Jak jeść, aby żywność lepiej smakowała?

Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny, kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.

Jak wynika z badań opublikowanych w najnowszym numerze "Proceedings of the National Academy of Science", wystarczy wolniej dostarczać do ust każdy kęs, aby nasz organizm mógł wychwycić aromat konsumowanych produktów, a tym samym dokładniej poznać jego smak. Należy przy tym oddychać powoli i cicho.

Jak przekonuje dr Gordon Shepherd, profesor neurologii na Uniwersytecie Yale University i współautor badania, mylnie postrzegamy smak potraw, ograniczając ich odbiór do doznań towarzyszącym przeżuwaniu pokarmu i funkcji receptorów znajdujących się na języku.

Naukowcy zbudowane modele ludzkiego gardła, jamy ustnej i jamy nosowe przy użyciu drukarki 3D. Następnie użyli tych modeli do analizy, jak powietrze przepływa przez usta człowieka podczas jedzenia. Badacze odkryli, że pewne cząsteczki żywności (tzw. lotne) gromadzą się w tylnej części jamy ustnej, skąd wraz z wydychanym powietrzem przemieszczają się jamy nosowej. Tam neurony węchowe receptorów w nosie mogą odbierać zapach jedzenia.

Ten skomplikowany mechanizm odbierania smaków jest najsilniejszy, gdy jemy powoli i oddychamy płynnie. W przypadku, gdy szybko pochłaniamy żywność, a przy tym ciężko łapiemy powietrze, ponieważ jemy w pośpiechu, nie mamy możliwości smakować jedzenia.

Sposób jedzenia może prowadzić też do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. Chińscy specjaliści od żywienia udowodnili, że osoby dokładniej przeżuwające kawałki pokarmu konsumowały mniej kalorii. Dodatkowo w ich organizmach zaobserwowano wyższe stężenie hormonów jelitowych odpowiedzialnych za przebieg procesów trawiennych.

W badaniu przeprowadzonym przez chińskich naukowców, opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" w 2011 roku, wykazano, że osoby, które przeżuwały jedzenie 40 razy, spożywały mniej kalorii. Wykazano również, że w przypadku tych osób poziom greliny, czyli tzw. hormonu głodu był niższy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja