Jajka faszerowane pieczarkami na Wielkanoc
Jajka faszerowane pieczarkami to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie. Smakują wszystkim, także dzieciom. Udekoruj nimi świąteczny stół, a zobaczysz, jak szybko znikną.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- -10 jajek
- - 30 dag pieczarek
- - 2 średnie cebule
- - sól
- -pieprz;
- -vegeta
- -majonez
- -olej do smażenia
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wydrążyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki- doprawić solą, dużą ilością pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) i odrobiną vegety. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W między czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i dorzucić do pieczarek. Dusić aż wszystko będzie miękkie i zredukuje się woda puszczona przez pieczarki.
Po ostygnięciu wymieszać z rozgniecionymi żółtkami, dodać trochę majonezu by składniki się połączyły. Powstałą masę nakładać do "łódeczek" z białek.
Przepis dodał użytkownik agu-s
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze