Pieczeń wołowa

Obraz

Składniki

  • 2–2 1/2 kilograma wołowiny z górnej części udźca, w jednym kawałku
  • 1 litr czerwonego wina, bordeaux lub burgunda
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 szklanki selera, drobno posiekanego
  • szczypta tymianku
  • liść laurowy (jeśli lubisz)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 10 dag łoju, słoniny lub innego tłuszczu, drobno posiekanego
  • 4 pomidory, obrane
  • 2 lub więcej cebul, obranych
  • 2 lub więcej marchwi, obranych
  • 3 lub 4 rzepy, obrane
  • 2 paczki szerokiego makaronu
  • 1 łyżeczka soli (plus dodatkowa do etapu 4)
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • mąka pszenna lub kukurydziana, zależnie od potrzeb

Przepis

1. Mięso włożyć do płaskiej miski, zalać winem, po czym dodać cebulę, czosnek, seler, szczyptę tymianku i ewentualnie liść laurowy, jeśli odpowiada ci ten smak. Pozostawić mięso w zalewie przez co najmniej 24 godziny, obracając je co mniej więcej 8 godzin. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie je osączyć, zachowując zalewę (bez liścia laurowego), i jak najdokładniej osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.

Przepis

2. Oprószyć mięso mąką. W brytfannie z grubym dnem wytopić 10 dag łoju lub posiekanej słoniny. Na otrzymanym tłuszczu dokładnie zrumienić wołowinę ze wszystkich stron, wlać zachowaną marynatę z wina, dodać pomidory i dusić pod szczelnym przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.

Przepis

3. Dodać cebulę, marchew, rzepę, sól i pieprz. Dusić przez kolejną godzinę lub aż warzywa będą miękkie.

Przepis

4. W międzyczasie ugotować 2 paczki szerokiego makaronu w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i trzymać w cieple w cedzaku nad wrzącą wodą.

Przepis

5. Wyłożyć pieczeń na duży gorący półmisek, a sos zaciągnąć kwaśną śmietaną, doprowadzając go do delikatnego wrzenia. Jeśli jest za rzadki, dodać trochę mąki pszennej lub kukurydzianej wymieszanej z zimną wodą. Ułożyć warzywa wokół pieczeni, a krawędź półmiska udekorować stosikami gorącego ugotowanego makaronu, umieszczając na każdym odrobinę masła. Sos podawać osobno.

Przepis

  • Otrzymujemy 8 porcji

Przepis

UWAGI LIZ:

Przepis

Mięso może piec się dłużej, niż podano. Poznasz, że jest gotowe, kiedy łatwo wbijesz w nie widelec. Może to zająć nawet 3 godziny.

Przepis

Jeśli gotujesz cynaderki, możesz użyć do wytopienia tłuszcz z nerek.

Przepis

Gima przewiduje po 2 cebule i 2 marchwie na osobę, ale równie dobrze możesz po prostu włożyć tyle, ile się zmieści do brytfanny.

Przepis

Zapobiegniesz zwarzeniu się kwaśnej śmietany, jeśli wymieszasz ją z mąką pszenną lub kukurydzianą przed wlaniem do sosu.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom