Biały nalot na kiełbasie nie jest tym, co myślisz. O czym świadczy?

Sezon grillowy w pełni, warto więc pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, jak rozpoznać świeżą kiełbasę i co zrobić, gdy pojawi się na niej biały nalot. Przeczytaj, zanim wyrzucisz.

Biały nalot na kiełbasie Biały nalot na kiełbasie to nie pleśń
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiełbasa – jak długo można ją przechowywać

Polska kiełbasa to nasza narodowa duma, znana na całym świecie. Nic dziwnego, dobra kiełbasa ma niepowtarzalny smak i aromat, a tradycja jej spożywania jest w naszym kraju wyjątkowo długa. Na święta, rodzinne imprezy, na śniadanie, do obiadu i oczywiście – na grilla. Kiełbasa zdecydowanie króluje w naszym kraju.

Ale czy na pewno wiemy o niej wszystko? Na przykład, jak ją przechowywać i jak długo zdatna jest do spożycia? Oto fakty, które każdy miłośnik kiełbasy powinien zapamiętać.

Kiełbasę należy przechowywać zawiniętą w pergamin – foliowe torebki i worki sprawią, że szybko zacznie pleśnieć. Najlepiej wybierać kiełbasy suche lub podsuszane, jeśli zależy nam na trwałości, kiełbasy wędzone, parzone czy surowe mają najkrótszy termin przydatności do spożycia. Kiełbasa w naturalnej osłonce powinna zostać spożyta jak najszybciej – te w sztucznych osłonkach są świeże dłużej. Kiełbasy lepiej nie zamrażać, bo może stracić na smaku. Przed zjedzeniem warto dokładnie kiełbasę obejrzeć, a także dotknąć i powąchać – alarmujący jest przykry zapach, śliski nalot na powierzchni kiełbasy, a także zielony lub niebieskawy kożuch pleśni.

A co z białym nalotem, który pojawia się niekiedy na kiełbasie, a nawet szynce po kilku dniach w lodówce? Czy to jest pleśń i czy można taką kiełbasę zjeść?

Biały nalot na kiełbasie – czy jest groźny dla zdrowia?

Biały nalot na kiełbasie, w odróżnieniu od charakterystycznych, owalnych plamek w kolorze niebieskim lub zielonym, to nie jest pleśń. Oczywiście kiełbasy i wędliny szlachetne, zaszczepiane są specjalnymi gatunkami pleśni. Wówczas będą miały specyficzny biały kożuch oraz adnotację na opakowaniu, że jest to produkt dojrzewający. Biały kożuch szlachetnej pleśni nie jest jednak tożsamy z białym nalotem.

A czym jest biały nalot i czy należy się go obawiać? Jak się okazuje, biały nalot jest skrystalizowaną solą oraz białkiem i świadczy o wysokiej jakości produktu – kiełbasa została odpowiednio odparowana na etapie produkcji.

Nalot ten nie jest więc niebezpieczny i nie oznacza, że kiełbasa się zepsuła. Wręcz przeciwnie – taką kiełbasę możemy ze smakiem zjeść.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny