Trwa ładowanie...

Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Niska temperatura pozwala zachować większą część cennych składników produktów. Nie wszyscy wiedzą, że mrozić możemy również rabarbar. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Share
Jak mrozić rabarbar? Garść sprawdzonych porad
Źródło: Getty Images
da50ccp

Rabarbar to roślina w Polsce dobrze znana. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych" ogrodów z malwami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a łodygi– smaczną przekąską.

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni.

Zobacz też: Rabarbar - nie przegap sezonu

W kuchni rabarbar wykorzystujemy przede wszystkim do przygotowywania ciast, deserów i kompotów. Możemy również zrobić z niego pyszną konfiturę. Lekko kwaskowaty smak łodyg doskonale komponuje się z truskawkami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - rabarbar świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek.

Jak mrozić rabarbar?

Getty Images
Źródło: Getty Images

1. Łodygi obieramy z liści, dokładnie płuczemy i obieramy ze skórki.

da50ccp

2. Łodygi rabarbaru kroimy na kawałki.

3. Rabarbar przekładamy do metalowego sitka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie.

4. Czekamy, aż woda obcieknie.

5. Rabarbar przesypujemy na tackę i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie porcjujemy, wsypujemy do woreczków strunowych i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

da50ccp

Podziel się opinią

Share
da50ccp
da50ccp
Więcej tematów