Jak jeść kaszankę? Pięć smakowitych propozycji
Kaszanka to jedna z najtańszych polskich wędlin. Niektórzy nie mogą się do niej przekonać ze względu na sposób jej wyrobu. Inni przekonują, że jej smak jest wyjątkowy. Połączenie kaszy, krwi zwierzęcej, podrobów i przypraw daje znakomity efekt.
Jeszcze kilkanaście lat temu do wyrobu kaszanki wykorzystywano resztki z produkcji innych wędlin, dziś to się zmienia, dzięki czemu możemy kupić kaszankę najlepszej jakości. A co z niej można przyrządzić? Oto nasze propozycje.
Kaszanka pieczona
Kaszankę możemy kupić w dwóch wersjach – cienkiej i grubej. Cienkie kaszanki idealnie nadają się do smażenia, ale również do pieczenia. Potrzebujemy: kilka małych kaszanek, boczek wędzony, cebulę, suszone oregano, pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Cebulę i boczek kroimy na plasterki. Kaszanki delikatnie nakłuwamy widelcem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę boczku, na to kładziemy cebulę i kaszanki. Posypujemy pieprzem i oregano. Pieczemy 15 minut.
Kaszanka z jabłkami
Do kaszanki idealnie pasują kwaskowate lub słodkie owoce. Jabłka będą idealne. Składniki: kaszanka, dwa jabłka, majeranek, masło, sól i pieprz. Kaszankę wyjmujemy z osłonki, kroimy na plasterki. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy jabłka, dodajemy kaszankę, podsmażamy kilka minut, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Co powinniśmy wiedzieć o kaszance?
Kaszanka z jajkami
Kaszanka świetnie będzie smakowała również, gdy połączymy ją z jajkami. Potrzebujemy: kilka cienkich kaszanek, cebulę, kilka jajek, masło, sól i pieprz. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, a następnie przesmażamy ją na maśle. Z kaszanki zdejmujemy osłonki, kroimy je na plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, a następnie wbijamy jajka, tak, by żółtko się nie rozlało. Gdy jajka się zetną, doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety z kaszanki
Kaszanka składa się głównie z kaszy, najczęściej jęczmiennej lub gryczanej. Dzięki temu nadaje się idealnie do przygotowywania przeróżnego rodzaju farszów. A z takiego farszu możemy zrobić kotlety. Potrzebujemy: kawałek grubej kaszanki, cebulę, kajzerkę, jajko, bułkę tartą, majeranek, ostre chili, sól, pieprz i olej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z kaszanki usuwamy osłonki, kroimy ją drobno, wkładamy do miski. Dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą bułkę, usmażoną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by otrzymać zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.
Kaszanka zapiekana
Zapiekanki to bardzo popularne w polskiej kuchni dania. Zapiekanka z kaszanką może być bardzo ciekawym pomysłem na szybki obiad. Składniki: duży kawałek grubej kaszanki, cebula, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, masło, majeranek, sól i pieprz. Kaszankę kroimy na plastry grubości centymetra. Cebule i boczek również kroimy na plasterki a następnie podsmażamy je na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, na to kaszanki, a na wierzchu boczek i cebulę. Doprawiamy do smaku i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.