Jadalne kasztany. Właśnie zaczyna się sezon

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Jak je wykorzystać?

Obraz
© 123RF

Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany?

/ 4Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© 123RF

Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B. Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu. Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.

/ 4Wybieramy kasztany

Obraz
© 123RF

W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze? Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek. Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.

/ 4Nie jedz na surowo

Obraz
© 123RF

Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować. Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe. Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik