Jak jeść, aby żywność lepiej smakowała?
Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.
Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny, kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.
Jak wynika z badań opublikowanych w najnowszym numerze "Proceedings of the National Academy of Science", wystarczy wolniej dostarczać do ust każdy kęs, aby nasz organizm mógł wychwycić aromat konsumowanych produktów, a tym samym dokładniej poznać jego smak. Należy przy tym oddychać powoli i cicho.
Jak przekonuje dr Gordon Shepherd, profesor neurologii na Uniwersytecie Yale University i współautor badania, mylnie postrzegamy smak potraw, ograniczając ich odbiór do doznań towarzyszącym przeżuwaniu pokarmu i funkcji receptorów znajdujących się na języku.
Naukowcy zbudowane modele ludzkiego gardła, jamy ustnej i jamy nosowe przy użyciu drukarki 3D. Następnie użyli tych modeli do analizy, jak powietrze przepływa przez usta człowieka podczas jedzenia. Badacze odkryli, że pewne cząsteczki żywności (tzw. lotne) gromadzą się w tylnej części jamy ustnej, skąd wraz z wydychanym powietrzem przemieszczają się jamy nosowej. Tam neurony węchowe receptorów w nosie mogą odbierać zapach jedzenia.
Ten skomplikowany mechanizm odbierania smaków jest najsilniejszy, gdy jemy powoli i oddychamy płynnie. W przypadku, gdy szybko pochłaniamy żywność, a przy tym ciężko łapiemy powietrze, ponieważ jemy w pośpiechu, nie mamy możliwości smakować jedzenia.
Sposób jedzenia może prowadzić też do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. Chińscy specjaliści od żywienia udowodnili, że osoby dokładniej przeżuwające kawałki pokarmu konsumowały mniej kalorii. Dodatkowo w ich organizmach zaobserwowano wyższe stężenie hormonów jelitowych odpowiedzialnych za przebieg procesów trawiennych.
W badaniu przeprowadzonym przez chińskich naukowców, opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" w 2011 roku, wykazano, że osoby, które przeżuwały jedzenie 40 razy, spożywały mniej kalorii. Wykazano również, że w przypadku tych osób poziom greliny, czyli tzw. hormonu głodu był niższy.