do niej np. surówka z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce