Idealne sznycle, jabłkowa konfitura i ciasteczka z malinami
Pyszne menu na pożegnanie lata.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski na przekór obecnej aurze pogodowej przygotował potrawy kojarzące się nam z latem. Na stole pojawiła się konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a na deser - maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami.
Składniki na sznycle z kurkami i szpinakiem
Sposób przygotowania: Mięso pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków przekroić wzdłuż lecz nie do końca tak, aby były połączone dolną częścią. Rozklepać bardzo cienko. Przyprawić sola i pieprzem. Zanurzyć w rozbełtanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i kurki. Podsmażyć je kilka minut i dodać szpinak. Całość razem poddusić przez kilka minut, aż szpinak straci połowę objętości. Doprawić solą i pieprzem. Sznycle podawać z kurkami i szpinakiem.