Jabłkowa pychota
- 4 średnie kwaskowate jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder
- cynamon
[list=1]
[]Jabka umyj , obierz , usuń komory nasienne . Miąższ pokrój w kostkę , skrop sokiem z cytryny .
[]Jajka umyj ciepłą wodą , osusz . Wbij je do miski , stopniowo dodawaj cukier i ucieraj , używając miksera na puszystą masę aż do rozpuszczenia cukru .Do utartej masy dodaj mąkę przesianą przez sito , proszek do pieczenia oraz olej i całość delikatnie wymieszaj .
[]Prostokątną blachę do pieczenia ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą . Na dnie blachy ułóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka . Na owoce wylej przygotowane ciasto .
[]Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C , wstaw blachę z ciastem i piecz około 40 minut .
[*]Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem .
[/list]
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze