Jak odkręcić słoik? Sprawdzone metody

Zakręcone zbyt mocno słoiki to zmora każdego, kto choć od czasu do czasu lubi chrupnąć kiszonego ogórka czy chętnie wekuje zupy i obiady, by zaoszczędzić czas. Co zrobić, gdy słoik jest za mocno zakręcony? Jest kilka sprawdzonych metod, by bez trudu odkręcić słoik.

Odkręcanie słoikaJak odkręcić słoik? Są na to sposoby.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak odkręcić słoik?

Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie – to metody na zamknięcie smaku i zdrowia w słoikach. Choć ta metoda nie jest dziś popularna, jak niegdyś, kiedy przygotowanie do sezonu zimowego było ściśle związane z upychaniem w słoiki darów lata i jesieni, to wciąż choćby pospolite ogórki kiszone i konserwowe są bliskie naszemu sercu.

Kiszenie, pasteryzowanie i marynowanie to metody, które zabezpieczają żywność przed groźnymi patogenami. Jednak gdy pod wieczkiem tworzy się duże podciśnienie, odkręcenie zakrętki graniczy z cudem.

Niekiedy wystarczy pewnie chwycić słoik i włożyć odrobinę siły, a czasem jest to bezskuteczna walka z wiatrakami. Na szczęście jest parę sposobów na uporanie się ze słoikiem.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

  1. Stuknięcie dłonią o dno słoika. Ten kultowy już ruch budzi skojarzenia nie ze słoikiem, a z butelką, niemniej jest to dobry sposób na poluzowanie wieczka słoika.
  2. Nóż w szczelinę. Wetknięcie czubka noża między zakrętkę a słoik sprawia, że do wnętrza dostaje się powietrze, zmniejszając ciśnienie utrudniające otworzenie słoika.
  3. Gorąca woda. Włożenie górnej części słoika pod bieżącą wodę lub zanurzenie go w garnku z gorącą wodą powoduje wyrównanie się ciśnienia pod nakrętką i już po chwili słoik odkręci się bez trudu.
  4. Stukanie o podłogę. Wystarczy chwycić słoik w dłoń i lekko postukać nakrętką w podłogę. To spowoduje rozszczelnienie, a w efekcie słoik będzie można z łatwością odkręcić.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki