Jak jeść kaszankę? Pięć smakowitych propozycji

Kaszanka to jedna z najtańszych polskich wędlin. Niektórzy nie mogą się do niej przekonać ze względu na sposób jej wyrobu. Inni przekonują, że jej smak jest wyjątkowy. Połączenie kaszy, krwi zwierzęcej, podrobów i przypraw daje znakomity efekt.

kaszankaKaszanka świetnie smakuje nie tylko z grilla czy patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©robert6666 - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Jeszcze kilkanaście lat temu do wyrobu kaszanki wykorzystywano resztki z produkcji innych wędlin, dziś to się zmienia, dzięki czemu możemy kupić kaszankę najlepszej jakości. A co z niej można przyrządzić? Oto nasze propozycje.

Kaszanka pieczona

Kaszankę możemy kupić w dwóch wersjach – cienkiej i grubej. Cienkie kaszanki idealnie nadają się do smażenia, ale również do pieczenia. Potrzebujemy: kilka małych kaszanek, boczek wędzony, cebulę, suszone oregano, pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Cebulę i boczek kroimy na plasterki. Kaszanki delikatnie nakłuwamy widelcem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę boczku, na to kładziemy cebulę i kaszanki. Posypujemy pieprzem i oregano. Pieczemy 15 minut.

Kaszanka z jabłkami

Do kaszanki idealnie pasują kwaskowate lub słodkie owoce. Jabłka będą idealne. Składniki: kaszanka, dwa jabłka, majeranek, masło, sól i pieprz. Kaszankę wyjmujemy z osłonki, kroimy na plasterki. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy jabłka, dodajemy kaszankę, podsmażamy kilka minut, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

Co powinniśmy wiedzieć o kaszance?

Kaszanka z jajkami

Kaszanka świetnie będzie smakowała również, gdy połączymy ją z jajkami. Potrzebujemy: kilka cienkich kaszanek, cebulę, kilka jajek, masło, sól i pieprz. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, a następnie przesmażamy ją na maśle. Z kaszanki zdejmujemy osłonki, kroimy je na plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, a następnie wbijamy jajka, tak, by żółtko się nie rozlało. Gdy jajka się zetną, doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety z kaszanki

Kaszanka składa się głównie z kaszy, najczęściej jęczmiennej lub gryczanej. Dzięki temu nadaje się idealnie do przygotowywania przeróżnego rodzaju farszów. A z takiego farszu możemy zrobić kotlety. Potrzebujemy: kawałek grubej kaszanki, cebulę, kajzerkę, jajko, bułkę tartą, majeranek, ostre chili, sól, pieprz i olej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z kaszanki usuwamy osłonki, kroimy ją drobno, wkładamy do miski. Dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą bułkę, usmażoną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by otrzymać zwartą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.

Kaszanka zapiekana

Zapiekanki to bardzo popularne w polskiej kuchni dania. Zapiekanka z kaszanką może być bardzo ciekawym pomysłem na szybki obiad. Składniki: duży kawałek grubej kaszanki, cebula, kilka ugotowanych ziemniaków, boczek wędzony, masło, majeranek, sól i pieprz. Kaszankę kroimy na plastry grubości centymetra. Cebule i boczek również kroimy na plasterki a następnie podsmażamy je na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, na to kaszanki, a na wierzchu boczek i cebulę. Doprawiamy do smaku i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pieczona kaszanka
© Adobe Stock | ©CCat82 - stock.adobe.com
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie