Makaron z mięsnymi kuleczkami. Rodzina pokocha ten przepis

Smaczny pomysł na rodzinny obiad. Mięsne kuleczki i makaron, zatopione w kremowym sosie z warzywami. Do tego solidna porcja żółtego sera. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.

Makaron z mięsnymi kuleczkami. Rodzina pokocha ten przepisMakaron z mięsnymi kuleczkami. Rodzina pokocha ten przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 szklanki bulionu

Przepis

  • Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski, wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym maśle.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, wlewamy bulion i chwilę gotujemy.
  • Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
  • Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
  • Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany