WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Jak jeść owoce, by nie podnosiły poziomu cukru

Owoce powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie, ponieważ dostarczają potężną dawkę cennych witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Jednak równocześnie są bogatym źródłem niezbyt korzystnych dla zdrowia cukrów prostych. Jak ograniczyć ich szkodliwość, nie rezygnując ze spożywania jabłek czy bananów?

Kupowanie owocówŚwiatowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli mamy wątpliwości, czy warto sięgać po owoce, spójrzmy na piramidę zdrowego żywienia opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia na podstawie badań naukowych oraz rekomendacji najbardziej renomowanych ośrodków eksperckich. Jej najniższy poziom, zarezerwowany dla produktów o największym znaczeniu dla naszego zdrowia, zajmują właśnie owoce i warzywa, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców (400 g), jednak ze znaczną przewagą tych pierwszych (w stosunku 4:1). Dlaczego? Owoce, oprócz wielu wartościowych składników, kryją też dużo cukrów prostych, zwłaszcza fruktozy, dwa razy słodszej od sacharozy, dlatego chętnie wykorzystywanej w przemyśle spożywczym jako zdrowszy zamiennik białego cukru.

Czy jednak rzeczywiście zdrowszy? Fruktoza na pewno jest świetnym "dopalaczem" dla naszego mózgu, powoduje też szybki przypływ energii, dlatego przy jej spadku (np. w czasie pracy) lepiej sięgnąć po banana niż baton czy napój energetyzujący. Jednocześnie jednak powoduje znaczący wzrost poziomu cukru we krwi. Choć nie tak szybki, jak w przypadku sacharozy (owoce mają stosunkowo niski indeks glikemiczny), to jednak nie pozostający bez wpływu na organizm.

Smaczne placki kukurydziane z jabłkami. Idealny przepis na lekki obiad lub kolację

Nadmiar fruktozy może zaburzać metabolizm wątrobowy, prowadząc do rozwoju insulinooporności, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Owocowy cukier podwyższa również poziom kwasu moczowego we krwi, w konsekwencji prowadząc np. do dny moczanowej. Wzrost jego stężenie we krwi nie hamuje aktywności podwzgórza (odpowiedzialnego za odczuwanie głodu i poczucie sytości), za to obniża poziom leptyny i wzrost poziomu greliny, czyli hormonów regulujących apetyt. W efekcie szybko znów stajemy się głodni.

Cukier - w których owocach jest go najwięcej

Jak zapobiec wzrostowi poziomu cukru po spożyciu owoców? Na pewno rozwiązaniem nie jest rezygnacja z ich spożywania, ponieważ – jak już wspomnieliśmy – są to bardzo wartościowe produkty. Poza tym nie wszystkie owoce są bogatym źródłem cukrów prostych. Wiele zależy od ich stopnia dojrzałości, a przede wszystkim rodzaju.

Najwięcej fruktozy znajduje się w bananach, ananasach, czereśniach, winogronach, granatach, mango, śliwkach czy figach. Mniejszą dawkę cukru kryją natomiast maliny, poziomki, jeżyny, truskawki, porzeczki, cytryny, grejpfruty, limonki, agrest, czarne jagody, borówki, wiśnie, brzoskwinie, nektarynki i jabłka.

Oczywiście nawet "wysokofruktozowe" owoce są znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia niż inne słodycze, dostarczają także o wiele mniej kalorii. Istnieje też sporo sposobów na to, by nie znacząco nie podnosiły poziomu cukru we krwi.

Sałatka owocowa
© Adobe Stock | Beboy_photographies

Owoce tak, ale nie wieczorem

Zamiast od razu zjadać kilogram jabłek czy kiść bananów, owoce lepiej spożywać w małych porcjach, najlepiej w pierwszej połowie dnia, gdy enzymy trawienne są szczególnie aktywne. Organizm ma wówczas także większą szansę na spalenie zwiększonej dawki cukrów prostych.

Owoców, szczególnie w dużych ilościach, nie należy jeść późnym wieczorem. Fruktoza dostarcza wówczas dużo energii, której nie zdążymy spożytkować przed pójściem do łóżka. Jeśli owocowy cukier nie zostanie zmagazynowany w wątrobie w postaci glikogenu, w czasie snu zamienia się w tłuszcz. To sprawia, że nawet teoretycznie zdrowa przekąska staje się bombą z opóźnionym zapłonem.

Owoce najlepiej spożywać w całości, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi rośnie wolniej, a trzustka wytwarza mniej insuliny. Dostarczamy wówczas także większą dawkę błonnika pokarmowego, który spowalnia rozkład cukrów w jelitach i tempo ich wchłaniania do krwioobiegu, a także zapewnia dłużej trwające uczucie sytości.

By uniknąć gwałtownego skoku poziomu cukru jabłka, banany czy winogrona warto łączyć w posiłkach z białkami lub węglowodanami złożonymi. Dobrym pomysłem jest np. owocowa sałatka z orzechami, płatkami owsianymi i pestkami dyni czy słonecznika albo koktajl z owocami i jogurtem naturalnym. Wartościowym dodatkiem bywa zdrowy tłuszcz, np. masło orzechowe lub migdałowe.

Jeśli szukamy owocu, który na pewno nie spowoduje znaczącego wzrostu poziomu cukru we krwi, sięgnijmy po awokado. Dzięki mieszance nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu,luteiny, witaminy C i beta-karotenu produkt nawet obniża stężenie glukozy oraz "złego" cholesterolu LDL.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇