Biały nalot na kiełbasie nie jest tym, co myślisz. O czym świadczy?

Sezon grillowy w pełni, warto więc pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, jak rozpoznać świeżą kiełbasę i co zrobić, gdy pojawi się na niej biały nalot. Przeczytaj, zanim wyrzucisz.

Biały nalot na kiełbasie Biały nalot na kiełbasie to nie pleśń
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiełbasa – jak długo można ją przechowywać

Polska kiełbasa to nasza narodowa duma, znana na całym świecie. Nic dziwnego, dobra kiełbasa ma niepowtarzalny smak i aromat, a tradycja jej spożywania jest w naszym kraju wyjątkowo długa. Na święta, rodzinne imprezy, na śniadanie, do obiadu i oczywiście – na grilla. Kiełbasa zdecydowanie króluje w naszym kraju.

Ale czy na pewno wiemy o niej wszystko? Na przykład, jak ją przechowywać i jak długo zdatna jest do spożycia? Oto fakty, które każdy miłośnik kiełbasy powinien zapamiętać.

Kiełbasę należy przechowywać zawiniętą w pergamin – foliowe torebki i worki sprawią, że szybko zacznie pleśnieć. Najlepiej wybierać kiełbasy suche lub podsuszane, jeśli zależy nam na trwałości, kiełbasy wędzone, parzone czy surowe mają najkrótszy termin przydatności do spożycia. Kiełbasa w naturalnej osłonce powinna zostać spożyta jak najszybciej – te w sztucznych osłonkach są świeże dłużej. Kiełbasy lepiej nie zamrażać, bo może stracić na smaku. Przed zjedzeniem warto dokładnie kiełbasę obejrzeć, a także dotknąć i powąchać – alarmujący jest przykry zapach, śliski nalot na powierzchni kiełbasy, a także zielony lub niebieskawy kożuch pleśni.

A co z białym nalotem, który pojawia się niekiedy na kiełbasie, a nawet szynce po kilku dniach w lodówce? Czy to jest pleśń i czy można taką kiełbasę zjeść?

Biały nalot na kiełbasie – czy jest groźny dla zdrowia?

Biały nalot na kiełbasie, w odróżnieniu od charakterystycznych, owalnych plamek w kolorze niebieskim lub zielonym, to nie jest pleśń. Oczywiście kiełbasy i wędliny szlachetne, zaszczepiane są specjalnymi gatunkami pleśni. Wówczas będą miały specyficzny biały kożuch oraz adnotację na opakowaniu, że jest to produkt dojrzewający. Biały kożuch szlachetnej pleśni nie jest jednak tożsamy z białym nalotem.

A czym jest biały nalot i czy należy się go obawiać? Jak się okazuje, biały nalot jest skrystalizowaną solą oraz białkiem i świadczy o wysokiej jakości produktu – kiełbasa została odpowiednio odparowana na etapie produkcji.

Nalot ten nie jest więc niebezpieczny i nie oznacza, że kiełbasa się zepsuła. Wręcz przeciwnie – taką kiełbasę możemy ze smakiem zjeść.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany