Biały nalot na kiełbasie nie jest tym, co myślisz. O czym świadczy?
Sezon grillowy w pełni, warto więc pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, jak rozpoznać świeżą kiełbasę i co zrobić, gdy pojawi się na niej biały nalot. Przeczytaj, zanim wyrzucisz.
Kiełbasa – jak długo można ją przechowywać
Polska kiełbasa to nasza narodowa duma, znana na całym świecie. Nic dziwnego, dobra kiełbasa ma niepowtarzalny smak i aromat, a tradycja jej spożywania jest w naszym kraju wyjątkowo długa. Na święta, rodzinne imprezy, na śniadanie, do obiadu i oczywiście – na grilla. Kiełbasa zdecydowanie króluje w naszym kraju.
Ale czy na pewno wiemy o niej wszystko? Na przykład, jak ją przechowywać i jak długo zdatna jest do spożycia? Oto fakty, które każdy miłośnik kiełbasy powinien zapamiętać.
Kiełbasę należy przechowywać zawiniętą w pergamin – foliowe torebki i worki sprawią, że szybko zacznie pleśnieć. Najlepiej wybierać kiełbasy suche lub podsuszane, jeśli zależy nam na trwałości, kiełbasy wędzone, parzone czy surowe mają najkrótszy termin przydatności do spożycia. Kiełbasa w naturalnej osłonce powinna zostać spożyta jak najszybciej – te w sztucznych osłonkach są świeże dłużej. Kiełbasy lepiej nie zamrażać, bo może stracić na smaku. Przed zjedzeniem warto dokładnie kiełbasę obejrzeć, a także dotknąć i powąchać – alarmujący jest przykry zapach, śliski nalot na powierzchni kiełbasy, a także zielony lub niebieskawy kożuch pleśni.
A co z białym nalotem, który pojawia się niekiedy na kiełbasie, a nawet szynce po kilku dniach w lodówce? Czy to jest pleśń i czy można taką kiełbasę zjeść?
Biały nalot na kiełbasie – czy jest groźny dla zdrowia?
Biały nalot na kiełbasie, w odróżnieniu od charakterystycznych, owalnych plamek w kolorze niebieskim lub zielonym, to nie jest pleśń. Oczywiście kiełbasy i wędliny szlachetne, zaszczepiane są specjalnymi gatunkami pleśni. Wówczas będą miały specyficzny biały kożuch oraz adnotację na opakowaniu, że jest to produkt dojrzewający. Biały kożuch szlachetnej pleśni nie jest jednak tożsamy z białym nalotem.
A czym jest biały nalot i czy należy się go obawiać? Jak się okazuje, biały nalot jest skrystalizowaną solą oraz białkiem i świadczy o wysokiej jakości produktu – kiełbasa została odpowiednio odparowana na etapie produkcji.
Nalot ten nie jest więc niebezpieczny i nie oznacza, że kiełbasa się zepsuła. Wręcz przeciwnie – taką kiełbasę możemy ze smakiem zjeść.
Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Zobacz także: