Jak prawidłowo mrozić żywność? 5 złotych zasad, które przydadzą się po świętach

Dzięki mrożeniu unikniesz marnowania żywności. Zwłaszcza świątecznych potraw, które ci zostały. Warto jednak dowiedzieć się jak prawidłowo to robić. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was 5 złotych zasad.

Jak prawidłowo mrozić żywność?
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
  • Opisuj mrożonki

Większość produktów świątecznych możesz zamrozić. Pamiętajcie, by dokładnie opisywać mrożonki z datą. Może wydawać się to banałem i stratą czasu. Jednak gdy zamrażalnik zacznie się wypełniać obiadami, łatwo będzie się pogubić. Oznaczenie dokładnie każdą mrożonkę, byście nie mieli pewności, co w niej jest. Na każdej napiszcie też datę włożenia do zamrażalnika i zjadajcie najpierw starsze porcje.

  • Data przydatności mrożonek

Istotną kwestią jest termin. Zamrożone produkty należy zjeść w ciągu kilku miesięcy. Trzymanie żywności w niskiej temperaturze nie oznacza, że można je tam trzymać wiecznie. Na przykład filety rybne możemy trzymać w zamrażalniku przez 3 miesiące, kiełbasę przez 2, a mielone mięso maksymalnie przez 4 miesiące.

  • Mrożenie w woreczkach

Jeśli mrozisz produkty w plastikowych woreczkach, staraj się by było w nich jak najmniej powietrza. Najlepiej wykorzystać specjalne woreczki z suwakiem. Takie torebki chronią jedzenie przed przemrożeniem, a także utrzymują je szczelnie w zamknięciu.

  • Mrożenie mięsa

Mięsa nie należy mrozić w oryginalnych opakowaniach. Najlepiej przełożyć je do materiałów nie przepuszczających wilgoci. Przed mrożeniem najlepiej usunąć z mięsa kości. Dzięki temu zaoszczędzimy miejsce w zamrażarce i zapobiegniemy jej uszkodzeniu. Między opakowaniem a mięsem powinna być zachowana cyrkulacja powietrza.

  • Czego nie wolno mrozić?

Mrozić nie wolno garmażerki oraz nabiału, czyli śmietany, jogurtów majonezu czy jajek. Nie powinno się również mrozić produktów zawierających w składzie dużą ilość wody, np. ogórków, pomidorów czy pomarańczy, ponieważ stracą świeżość i jędrność. Pod żadnym pozorem nie można mrozić żywności wcześniej rozmrożonej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć