Pieczeń wołowa

Obraz

Składniki

  • 2–2 1/2 kilograma wołowiny z górnej części udźca, w jednym kawałku
  • 1 litr czerwonego wina, bordeaux lub burgunda
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 szklanki selera, drobno posiekanego
  • szczypta tymianku
  • liść laurowy (jeśli lubisz)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 10 dag łoju, słoniny lub innego tłuszczu, drobno posiekanego
  • 4 pomidory, obrane
  • 2 lub więcej cebul, obranych
  • 2 lub więcej marchwi, obranych
  • 3 lub 4 rzepy, obrane
  • 2 paczki szerokiego makaronu
  • 1 łyżeczka soli (plus dodatkowa do etapu 4)
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • mąka pszenna lub kukurydziana, zależnie od potrzeb

Przepis

1. Mięso włożyć do płaskiej miski, zalać winem, po czym dodać cebulę, czosnek, seler, szczyptę tymianku i ewentualnie liść laurowy, jeśli odpowiada ci ten smak. Pozostawić mięso w zalewie przez co najmniej 24 godziny, obracając je co mniej więcej 8 godzin. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie je osączyć, zachowując zalewę (bez liścia laurowego), i jak najdokładniej osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.

Przepis

2. Oprószyć mięso mąką. W brytfannie z grubym dnem wytopić 10 dag łoju lub posiekanej słoniny. Na otrzymanym tłuszczu dokładnie zrumienić wołowinę ze wszystkich stron, wlać zachowaną marynatę z wina, dodać pomidory i dusić pod szczelnym przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.

Przepis

3. Dodać cebulę, marchew, rzepę, sól i pieprz. Dusić przez kolejną godzinę lub aż warzywa będą miękkie.

Przepis

4. W międzyczasie ugotować 2 paczki szerokiego makaronu w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i trzymać w cieple w cedzaku nad wrzącą wodą.

Przepis

5. Wyłożyć pieczeń na duży gorący półmisek, a sos zaciągnąć kwaśną śmietaną, doprowadzając go do delikatnego wrzenia. Jeśli jest za rzadki, dodać trochę mąki pszennej lub kukurydzianej wymieszanej z zimną wodą. Ułożyć warzywa wokół pieczeni, a krawędź półmiska udekorować stosikami gorącego ugotowanego makaronu, umieszczając na każdym odrobinę masła. Sos podawać osobno.

Przepis

  • Otrzymujemy 8 porcji

Przepis

UWAGI LIZ:

Przepis

Mięso może piec się dłużej, niż podano. Poznasz, że jest gotowe, kiedy łatwo wbijesz w nie widelec. Może to zająć nawet 3 godziny.

Przepis

Jeśli gotujesz cynaderki, możesz użyć do wytopienia tłuszcz z nerek.

Przepis

Gima przewiduje po 2 cebule i 2 marchwie na osobę, ale równie dobrze możesz po prostu włożyć tyle, ile się zmieści do brytfanny.

Przepis

Zapobiegniesz zwarzeniu się kwaśnej śmietany, jeśli wymieszasz ją z mąką pszenną lub kukurydzianą przed wlaniem do sosu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska