Trwa ładowanie...

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały? Poznajcie proste tricki!

Mrożenie pierogów jest banalnie proste i nie wymaga odrobiny kreatywności? Tak może się tylko wydawać, bo choć istnieje na to kilka sposobów, warto poznać je przed ich mrożeniem i (ewentualnym) popełnieniem błędu, który mógłby nas naprawdę sporo kosztować.

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały? Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały? Źródło: Getty Images, fot: Tomasz Skoczen
d4c95lt
d4c95lt

Ruskie, z kapustą i grzybami czy ulubionymi owocami? Niezależnie od tego, jakie pierogi preferujecie, ich mrożenie może wyglądać tak samo. Warto zadać sobie jednak pytanie, co zrobić, aby się nie posklejały? Mrozić je przed czy po ugotowaniu? Na te pytania odpowiadamy poniżej, bo pierogi to potrawa idealna do jedzenia, czy to zimą czy latem.

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?

Pierogi można mrozić na kilka sposobów. Jednym z nich i prawdopodobnie najczęściej stosowanym jest ich mrożenie na surowo, czyli tuż po ulepieniu. Jak to zrobić? Wystarczy położyć je na desce, zachowując odstępy, a następnie przykryć folią spożywczą. Ważne jest, aby nie leżały one przy sobie, bo wtedy dojdzie do ich sklejenia, czego właśnie chcemy uniknąć. Folia natomiast uchroni je przed wysychaniem.

Pierogi przygotowane w ten sposób wkładamy na zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i sprawdzamy czy są twarde. Jeżeli nie - ponownie wkładamy je do zamrażalnika, a jeżeli tak - możemy je już przełożyć do woreczków strunowych. Pierogi zamrożone na surowo możemy przechowywać w chłodzie nawet do 6 miesięcy.

d4c95lt

Mrożenie pierogów ugotowanych

Innym sposobem na zamrożenie pierogów jest oczywiście ich mrożenie po ugotowaniu. W tym przypadku należy je najpierw dobrze wystudzić, a następnie skropić odrobiną oliwy, aby ochronić je przed sklejeniem się i wysychaniem. Potem przechodzimy do czynności, które stosujemy także przy poprzednim sposobie. Ostudzone pierogi układamy na desce, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika.

Dlaczego tak często podkreślamy, że należy je wystudzić? Wkładając jeszcze ciepłe pierogi po pierwsze sprawimy, że zamrażalnik zużyje na ich schłodzenie znacznie większą ilość prądu, a po drugie - mogą one stracić wtedy swoje walory smakowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

d4c95lt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4c95lt
Więcej tematów