Jak je wykorzystać?
Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany?
Dlaczego warto je jeść?
Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B. Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.
Wybieramy kasztany
W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.
Nie jedz na surowo
Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.