Jajecznica, jajko na twardo, surowe czy sadzone? Jedna metoda sprawia, że dostarcza najwięcej białka

Jajka to prawdziwe skarbnice białka i witamin. Jednak sposób ich przygotowania wpływa na ilość przyswajanego białka. Która metoda jest najlepsza?

Jak najlepiej podać jajka? Jak najlepiej podać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Magdalena Pomorska

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Dostarczają około 6-7 g białka na sztukę oraz wiele witamin, takich jak A, D, E i B12. Żółtko wspiera zdrowie mózgu i oczu, a białko to czyste źródło białka bez cholesterolu.

Gotowanie jajek a przyswajanie białka

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Food & Function dostarczyły nowych informacji na temat związku między spożyciem jajek a ogólnym stanem zdrowia. W ramach badania prześledzono stan zdrowia prawie 19 000 osób dorosłych i wykazano, że osoby spożywające około 1,5 jajka dziennie miały znacznie mocniejsze kości w porównaniu z osobami, które całkowicie unikały jajek. Badania pokazują, że sposób gotowania jajek wpływa na przyswajalność białka. Gotowane jajka pozwalają na przyswojenie aż 91 proc. białka, podczas gdy surowe jedynie 51 proc. W kuchni zazwyczaj większość z nas (pomijając miłośników tatara z surowym jajkiem) spożywa jajka ugotowane, więc wyniki naturalnie korelują z nawykami większości osób w kwestii codziennego jadłospisu. Jaka obróbka termiczna będzie jednak najbardziej wskazana, żeby czerpać najwięcej wartości odżywczych z jajek?

Najlepsze metody przygotowania jajek

Jajka gotowane są najlepszym wyborem dla miłośników białka. Zachowują niemal pełną wartość odżywczą bez dodawania tłuszczu. Jajka w koszulkach są równie dobre, a ich delikatne przygotowanie chroni cenne składniki odżywcze. Jajecznica jest smaczna i wszechstronna, ale należy unikać jej przegotowania, by nie stracić jakości białka. Jajka sadzone dostarczają białka, ale ich wartość odżywcza spada, jeśli są smażone na wysokim ogniu - tu nie ukrywajmy, że olej czy masło klarowane podbijają smak, ale zwiększają też kaloryczność dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Wskazówki dla miłośników jajek

Aby maksymalnie wykorzystać białko z jajek, unikaj ich przegotowania. Wysoka temperatura może utrudnić trawienie białka. Zrezygnuj z surowych jajek, które zawierają awidynę, utrudniającą wchłanianie biotyny. Bez względu na to, jak lubisz podać jajka na śniadanie, do młodych ziemniaczków czy na kolację, są one doskonałym źródłem składników odżywczych. Jeśli chcesz zwiększyć ilość przyswajanego białka, wybierz jajka gotowane lub w koszulkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami