Trwa ładowanie...
d3w2996

Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Niska temperatura pozwala zachować większą część cennych składników produktów. Nie wszyscy wiedzą, że mrozić możemy również rabarbar. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rabarbar to składnik letnich deserów (Getty Images)
d3w2996

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych" ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a łodygi– smaczną przekąską.

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni.

d3w2996

Zobacz też: Rabarbar - nie przegap sezonu

W kuchni rabarbar wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania ciast, deserów i kompotów. Możemy również zrobić z niego pyszną konfiturę. Lekko kwaskowaty smak łodyg doskonale komponuje się z truskawkami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - rabarbar świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Jak mrozić rabarbar?

1. Łodygi obieramy z liści, dokładnie płuczemy i obieramy ze skórki.

d3w2996

2. Łodygi rabarbaru kroimy na kawałki.

3. Rabarbar przekładamy do metalowego sitka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie.

4. Czekamy, aż woda obcieknie.

5. Rabarbar przesypujemy na tackę i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie porcjujemy, wsypujemy do woreczków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Zobacz też:
Nie tylko do ciasta. 8 pomysłów na rabarbar
Znakomite ciasto z rabarbarem i kruszonką. Przepis Ewy Wachowicz
Kompot z rabarbaru
Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3w2996

Podziel się opinią

Share

d3w2996

d3w2996