Makaron z mięsnymi kuleczkami. Rodzina pokocha ten przepis
Smaczny pomysł na rodzinny obiad. Mięsne kuleczki i makaron, zatopione w kremowym sosie z warzywami. Do tego solidna porcja żółtego sera. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- 1 łyżka przyprawy gyros
Składniki dodatkowe:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 opakowanie makaronu rurki
- papryka żółta
- papryka czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka śmietany 12 proc.
- 150 g sera żółtego
- 0,5 szklanki bulionu
Przepis
- Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski, wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym maśle.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, wlewamy bulion i chwilę gotujemy.
- Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
- Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
- Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl