Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Niska temperatura pozwala zachować większą część cennych składników produktów. Nie wszyscy wiedzą, że mrozić możemy również rabarbar. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Rabarbar to składnik letnich deserów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych" ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a łodygi– smaczną przekąską.

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni.

Zobacz też: Rabarbar - nie przegap sezonu

W kuchni rabarbar wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania ciast, deserów i kompotów. Możemy również zrobić z niego pyszną konfiturę. Lekko kwaskowaty smak łodyg doskonale komponuje się z truskawkami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - rabarbar świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Jak mrozić rabarbar?

Obraz
© Getty Images

1. Łodygi obieramy z liści, dokładnie płuczemy i obieramy ze skórki.

2. Łodygi rabarbaru kroimy na kawałki.

3. Rabarbar przekładamy do metalowego sitka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie.

4. Czekamy, aż woda obcieknie.

5. Rabarbar przesypujemy na tackę i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie porcjujemy, wsypujemy do woreczków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia