Jak odkręcić słoik? Sprawdzone metody

Zakręcone zbyt mocno słoiki to zmora każdego, kto choć od czasu do czasu lubi chrupnąć kiszonego ogórka czy chętnie wekuje zupy i obiady, by zaoszczędzić czas. Co zrobić, gdy słoik jest za mocno zakręcony? Jest kilka sprawdzonych metod, by bez trudu odkręcić słoik.

Odkręcanie słoikaJak odkręcić słoik? Są na to sposoby.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak odkręcić słoik?

Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie – to metody na zamknięcie smaku i zdrowia w słoikach. Choć ta metoda nie jest dziś popularna, jak niegdyś, kiedy przygotowanie do sezonu zimowego było ściśle związane z upychaniem w słoiki darów lata i jesieni, to wciąż choćby pospolite ogórki kiszone i konserwowe są bliskie naszemu sercu.

Kiszenie, pasteryzowanie i marynowanie to metody, które zabezpieczają żywność przed groźnymi patogenami. Jednak gdy pod wieczkiem tworzy się duże podciśnienie, odkręcenie zakrętki graniczy z cudem.

Niekiedy wystarczy pewnie chwycić słoik i włożyć odrobinę siły, a czasem jest to bezskuteczna walka z wiatrakami. Na szczęście jest parę sposobów na uporanie się ze słoikiem.

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

  1. Stuknięcie dłonią o dno słoika. Ten kultowy już ruch budzi skojarzenia nie ze słoikiem, a z butelką, niemniej jest to dobry sposób na poluzowanie wieczka słoika.
  2. Nóż w szczelinę. Wetknięcie czubka noża między zakrętkę a słoik sprawia, że do wnętrza dostaje się powietrze, zmniejszając ciśnienie utrudniające otworzenie słoika.
  3. Gorąca woda. Włożenie górnej części słoika pod bieżącą wodę lub zanurzenie go w garnku z gorącą wodą powoduje wyrównanie się ciśnienia pod nakrętką i już po chwili słoik odkręci się bez trudu.
  4. Stukanie o podłogę. Wystarczy chwycić słoik w dłoń i lekko postukać nakrętką w podłogę. To spowoduje rozszczelnienie, a w efekcie słoik będzie można z łatwością odkręcić.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato