Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Niska temperatura pozwala zachować większą część cennych składników produktów. Nie wszyscy wiedzą, że mrozić możemy również rabarbar. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Rabarbar to składnik letnich deserów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych" ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a łodygi– smaczną przekąską.

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni.

Zobacz też: Rabarbar - nie przegap sezonu

W kuchni rabarbar wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania ciast, deserów i kompotów. Możemy również zrobić z niego pyszną konfiturę. Lekko kwaskowaty smak łodyg doskonale komponuje się z truskawkami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - rabarbar świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Jak mrozić rabarbar?

Obraz
© Getty Images

1. Łodygi obieramy z liści, dokładnie płuczemy i obieramy ze skórki.

2. Łodygi rabarbaru kroimy na kawałki.

3. Rabarbar przekładamy do metalowego sitka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie.

4. Czekamy, aż woda obcieknie.

5. Rabarbar przesypujemy na tackę i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie porcjujemy, wsypujemy do woreczków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie