Jadalne kasztany. Właśnie zaczyna się sezon

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Jak je wykorzystać?

Obraz
© 123RF

Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany?

/ 4Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© 123RF

Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B. Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.

/ 4Wybieramy kasztany

Obraz
© 123RF

W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.

/ 4Nie jedz na surowo

Obraz
© 123RF

Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał