Jak prawidłowo mrozić żywność? 5 złotych zasad, które przydadzą się po świętach

Dzięki mrożeniu unikniesz marnowania żywności. Zwłaszcza świątecznych potraw, które ci zostały. Warto jednak dowiedzieć się jak prawidłowo to robić. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was 5 złotych zasad.

Jak prawidłowo mrozić żywność?
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
  • Opisuj mrożonki

Większość produktów świątecznych możesz zamrozić. Pamiętajcie, by dokładnie opisywać mrożonki z datą. Może wydawać się to banałem i stratą czasu. Jednak gdy zamrażalnik zacznie się wypełniać obiadami, łatwo będzie się pogubić. Oznaczenie dokładnie każdą mrożonkę, byście nie mieli pewności, co w niej jest. Na każdej napiszcie też datę włożenia do zamrażalnika i zjadajcie najpierw starsze porcje.

  • Data przydatności mrożonek

Istotną kwestią jest termin. Zamrożone produkty należy zjeść w ciągu kilku miesięcy. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. Na przykład filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

  • Mrożenie w woreczkach

Jeśli mrozisz produkty w plastikowych woreczkach, staraj się by było w nich jak najmniej powietrza. Najlepiej wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.

  • Mrożenie mięsa

Mięsa nie należy mrozić w oryginalnych opakowaniach. Najlepiej przełożyć je do materiałów nie przepuszczających wilgoci. Przed mrożeniem najlepiej usunąć z mięsa kości. Dzięki temu zaoszczędzimy miejsce w zamrażarce i zapobiegniemy jej uszkodzeniu. Między opakowaniem a mięsem powinna być zachowana cyrkulacja powietrza.

  • Czego nie wolno mrozić?

Mrozić nie wolno garmażerki oraz nabiału, czyli śmietany, jogurtów majonezu czy jajek. Nie powinno się również mrozić produktów zawierających w składzie dużą ilość wody, np. ogórków, pomidorów czy pomarańczy, ponieważ stracą świeżość i jędrność. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności wcześniej rozmrożonej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm