Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Niska temperatura pozwala zachować większą część cennych składników produktów. Nie wszyscy wiedzą, że mrozić możemy również rabarbar. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Rabarbar to składnik letnich deserów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych" ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a łodygi– smaczną przekąską.

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni.

Zobacz też: Rabarbar - nie przegap sezonu

W kuchni rabarbar wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania ciast, deserów i kompotów. Możemy również zrobić z niego pyszną konfiturę. Lekko kwaskowaty smak łodyg doskonale komponuje się z truskawkami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - rabarbar świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Jak mrozić rabarbar?

Obraz
© Getty Images

1. Łodygi obieramy z liści, dokładnie płuczemy i obieramy ze skórki.

2. Łodygi rabarbaru kroimy na kawałki.

3. Rabarbar przekładamy do metalowego sitka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie.

4. Czekamy, aż woda obcieknie.

5. Rabarbar przesypujemy na tackę i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie porcjujemy, wsypujemy do woreczków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę