Jak jeść, aby żywność lepiej smakowała?

Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.

Jak jeść, aby żywność lepiej smakowała?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jedzenie "w biegu", zazwyczaj przetworzonej żywności to niechlubny, kulinarny trend współczesnego świata. Posiłki spożywamy zbyt szybko, często nie przykładając dużej uwagi co dokładnie ląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Do spokojnej konsumpcji od lat namawiają dietetycy, ale teraz wtórują im również naukowcy. Jedzenie wolniej sprawia bowiem, że spożywana żywność smakuje znacznie lepiej.

Jak wynika z badań opublikowanych w najnowszym numerze "Proceedings of the National Academy of Science", wystarczy wolniej dostarczać do ust każdy kęs, aby nasz organizm mógł wychwycić aromat konsumowanych produktów, a tym samym dokładniej poznać jego smak. Należy przy tym oddychać powoli i cicho.

Jak przekonuje dr Gordon Shepherd, profesor neurologii na Uniwersytecie Yale University i współautor badania, mylnie postrzegamy smak potraw, ograniczając ich odbiór do doznań towarzyszącym przeżuwaniu pokarmu i funkcji receptorów znajdujących się na języku.

Naukowcy zbudowane modele ludzkiego gardła, jamy ustnej i jamy nosowe przy użyciu drukarki 3D. Następnie użyli tych modeli do analizy, jak powietrze przepływa przez usta człowieka podczas jedzenia. Badacze odkryli, że pewne cząsteczki żywności (tzw. lotne) gromadzą się w tylnej części jamy ustnej, skąd wraz z wydychanym powietrzem przemieszczają się jamy nosowej. Tam neurony węchowe receptorów w nosie mogą odbierać zapach jedzenia.

Ten skomplikowany mechanizm odbierania smaków jest najsilniejszy, gdy jemy powoli i oddychamy płynnie. W przypadku, gdy szybko pochłaniamy żywność, a przy tym ciężko łapiemy powietrze, ponieważ jemy w pośpiechu, nie mamy możliwości smakować jedzenia.

Sposób jedzenia może prowadzić też do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów. Chińscy specjaliści od żywienia udowodnili, że osoby dokładniej przeżuwające kawałki pokarmu konsumowały mniej kalorii. Dodatkowo w ich organizmach zaobserwowano wyższe stężenie hormonów jelitowych odpowiedzialnych za przebieg procesów trawiennych.

W badaniu przeprowadzonym przez chińskich naukowców, opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" w 2011 roku, wykazano, że osoby, które przeżuwały jedzenie 40 razy, spożywały mniej kalorii. Wykazano również, że w przypadku tych osób poziom greliny, czyli tzw. hormonu głodu był niższy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita