Jajecznica, jajko na twardo, surowe czy sadzone? Jedna metoda sprawia, że dostarcza najwięcej białka

Jajka to prawdziwe skarbnice białka i witamin. Jednak sposób ich przygotowania wpływa na ilość przyswajanego białka. Która metoda jest najlepsza?

Jak najlepiej podać jajka? Jak najlepiej podać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Magdalena Pomorska

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Dostarczają około 6-7 g białka na sztukę oraz wiele witamin, takich jak A, D, E i B12. Żółtko wspiera zdrowie mózgu i oczu, a białko to czyste źródło białka bez cholesterolu.

Gotowanie jajek a przyswajanie białka

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Food & Function dostarczyły nowych informacji na temat związku między spożyciem jajek a ogólnym stanem zdrowia. W ramach badania prześledzono stan zdrowia prawie 19 000 osób dorosłych i wykazano, że osoby spożywające około 1,5 jajka dziennie miały znacznie mocniejsze kości w porównaniu z osobami, które całkowicie unikały jajek. Badania pokazują, że sposób gotowania jajek wpływa na przyswajalność białka. Gotowane jajka pozwalają na przyswojenie aż 91 proc. białka, podczas gdy surowe jedynie 51 proc. W kuchni zazwyczaj większość z nas (pomijając miłośników tatara z surowym jajkiem) spożywa jajka ugotowane, więc wyniki naturalnie korelują z nawykami większości osób w kwestii codziennego jadłospisu. Jaka obróbka termiczna będzie jednak najbardziej wskazana, żeby czerpać najwięcej wartości odżywczych z jajek?

Najlepsze metody przygotowania jajek

Jajka gotowane są najlepszym wyborem dla miłośników białka. Zachowują niemal pełną wartość odżywczą bez dodawania tłuszczu. Jajka w koszulkach są równie dobre, a ich delikatne przygotowanie chroni cenne składniki odżywcze. Jajecznica jest smaczna i wszechstronna, ale należy unikać jej przegotowania, by nie stracić jakości białka. Jajka sadzone dostarczają białka, ale ich wartość odżywcza spada, jeśli są smażone na wysokim ogniu - tu nie ukrywajmy, że olej czy masło klarowane podbijają smak, ale zwiększają też kaloryczność dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Wskazówki dla miłośników jajek

Aby maksymalnie wykorzystać białko z jajek, unikaj ich przegotowania. Wysoka temperatura może utrudnić trawienie białka. Zrezygnuj z surowych jajek, które zawierają awidynę, utrudniającą wchłanianie biotyny. Bez względu na to, jak lubisz podać jajka na śniadanie, do młodych ziemniaczków czy na kolację, są one doskonałym źródłem składników odżywczych. Jeśli chcesz zwiększyć ilość przyswajanego białka, wybierz jajka gotowane lub w koszulkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb