WP
WP

Pieczeń wołowa - Przepis

Trwa ładowanie...
Pieczeń wołowa
Podziel się
Składniki
  • 2–2 1/2 kilograma wołowiny z górnej części udźca, w jednym kawałku
  • 1 litr czerwonego wina, bordeaux lub burgunda
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 szklanki selera, drobno posiekanego
  • szczypta tymianku
  • liść laurowy (jeśli lubisz)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 10 dag łoju, słoniny lub innego tłuszczu, drobno posiekanego
  • 4 pomidory, obrane
  • 2 lub więcej cebul, obranych
  • 2 lub więcej marchwi, obranych
  • 3 lub 4 rzepy, obrane
  • 2 paczki szerokiego makaronu
  • 1 łyżeczka soli (plus dodatkowa do etapu 4)
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • mąka pszenna lub kukurydziana, zależnie od potrzeb
Przepis
  1. Mięso włożyć do płaskiej miski, zalać winem, po czym dodać cebulę, czosnek, seler, szczyptę tymianku i ewentualnie liść laurowy, jeśli odpowiada ci ten smak. Pozostawić mięso w zalewie przez co najmniej 24 godziny, obracając je co mniej więcej 8 godzin. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie je osączyć, zachowując zalewę (bez liścia laurowego), i jak najdokładniej osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.
  1. Oprószyć mięso mąką. W brytfannie z grubym dnem wytopić 10 dag łoju lub posiekanej słoniny. Na otrzymanym tłuszczu dokładnie zrumienić wołowinę ze wszystkich stron, wlać zachowaną marynatę z wina, dodać pomidory i dusić pod szczelnym przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.
  1. Dodać cebulę, marchew, rzepę, sól i pieprz. Dusić przez kolejną godzinę lub aż warzywa będą miękkie.
WP
  1. W międzyczasie ugotować 2 paczki szerokiego makaronu w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i trzymać w cieple w cedzaku nad wrzącą wodą.
  1. Wyłożyć pieczeń na duży gorący półmisek, a sos zaciągnąć kwaśną śmietaną, doprowadzając go do delikatnego wrzenia. Jeśli jest za rzadki, dodać trochę mąki pszennej lub kukurydzianej wymieszanej z zimną wodą. Ułożyć warzywa wokół pieczeni, a krawędź półmiska udekorować stosikami gorącego ugotowanego makaronu, umieszczając na każdym odrobinę masła. Sos podawać osobno.
  • Otrzymujemy 8 porcji

UWAGI LIZ:

Mięso może piec się dłużej, niż podano. Poznasz, że jest gotowe, kiedy łatwo wbijesz w nie widelec. Może to zająć nawet 3 godziny.

WP

Jeśli gotujesz cynaderki, możesz użyć do wytopienia tłuszcz z nerek.

Gima przewiduje po 2 cebule i 2 marchwie na osobę, ale równie dobrze możesz po prostu włożyć tyle, ile się zmieści do brytfanny.

Zapobiegniesz zwarzeniu się kwaśnej śmietany, jeśli wymieszasz ją z mąką pszenną lub kukurydzianą przed wlaniem do sosu.

Przepis poleca Kuchnia prababci

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP